Presuda za "morske ćevape"

Nagodba na riječkom sudu: Peti ortak osuđen na rad za opće dobro zbog izlova prstaca

Fiore Vežnaver

foto: arhiva

foto: arhiva

Veselin Anastasijevski iz Umaga, treći je optuženik iz ove skupine koji se nagodio oko kazne s USKOK-om. Optužen je da je s Čedomilom Božićem prevezao osam kilograma prstaca iz Istre u Portorož i morat će odraditi 730 sati



RIJEKA – Veselin Anastasijevski, 47-godišnjak iz Umaga, osuđen je na godinu dana zatvora, kaznu što mu je odmah pretočena u rad za opće dobro. Svaki dan zatvora zamijenjen mu je s dva sata rada za opće dobro, što znači da mu je za odraditi ukupno 730 sati. Osim toga, mora uplatiti 50 eura u državni proračun.


Presuda je što je jučer na pripremnom ročištu u riječkom Županijskom sudu, pred sutkinjom Ikom Šarić, izrečena Anastasijevskom, jednom od devetero okrivljenih protiv kojih je USKOK podignuo optužnicu tereteći ih da su bili članovi organizirane grupe koja je u pulskom priobalju i Limskom kanalu u Istri ilegalno izlovila 569 kilograma prstaca i poslije ih prodavala u Sloveniji, a proračun Hrvatske tako oštetila za 2,8 milijuna kuna.


Anastasijevski, peti na listi optuženih, već je ranije postigao sporazum s USKOK-om oko kazne i protiv njega je razdvojen postupak u odnosu na šestero optuženih kojima je prije dvadesetak dana počelo suđenje, a jučer je održano ročište na kojem je sutkinja Šarić objavila presudu.




Anastasijevski je oglašen krivim zbog toga što je 3. rujna prošle godine u dogovoru s prvooptuženim Čedomilom Božićem, 63-godišnjakom iz Umaga u njegovom vozilu, VW caddyju, prevezao u Portorož najmanje osam kilograma prstaca. Umažanin Anastasijevski treći je optuženik koji se nagodio oko kazne s USKOK-om, nakon što su na rad za opće dobro također kažnjeni 56-godišnja Ksenija Makovac iz Umaga i Mirko Kresić, 53-godišnjak iz Buja.


Nakon što je okončan prvi raspravni ciklus, u prosincu se nastavlja suđenje šestorici koji nisu bili za nagodbu, već će u daljnjem sudskom procesu nastojati dokazati svoju nevinost. Na optuženičkoj klupi se, osim Božića, nalaze Dražen Đurčević, 44-godišnjak iz Pule, Jordan Ambrožić, 48-godišnjak iz Šišana, 69-godišnji Milorad Marinković iz Pule, te 52-godišnjaci Serđo Ivinić iz Valbandona i Branislav Mihajlik iz Pule.


Božića optužnica USKOK-a tereti da je organizirao i vodio zločinačko udruženje, što se na teret stavlja i Đurčeviću. Ambrožić, Marinković, Ivinić i Mihajlik optuženi su za protuzakoniti izlov prstaca. USKOK tvrdi da je Božić prstace prodavao slovenskim kupcima za najmanje 40 eura po kilogramu, te tako utržio najmanje 10.233 eura.