Provala u poslovnicu Auro Domusa

NEPOPRAVLJIVI RECIDIVIST Dva mjeseca nakon što je osuđen, Riječanin opet uhvaćen u provali

Slavica Kleva

Nenad Fabijanović / NL arhiva

Nenad Fabijanović / NL arhiva

Fabijanovića se tereti da je potkraj rujna prošle godine u Krešimirovoj ulici nešto prije ponoći na silu, obivši metalna elektro rolo-vrata, ušao u prostor poslovnice, ali su ga odali snimak s videonadzora i nalaz biometrijskog vještačenja



RIJEKA  Nije prošlo ni dva mjeseca od posljednje nepravomoćne presude, a protiv 54-godišnjeg Nenada Fabijanovića iz Rijeke podignuta je nova optužnica, ovaj put za tešku krađu u pokušaju.


Samo što je izašao iz zatvora, ponovo je u siječnju završio u istražnom zatvoru zbog pokušaja teške krađe. Tereti ga se da je potkraj rujna prošle godine u Krešimirovoj ulici nešto prije ponoći podesnim predmetom demontirao i uklonio električnu bravu ulaznih metalnih elektro rolo-vrata poslovnice trgovačkog društva Auro Domus, potom kratkim spajanjem električnih vodiča ih i podigao.


Tjelesnom snagom na trzaj i udarcem nogom otvorio je ulazna vrata poslovnice nakon čega je ušao u prostor poslovnice, ali u tom trenutku oglasio se alarm. Nije bilo druge nego dati se u bijeg. No, ne zadugo, otkrila ga je ne samo snimka s videonadzora, već i nalaz biometrijskog vještačenja.




Ispitan na tužilaštvu, osumnjičeni Fabijanović se branio šutnjom, a s obzirom na to da je riječ o višestruko osuđivanoj osobi, i to u najvećoj mjeri zbog kaznenih djela imovinskog karaktera, tužitelj traži da mu se istražni zatvor produlji zbog opasnosti da bi, ukoliko se nađe na slobodi, mogao ponoviti istovrsno ili slično kazneno djelo.


Na devet mjeseci zatvora osuđen je prije nepuna dva mjeseca zbog teške krađe koju je počinio firmi Tisak. U kiosk je provalio podesnom alatkom, izbacio je iz ležišta pregradu prednje strane kioska i uz pomoć tjelesne snage napravio otvor taman koliko mu je trebalo da iz njega izvuče cigarete, mobitele, igračke i tako napravi štetu u iznosu devet tisuća kuna.


I tom prilikom je optuženi pred sutkinjom priznao, bio suglasan s izrečenom sankcijom, vraćen je u zatvor gdje je bio na odsluženju jedne od mnogobrojnih sankcija izrečenih zbog istovrsnih djela.


Vrlo malo vremena je optuženi proveo izvan zatvorskih zidina, s obzirom na to da je protiv njega podignuto više od trideset optužnica, a gotovo isto toliko općinskih i županijskih presuda koje su se tijekom godina isprepletale i objedinjavale u jedinstvene kazne zatvora. Konobar po zanimanju, gotovo nikad zaposlen, Fabijanović je veći dio života proveo u zatvoru, a gotovo uvijek do sada bivao je oslobođen obveze naknade troškova sudskog postupka jer naprosto nema stalnih izvora prihoda, a sve što ukrade brzo rasproda i potroši.


U istražnom zatvoru je bio i prije nekoliko mjeseci zbog sumnje da je u samo dva mjeseca provalio u desetak kiosaka, pričinivši štetu veću od 60 tisuća kuna. Tom prilikom kod njega u stanu pronađena je veća količina ukradenih predmeta, a odali su ga i otisci prstiju koje je ostavio na kioscima u koje je provaljivao.