Nasamario mnoge

NEPOPRAVLJIVI PREVARANT “Prodavao računala, imao tumor na mozgu, a dijete mu stradalo u prometnoj”

Slavica Kleva

Sanjin Čargonja optužen je za četiri kaznena djela / arhiva NL

Sanjin Čargonja optužen je za četiri kaznena djela / arhiva NL

Prevarant iz Čavala naplatio je od škvera u Kraljevici te od tvrtke iz Kastva kompjutore koje nije nikada dostavio, a od dvojice Matuljaca izvukao je novac za tobožnje liječenje



Sanjin Čargonja, 49-godišnjak iz Čavala, doveden je iz istražnog zatvora u Puli pred sutkinju Sandru Vučković, pod optužbom za četiri kaznena djela, dva za prijevare u gospodarskom poslovanju i dva kaznena djela protiv imovine, također prijevare. U pulskom zatvoru se nalazi zbog drugih, ali istovrsnih kaznenih djela, prijavile su ga dvije bivše prijateljice s područja Istre zbog prijevara.


Čargonja se na početku sudskog ročišta izjasnio da nije kriv za navode iz optužnice pa je sutkinja Vučković za sljedeću raspravu pozvala svjedoke, prevarene osobe koje bi trebale iskazati što se točno dogodilo i zašto su prijavile Čargonju za prijevaru. I dok je zamjenica općinske državne odvjetnice tužiteljica Irena Babarović rekla da će tijekom dokaznog postupka dokazati navode iz optužnog akta, Čargonjina odvjetnica Ksenija Lučić zadržala je pravo izvođenja dokaza nakon što ih državna tužiteljica iscrpi.


Šteta 175 tisuća kuna


Čargonju se tereti za prijevaru tešku gotovo 175 tisuća kuna u odnosu na Brodogradilište Kraljevica. Inkriminacija seže u 2008. godinu kada je Sanjin Čargonja kao direktor i odgovorna osoba TD PCX Computers iz Čavala oštećenom brodogradilištu izdavao ponude za nabavku osnovnih sredstava, informatičke opreme. No, pritom je lažno prikazao da će svu naručenu informatičku opremu po plaćanju i isporučiti. No, kad mu je brodogradilište isplatilo novac, Čargonja je kao jedini član komisije zadužene za puštanje u rad naručenih i plaćenih kompjutora, oštećenoj tvrtki izdao komisijske zapisnike o puštanju u rad osnovnih sredstava, lažno pritom prikazujući da je sredstva isporučio i pustio ih u rad. Šteta koju je nanio brodogradilištu iznosi 174.224,79 kuna.




U travnju 2010. godine u Kastvu, također kao direktor i odgovorna osoba istoimene informatičke tvrtke, sklopio je kupoprodajni ugovor o prodaji računala Toshiba satellite L450D s vlasnikom uslužnog obrta iz Kastva kao kupcem. No, i njemu je Čargonja lažno prikazao da će mu naručenu robu isporučiti premda je znao da zbog financijskih problema u poslovanju to ipak neće moći učiniti. Obrtnik je Čargonji uplatio 5.279,16 kuna za računalo koje do današnjih dana nije vidio, a niti je dobio povrat novca.


Karta empatije


Trećoj osobi Čargonja se »povjerio« da mu je novac jako potreban za liječenje djeteta koje mu je nastradalo u prometnoj nesreći u Austriji pa da će mu novac vratiti kad završi liječenje. Dobrodušan, pun empatije prema bolesnom djetetu, čovjek se sažalio i dao mu 15 tisuća kuna, ali do današnjeg dana Čargonja mu nije vratio novac.


Četvrtoj osobi, također jednom Matuljcu, Čargonja se požalio da mu treba 2.500 eura jer boluje od tumora na mozgu pa da mu je novac potreban za troškove liječenja i operativni zahvat u inozemstvu. Da zbog tumora ne može voziti, pada u nesvijest, pa ukoliko ne skupi novac da će umrijeti, bio je uvjerljiv Čargonja, predočivši dobrodušnom čovjeku i snimke svoje glave i za »tvorevinu« tvrdio da je riječ o tumoru premda ništa od toga nije odgovaralo istini, kao i u slučaju bolesnog djeteta.


Na koncu, Matuljac mu je dao 18.750,00 kuna, ali novac mu Čargonja do današnjeg dana nije vratio. Kad su prevareni ljudi shvatili da su prevareni i namagarčeni i da zapravo ništa od toga što im je Čargonja napričao ne odgovara istini, preostalo im je samo tužiti ga, a tužiteljstvo je u međuvremenu prikupilo opsežnu dokumentaciju.


Protiv Čargonje je u tijeku još nekoliko kaznenih postupaka, riječ je o istovrsnim kaznenim djelima, prevarama, a zbog jedne takve je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora koju je u međuvremenu i odležao. Beskrupulozno je prevario jednu ženu. Poznanstvo preko portala koje je trajalo tijekom ljeta 2011. godine pretvorilo se u prijateljstvo i nakon nekoliko izlazaka na kavu Čargonja je novoj prijateljici povjerio da se opasno i teško razbolio te da mu je jedini spas skupa operacija u Švicarskoj.


Nedostaje mi samo 2.900 od sto tisuća eura koliko operacija košta, pojadao se Čargonja svojoj novoj prijateljici. Ona je skupila novac i dala mu, no nakon toga se Čargonja više nije javljao, pravdao se da se nalazi na liječenju. Žena je počela sumnjati, krenula u potragu za istinom i shvatila da je namagarčena. Niti se Čargonja nalazio u bolnici, niti je bio teško bolestan, dapače, doznala je da je postao otac, ali na Rabu. Tužiteljstvo je tada za njega tražilo šest mjeseci zatvora, ali sutkinja ga je osudila na osam mjeseci zatvora iako je Čargonja u sudnici vratio prevarenoj ženi novac.