Suđenje za ubojstvo u zaselku Grubori

Milijan Brkić kao zamjenik ravnatelja policije specijalce obavještavao da ih traže zbog ratnog zločina

Ana Raić Knežević

– Kad dođe dan D vidiš tko je p...., bio je jedan od Ćelićevih komentara. U nastavku razgovora njih dvojica su zaključila kako je vrijeme da se dozna istina i da se konačno rasvjetljavanje onoga što se dogodilo u Gruborima više ne može izbjeći



ZAGREB – »Bajić im je rekao da ima četiri svjedoka. Kad počne suđenje znači da ćemo biti svjedoci optužbe«, rekao je u jednom tajno snimljenom razgovoru Stjepan Žinić, bivši pripadnik ATJ Lučko svom suborcu Branku Balunoviću. Obojica su već ispitana kao svjedoci tijekom suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, specijalcima iz Lučkog, optuženima za zločin počinjen u zaseoku Grubori 25. kolovoza 1995. godine tijekom operacije »Oluja obruč«. 


Kakva je nervoza vladala među pripadnicima ATJ Lučko tijekom listopada i studenog 2009. godine, prije nego što su uslijedila uhićenja, moglo se jasno razaznati upravo iz snimki njihovih telefonskih razgovora što su jučer reproducirane u sudnici Županijskog suda u Zagrebu. 


Aktualni glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je tada bio zamjenik ravnatelja policije komunicirao je u to vrijeme s većinom specijalaca. Tako je zvao i Balunovića. 




– Dobit ćeš poziv za razgovor s milicijom, obavijestio ga je. 


– Upravo sam završio s njima, uzvratio mu je Balunović na što je Brkić kratko uzvratio. – Znači brži su od mene.-


Uslijedili su brojni kontakti Balunovića s tadašnjim zamjenikom zapovjednika ATJ Lučko Josipom Ćelićem, koji je tijekom operacije »Oluja obruč« bio zapovjednik postrojbe na terenu. 


– Vidiš ti kako se sve to prikazuje, komentirao je Ćelić. U to vrijeme Drljo, Berislav Garić i Željko Sačić već su bili uhićeni, a Milijan Brkić je navodno imao popis osoba koje su još trebale biti privedene. Željelo im se sugerirati da se sami jave policiji kako bi se spriječila javna uhićenja. 


– Kad dođe dan D vidiš tko je p…., bio je jedan od Ćelićevih komentara. U nastavku razgovora njih dvojica su zaključila kako je vrijeme da se dozna istina i da se konačno rasvjetljavanje onoga što se dogodilo u Gruborima više ne može izbjeći. 


– Zvao sam Igora (nije jasno da li Benetu ili Radočaja op.a.) i rekao mu »ili-ili«, »Budi pošten pred Bogom i pred ljudima i reci…«, ispričao je Ćeliću Balunović, inače jedan od ključnih svjedoka. 


– Kad završi postupak sve ćemo znati… Sada i ne želim znati, uzvratio je Ćelić dodajući kako misli da je Igoru Frano ili netko drugi prijetio. 


Snimljeni su i razgovori Brkića s Krajinom i Žinićem.