Slučaj Ecooperativa

Matuljska tvrtka odbija odgovornost za otpad kod Karlovca: ‘Zar bismo sve stavili na kocku zbog 70.000 kuna?’

Srđan Brajčić

Foto R. Fajt / Cropix

Foto R. Fajt / Cropix

Emil Gržin i Dragan Šepić, suvlasnik i direktor Ecooperative, tvrde da je odgovornost isključivo na posredniku, pritvorenom Miji Vuljaniću. Ne znaju što ga je, kažu, točno nagnalo da otpad razbaca po Karlovačkoj županiji, ali su doznali da je u dugovima i da navodno ima problema s kamatarima



LOVRAN » Emil Gržin i Dragan Šepić, suvlasnik i direktor Ecooperative koju su sumnjiči da je umiješana u skandal s ilegalnim odlaganjem 20 tona opasnog otpada u okolici Karlovca, u razgovoru za naše novine u nekoliko navrata naglasili su da njihova firma nije kriva za ovaj veliki ekološki incident. Tvrde da je Ecooperativa posve čista i da je odgovornost isključivo na posredniku u ovom poslu Miji Vuljaniću, kojem je jedinom određen pritvor.


  On je, naime, trebao posredovati da bačve s opasnim otpadom budu otpremljene u jednu inozemnu spalionicu. Bačve je preuzeo 30. travnja od Ecooperative, matuljske firme ovlaštene za prikupljanje opasnog i neopasnog otpada, te ih je, bez pratećeg lista za otpad i protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, do 6. svibnja prevezao teretnim vozilom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije.


Izvan pameti


Što je točno nagnalo posrednika u ovom poslu da otpad na ovako suludi način razbaca po Karlovačkoj županiji, Šepić i Gržin ne znaju. Međutim, ovih su dana u Karlovcu doznali da je Vuljanić u dugovima, čak da ima problema s kamatarima. Stoga, ne odbacuju mogućnost da netko stoji iza Vuljanića. To jest, da je ovaj ekološki incident trebao poslužiti kao velika predstava za javnost kojom se želi diskreditirati Ecooperativa, a Vuljanić otplatiti dugove… No, Gržin i Šepić naglašavaju da su to ipak samo pretpostavke, ali podsjećaju na to da ovo nije prvi slučaj da se pokušava diskreditirati njihovu firmu.



Ovaj slučaj aktualizirao je veliki problem zbrinjavanja opasnog otpada u Hrvatskoj. Dragan Šepić podsjeća na to da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna spalionica za otpad, pa se on zadnjih desetak godina pronalazi i iskopava diljem Hrvatske. Naime, zbrinjavanje opasnog otpada je skupo, pa on završava u jamama ili u zaštićenim područjima, kao u ovom slučaju. S druge strane, Austrija nam može biti dobar primjer kako na ekološki prihvatljiv način gospodariti s otpadom. Poznato je naime da u Beču spalionica za otpad radi u samom centru grada. Štoviše, na otpad koji se tamo pali koristi se i za toplinsku energiju. Draganu Šepiću je stoga posve neshvatljivo da Austrija već godinama zarađuje na ekološki prihvatljivom metodama spaljivanja otpada, dok je Hrvatska prisiljena skupo plaćati ovu uslugu.  – Naravno, izgradnja spalionice je stvar političke odluke. Moj je dojam takav da će izgradnja spalionice biti povjerena nekomu od velikih poslovnih igrača u Hrvatskoj. To je unosna investicija, koja može vratiti uloženi novac za godinu dana, tvrdi Dragan Šepić. Tvrdi da se istovremeno osigurava ekološko zbrinjavanje opasnog otpada te prevenira moguće ekološke incidente poput ovoga kojima se ugrožava priroda i zdravlje ljude.  – Ovim putem također izražavam osobnu zgroženost i žaljenje zbog učinjene ugroze u koju je sticajem okolnosti upleten, istaknuo je Dragan Šepić na kraju razgovora.


  – Ecooperativu sam osnovao 1994. godine i krenuli smo od nule. Firma posluje 21 godinu, do danas je zbrinula na tone opasnog otpada, stekla je određeni ugled i poslovnu ozbiljnost. Trenutačno zapošljavamo blizu 40 ljudi. Osim toga, pred nama je novi, veliki investicijski ciklus u industrijskoj zoni kod Pazina. Drugim riječima, zar doista netko može povjerovati u to da bismo sve stavili na kocku zbog 88 bačvi, odnosno 70-tak tisuća kuna koliko bi, dakle, koštalo njihovo zbrinjavanje. Ovo što je učinio Vuljanić meni je izvan svake pameti, uostalom kao i tvrditi to da smo u dogovoru s njim bacili bačve, tvrdi Emil Gržin, danas umirovljenik koji zadnjih šest godina nije direktno uključen u poslove Ecooperative.


  Nakratko uhićeni direktor Dragan Šepić, međutim, ne osporava svoju odgovornost da Ecooperativa nije na vrijeme pripremila otpravnu dokumentaciju za ovaj transport. Šepić objašnjava da dokumentacija nije na vrijeme poslana zbog prvomajskog praznika, što je trebalo biti učinjeno već idućeg dana. Ali time se ne želi pravdati i svjestan je svoje odgovornosti.


  Emil Gržin međutim sumnja u to da bi Mijo Vuljanić drukčije postupio da je dokumentacija na vrijeme bila izdana. 


Dobra vjera


– On je vjerojatno naumio to da će bačve baciti u prirodu, a nama fakturirati troškove zbrinjavanja, kaže Gržin.


  – U svakom poslu, pa tako i u ovom, postoji određeno povjerenje među partnerima. Naravno, firma gospodina Mije Vuljanića ima potrebne dozvole za posredovanje i transport opasnog otpada i mi smo potpuno vjerovali da će bačve biti na zakonom propisani način zbrinute, to jest da će biti transportirane tamo gdje im je i mjesto – u spalionicu. Ni u ludilo nismo mogli pomisliti da će one biti bačene uz cestu, u zaštićenom području. Što je tom čovjeku tada bilo u glavi, možemo samo nagađati, ogorčen je Dragan Šepić i pojašnjava da Ecooperativa dosad nije radila s Vuljanićem.


  Šepić pojašnjava da Ecooperativa do unatrag dvije godine nije imala posrednike za transport opasnog otpada u inozemnu spalionicu. U međuvremenu je, međutim, firma završila u proceduri predstečajne nagodbe i zadnje dvije godine Ecooperativa je poslovala s Metisom. U dobroj vjeri, zadnji posao je pak sklopila s Mijom Vuljanićem.


  – Tek kada je izbio ovaj skandal doznali smo za Vuljanićeve novčane probleme, ali i za podatak o tome da je već ranije uhvaćen kako na području karlovačke Županije ilegalno deponira otpad, kaže Šepić i poručuje da je ovaj slučaj posve urušio njegovo povjerenje u poslovne subjekte, ali i neke ljude koji se sada naslađuju. Ako su točne ove tvrdnje, Šepić i Gržin smatraju da je Vuljaniću trebala biti oduzeta dozvola za posredovanje i transport s opasnim otpadom. Ovako Ecooperativi može biti nanesena, strahuje Dragan Šepić, poslovna šteta. U prvom redu strahuje da će biti poljuljano povjerenje njihovih poslovnih partnera.


  – Ovo je bio samo jedan, uobičajeni komercijalni posao. Zgrožen sam s ovim što se dogodilo. Ovo je totalno ludilo, dodaje Emil Gržin.