Parnica o financijskoj odšteti

Maškarin želi znati izračun izgubljene zarade: Vještak se s računanjem “zaustavio” na 65. godini

Slavica Kleva

Hoće li parnica o financijskoj odšteti za Miroslava Maškarina uskoro biti završena? Foto: S. KLEVA

Hoće li parnica o financijskoj odšteti za Miroslava Maškarina uskoro biti završena? Foto: S. KLEVA

Njegova odvjetnica zatražila je i izračun pretpostavljene mirovine od 65. godine života pa sve do prosječne životne dobi muškarca koja u PGŽ-u iznosi 74 godine i dva mjeseca



Imamo primjedbe na pisani nalaz sudskog vještaka koji se pri izradi nalaza i mišljenja koristio podacima Državnog zavoda za statistiku, kazala je uvodno na raspravi pred sutkinjom Katarinom Bajčić Ivančević odvjetnica Ingrid Barić koja u ime Miroslava Maškarina vodi parnicu za naknadu štete protiv države i KBC-a. Rabljanin Miroslav Maškarin (29), koji je u srpnju 2006. godine nakon rutinske operacije slijepog crijeva u KBC-u završio s amputiranom lijevom potkoljenicom, potražuje ukupno s raznih osnova 13,7 milijuna kuna. 


  Jučer se nastojalo konkretnim izračunima i brojkama okončati, barem djelomično, iznos za naknadu štete s osnove izgubljene zarade Miroslava Maškarina, od dana kada je podvrgnut operativnom zahvatu pa do kraja 2013. godine, no odvjetnica Barić je zatražila objašnjenje zašto izračunom nije obuhvaćena i 2014. godina. Objasnila joj je sutkinja da vještak nije raspolagao podacima Državnog zavoda za statistiku za 2014. godinu jer podatak još nije objavljen. »Mogao je vještak barem odokativno izračunati izgubljenu zaradu«, dodala je odvjetnica.  

Rapski prosjek


Nije Barić zadovoljna ni činjenicom da se vještak rukovodio, u odnosu na visinu zarade, statističkim podacima na razini hrvatskog prosjeka. 




  – S obzirom da Maškarin ima i boravište i prebivalište na Rabu, očekivala bih izračun na temelju podataka o visini zarade na području Primorsko-goranske županije – primjedba je odvjetnice Barić kojoj se kao odvjetnički vježbenik od jučer i službeno priključio njezin sin Marin Barić. 


  U svakom slučaju, oko 350 tisuća kuna iznosi neto izgubljena zarada koju je izračunao financijski vještak. Nadalje, kapitalizirani iznos gubitka na zaradi od 10. ožujka 2015. godine pa sve do Maškarinova odlaska u mirovinu u travnju 2051. godine, kada bude napunio 65 godina života, iznosi oko 900 tisuća kuna, a naknada za tuđu njegu i pomoć od štetnog događaja izračunata je po satnici koja iznosi 25 kuna, ali je napravljen izračun i ukoliko satnica iznosi 45 kuna. Tako naknada može iznositi 285 tisuća kuna, ali i 160 tisuća kuna. 


  Po istom obrascu izračunat je kapitaliziran iznos tuđe njege i pomoći od dana izrade vještačkog nalaza do pretpostavljene dobi života koja u Primorsko-goranskoj županiji prema statističkim pokazateljima iznosi 74 godine i dva mjeseca. Ukoliko se primijeni satnica od 45 kuna, tada taj iznos doseže oko 570 tisuća kuna, a ukoliko se primijeni izračun po satnici od 25 kuna što je sudska praksa, tada iznos na ime tuđe njege i pomoći doseže oko 316 tisuća kuna. No, odvjetnica Barić je zatražila izračun bruto izgubljene zarade i izračun pretpostavljene mirovine od 65. godine života pa sve do proječne životne dobi muškarca koja iznosi spomenute 74 godine i dva mjeseca. 


  – Vještak se »zaustavio« na Maškarinovoj 65. godini života i ispustio izračunati iznos s osnove mirovine za razdoblje do njegove 74. godine života – podsjetila je Barić, zatraživši da se na iduću raspravu pozove vještak Ivan Marenčić i obrazloži svoj nalaz.  

Dva milijuna


Odvjetnik Goran Gatara koji zastupa tuženi KBC, kao i državni odvjetnik koji zastupa državu Jakov Nakić, nisu imali primjedbe na vještakov nalaz, uz opasku da je Maškarinov odvjetnički tim trebao reagirati prilikom donošenja odluke o vještačenju. Konkretno, zatražiti bruto izračun kada se donosila odluka o vještačenju, a ne danas. 


  No, u svakom slučaju, ukupna potraživanja Maškarina prema državi na ime naknade štete iznose 13,7 milijuna kuna. S druge strane Vlada, kao osnivač riječkog KBC-a, u nagodbi je svojevremeno – a od štetnog događaja je proteklo gotovo devet godina – nudila na ime razlika plaća, za tuđu njegu i pomoć, uz specijalno vozilo, dodatna ortopedska pomagala i neimovinsku štetu, oko 2,5 milijuna kuna. No, nagodba do sada nije ostvarena. Maškarinovi odvjetnici ne isključuju mogućnost nagodbe, no u ovom trenutku parničenja ona nije izvjesna. 


  Prema ovim trenutnim izračunima Maškarin bi na ime izgubljene zarade, tuđe njege i pomoći te kapitaliziranog iznosa gubitka na zaradi kao i kapitaliziranoj tuđoj njezi i pomoći mogao biti obeštećen za oko 2,1 milijun kuna, dok njegovi odvjetnici na ime istog zahtjeva potražuju 4,1 milijun kuna, dakle, gotovo dva milijuna više. 


  Sutkinja Bajčić Ivančević stoga je donijela rješenje da se na sljedeću raspravu pozove vještak koji će detaljno obrazložiti nalaz i odgovarati na pitanja, no sutkinja također planira parnicu privesti kraju.