Agonija se nastavlja

Maškarin ni nakon 11 godina nema konačnu presudu: Sud će opet odlučivati o imovinskoj šteti

Slavica Kleva

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Nakon što je tražio više od 13 milijuna kuna, prvostupanjskom presudom Maškarin je dobio 5.994.759 kuna, od čega 2.450.000 za neimovinsku štetu, a 3.544.759 kuna za imovinsku štetu. Sada je presuđena naknada za neimovinsku štetu od 1.380.000 kuna, odnosno 3,1 milijun s kamatama. Imovinska šteta vraćena je na ponovno utvrđivanje



RIJEKA – Miroslav Maškarin, 31-godišnji Rabljanin kojem je prilikom operativnog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka u ljeto 2006. godine amputirana lijeva potkoljenica i nakon više od 11 godina zapravo nema u ruci konačnu presudu. U onom dijelu u kojem ima, pripada mu 3,1 milijun kuna (s kamatama) odštete za neimovinsku štetu, dok dio postupka o imovinskoj šteti još nije završen. Ni nakon više od desetljeća!


Naime, Vijeće Županijskog suda predsjednice vijeća Filke Pejković te sutkinja Dubravke Srečec Fletko i Svjetlane Pražić djelomično je odbilo, a djelomično prihvatilo odluke prvostupanjske presude, koju je potkraj prosinca 2015. godine izrekla sutkinja Katarina Bajčić Ivančević.


Tada je Maškarin tražio preko 13 milijuna kuna, a dobio 5.994.759 kuna, od čega 2.450.000 za neimovinsku štetu, a 3.544.759 kuna za imovinsku štetu.




Ovoga puta imovinska šteta u cijelom je iznosu vraćena na ponovno utvrđivanje. Dakle, ponovo će se angažirati vještaci, ponovo će se utvrđivati izgubljena neto zarada do pretpostavljenog umirovljenja, iznos na ime dospjele tuđe pomoći i njege, prilagodba osobnog automobila i naknade za dodatna ortopedska pomagala izvan obveznog osiguranja, odnosno toliko željena »elektronska noga«.


– Žao mi je što smo odbijeni za nabavku invalidskih kolica s obrazloženjem da su mu ova dostatna. Poništena je i prvostupanjska odluka za troškove pomagala koja bi Maškarin trebao kupovati na razini budućih mjeseci i godina života. I ako bude kupovao novi automobil, razliku će morati sudski potraživati. Kad mu je bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac posebnom ministarskom odlukom dodijelio sredstva u iznosu trideset tisuća kuna, to je značilo da su sredstva nepovratna, a sada se županijskom presudom traži povrat i tih sredstava, rekla je odvjetnica Ingrid Barić, koja zastupa Maškarina od prvog dana.


Po osnovi neimovinske štete Županijski sud je presudio da se Maškarinu ima isplatiti 1.380.000 tisuća kuna plus pripadajuća zakonska zatezna kamata. Općinskom presudom taj je iznos, dakle, bio veći za više od milijun kuna.


U obrazloženju zbog čega je Miroslavu Maškarinu umjesto 2.450.000 kuna na ime neimovinske štete dosuđeno 1.380.000 kuna stoji »da je iznos nerazmjerno velik u odnosu na smjernice iz okvirnih mjerila Vrhovnog suda Republike Hrvatske po kriterijima pretrpljenih bolova, straha, duševnih bolova zbog smanjenja životne aktivnosti i naruženja«.


– Ovaj sud smatra da Miroslavu Maškarinu pripada primjerena novčana naknada po kriteriju pretrpljenih fizičkih bolova u iznosu 70 tisuća kuna, po kriteriju pretrpljenog straha u iznosu od 100.000 kuna, po kriteriju duševnih boli zbog smanjenja životne aktivnosti u iznosu od 1.150.000 kuna te po kriteriju naruženosti u iznosu od 60.000 kuna. Na taj iznos pripada i zakonska kamata.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…