Pomorsko dobro

Masivni potporni zidovi i beton: Bespravno uzurpiranu obalu Mišković teško može vratiti u prvobitno stanje

Marinko Glavan

Foto Z. Kucelin / NL

Foto Z. Kucelin / NL

Šetnica uz more u Miškovićima u duljini od 700 metara inače je, još 2013. godine svečano otvorena, uz prisustvo gradonačelnika Paga Željka Maržića i članova Odbora za uređenje Miškovića. Tada je planirano i povezivanje šetnice u Miškovićima sa susjednom Dinjiškom na otoku Pagu



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika Nogometnog kluba Rijeka Damira Miškovića i još tri osobe – tereti ih se za bespravnu gradnju u naselju Miškovići na Pagu, gdje su napravili i privatnu rivu, te privezište iako se radi o pomorskom dobru.


Tužitelji su zatražili kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine, za predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića, kao drugookrivljenog, i njegovog oca Šimu Miškovića, kao prvookrivljenog, zbog bespravne gradnje na pomorskom dobru ispred njihove obiteljske kuće u Miškovićima na otoku Pagu. Ista kazna, prema optužnici ODO Zadar, zatražena je i za treće i četvrtookrivljene – Iliju Bearu i Iliju Babića, predstavnike tvrtke »Teh Gradnja« iz Zagreba, koja je bila izvođač radova. Kao petookrivljena u optužnici se navodi tvrtka »Teh Gradnja«, za koju zadarsko državno odvjetništvo traži kaznu u iznosu od ravno milijun kuna. Od prvookrivljenog dvojca, oca i sina i Mišković, uz to se traži rušenje svih podignutih objekata na pomorskom dobru i vraćanje obale u prvobitno stanje.


No koliko će vraćanje obale u prvobitno stanje biti moguće, prilično je upitno, s obzirom da je u stvarnosti čitava obala ispred gradilišta kuće Miškovićevih u potpunosti izbetonirana, odnosno pretvorena u šetnicu, s masivnim potpornim zidom, stubištima za ulaz u more, molovima, kamenim nasipima i sličnim objektima.




Šetnica uz more u Miškovićima u duljini od 700 metara inače je, još 2013. godine svečano otvorena, uz prisustvo gradonačelnika Paga Željka Maržića i članova Odbora za uređenje Miškovića. Tada je planirano i povezivanje šetnice u Miškovićima sa susjednom Dinjiškom na otoku Pagu.


Inače, prema zemljišno-knjižnom izvatku za česticu 2218/55, površine 1.522 četvorna metra, vidljivo je da Miškovići imaju akt o uporabi za kuću površine 326 četvornih metara, koju je 6. svibnja 2016. godine izdala paška ispostava Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije.


Na ovoj čestici uknjižene su i dvije pomoćne zgrade, površine 39 i 40 četvornih metara, bazen od 86 četvornih metara i dvorište od 1.031 kvadrata.


Foto Z. Kucelin


Foto Z. Kucelin



Foto Z. Kucelin


Foto Z. Kucelin



Foto Z. Kucelin


Foto Z. Kucelin