Direktorica suočena s optužujućim svjedočenjima

Malverzacije u Veletržnici ribe: Kastrapeli priznala krivnju, no ne i korist

Fiore Vežnaver

Bivša djelatnica Veletržnice ribe Rijeka, Branka Knežević Krajina detaljno je opisala nezakonite poslove koje je vodila nekadašnja direktorica Dolores Margan Kastrapeli



RIJEKA » O nepravilnostima u poslovanju Veletržnice ribe Rijeka, otkad je dužnost direktorice preuzela Dolores Margan Kastrapeli, upoznala sam mnoge, od tadašnjeg v.d. župana Primorsko-goranske županije, do Ministarstva poljoprivrede i ribarstva. Izvijestila sam, između ostalog, da je Kastrapeli nakon dolaska u srpnju 2009. godine, koristila prostor i opremu Veletržnice za obavljanje svojih privatnih poslova, za svoja dva obrta. Nije bila fokusirana na rad Veletržnice koju je trebalo spašavati, nego je bila okupirana privatnim problemima. Odmah je meni i kolegici u računovodstvu rekla da u Veletržnici možemo obavljati privatne poslove, ako ih imamo.


 


 Zlouporaba i pronevjera


Samo u tri mjeseca u drugoj polovici 2009. godine izrealizirano je putnih naloga u vrijednosti sto tisuća kuna, a službenih putovanja nije bilo. Odnosno, ako ih je i bilo, putovanja su bila u privatne svrhe.



Svjedočio je jučer i profesionalni ribar s Krka koji je potvrdio da je Dolores Margan Kastrapeli svojedobno posudio 100 tisuća kuna.   – Gradila je brod u Puli, to nema veze s Veletržnicom, brod je bio za njene privatne potrebe. Pola mi je vratila, 50 tisuća kuna, objasnio je krčki ribar. Optužba tvrdi da je tih 50 tisuća kuna Kastrapeli vratila tako što je novac podigla sa žiro-računa Veletržnice otvorenOG u Podravskoj banci. Među ostalima, u sudnici je jučer svjedočio i Andrija Vitezić, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo, bivši predsjednik Nadzornog odbora Veletržnice. »Osobno sam bio skeptik u pogledu uspjeha takvog projekta«, rekao je.


  Izjavila je to jučer u svom svjedočenju Branka Knežević Krajina, bivša djelatnica Veletržnice, na početku suđenja bivšoj direktorici te tvrtke Dolores Margan Kastrapeli (51), optuženoj za malverzacije »teške« ukupno oko 260 tisuća kuna. Diplomirana inženjerka brodogradnje Kastrapelikoja se tereti za tri kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti, pronevjeru te loše vođenje poslovnih knjiga, izjavila je na početku suđenja kako se smatra krivom, ali da imovinske koristi nije imala.


  Nekadašnja čelnica propale Veletržnice ribe tereti se za makinacije što datiraju od prosinca 2009. do studenog 2011. godine. Kastrapeli tužiteljstvo optužuje da je sa žiro-računa tvrtke podizala novac kojim je podmirivala osobna dugovanja. Optužba tvrdi da je tako podignula šezdesetak tisuća kuna, a da je daljnjih 76 tisuća kuna izvukla na ime tobožnjih pozajmica neimenovanim ribarima, djelatnicima firme i u vlastito ime, za podmirenje navodnih putnih troškova, za koja nije postojala potrebna prateća dokumentacija.



– Vjerovala sam u ljudsko poštenje, poznavala sam Dolores, mislila sam da je čovjek, vjerovala sam joj, izjavila je u sudnici svjedokinja čiji je knjigovodstveni servis svojedobno vodio knjigovodstvo za ribarski obrt »Levante« Dolores Margan Kastrapeli. Žena je ispričala da je prevarena nakon što je osobno podignula kredit od 20 tisuća eura za Kastrapeli, jer ona nije mogla, dala je svoj stan pod hipoteku, a na kraju joj je ostao veliki dug.


  – Neko vrijeme je plaćala, no onda je prestala, ostalo je za namiriti još 90 tisuća kuna. To sad nitko ne otplaćuje, banka me tužila, kazala je svjedokinja. Potvrdila je da joj je s računa Veletržnice na račun u banci, otvoren zbog kredita, u dva navrata uplaćen novac, ukupno oko 3.270 kuna.



  Svotu od oko 125 tisuća kuna prisvojila je, tvrdi tužiteljstvo, tako što je novac (17 tisuća eura), primljen na ime duga od odvjetnika, predstavnika tršćanske tvrtke, nije položila na žiro-račun Veletržnice ribe niti u blagajnu firme, niti je u poslovnim knjigama evidentirano da je firma iz Trsta podmirila dio dugovanja. Riječko Županijsko državno odvjetništvo u svojoj optužnici navodi i da je Kastrapeli računovodstvu i knjigovodstvenom servisu onemogućila vođenje poslovnih knjiga u skladu sa zakonom, uskraćujući im dokumentaciju.


 


 Bez reakcija nadležnih


Svjedokinja Branka Knežević Krajina, koja je u Veletržnici radila kao zamjenica voditeljice računovodstva od kraja 2008. do proljeća 2010. godine, ispričala je, između ostalog, da je Kastrapeli od nje tražila da potpiše fakture umjesto dobavljača, što je odbila. Kazala je da je jednom prilikom voditelj aukcije, po uputama Kastrapeli, od nje tražio da retroaktivno prepravi fakture »kako se ne bi vidio PDV«, što je također odbila. U nizu nepravilnosti jest i da u računovodstvu nisu dobivali bankovne izvode. Ali, napomenula je, na sve njene dopise i ukazivanja nadležnima nije baš bilo reakcija. Branka Knežević Krajina se osvrnula i na situaciju da je, iako su u računovodstvu Veletržnice radile dvije diplomirane ekonomistice, Kastrapeli odlučila angažirati na istom poslu vanjsku tvrtku, knjigovodstveni servis.


  Na iskaz svjedokinje reagirala je Kastrapeli, ukazavši na slučaj kojeg je otkrila, da je ona dva mjeseca radila na tuđu studentsku iskaznicu. Tada se u sudnici malo zagrijala atmosfera, no prekinuo je sve zastupnik optužbe riječima: »Ovdje se ne sudi svjedoku!« Suđenje u riječkom Županijskom sudu nastavlja se krajem listopada.