Ustrijeljen bivši robijaš Ivan Božurić

Likvidiran potencijalni svjedok ubojstva Ljubice Solar iz 1991.

Vanja Vesić

Vidno pijan Božurić ušao je u kafić i pokušao pepeljarom pogoditi Marijana Sučeca zvanog Suljo, koji je izvukao pištolj i s dva hica u prsa ubio napadača, koji je navodno znao tko je ubio 19-godišnju Siščanku 



SISAK Pedesetšestogodišnjeg Siščanina i bivšeg robijaša Ivana Božurića ubio je s dva hica iz pištolja Marijan Sučec zvan Suljo pred gostima u sisačkom kafiću Omega jučer iza 7 sati. Svjedoci tvrde da je Božurić ušao u kafić vidno pijan i gađao Sučeca pepeljarom nakon čega je gost izvukao pištolj i pogodio ga s dva metka u prsa.


Obojica su poznavali od ranije i to po lošem – prije 28 godina Božurić je vatrenim oružjem teško ranio Sučeca u trbuh zbog čega je i odrobijao nekoliko godina. Ujedno, Božurić je tek prošle godine izašao iz zatvora zbog ubojstva Sučecovog poslovnog partnera Vlade Horvata koji je bio u poslu iznajmljivanja poker-aparata. Ubio ga je u jednom osječkom kafiću, navodno zbog velikog novca koje je Božurić izgubio na kartama. Osuđen je bio na 12 godina. Iznimno je važna činjenica da je upravo Božurić trebao biti svjedok na suđenju ubojstva 19-godišnje Siščanke Ljubice Solar koja je prema optužnici, »slučajna žrtva« ratnih likvidacija građana srpske nacionalnosti u Sisku 1991. Navodno, odabrana meta bio je njezin zaručnik Duško Malović u čijem je stanu u kobnom trenutku u noći sa 16. na 17. rujna bila Ljubica, dok je on već napustio grad.



Nakon nasilne smrti potencijalnog svjedoka, Tužiteljstvu, nije ostalo puno manevarskog prostora. Moguće rješenje prilično je jasno. Duže od dvadeset godina pravosuđe je zaobilazilo i ignoriralo nesreću majke Vjere Solar. Suđenje u Osijeku započelo je uvelike i njezinom osobnom zaslugom, jer je osnovala udrugu žrtava ubijenih srpskih civila u Sisku. Izgubila je spor o naknadi štete s državom, i morala platiti sudske troškove. Tužila je optuženog Milankovića zbog njegovih izjava u novinama, ali je i taj spor izgubila, pa joj prijeti ovrha i zbog sudskih troškova u tome sporu. 





Inače, Malović je ubijen u Beogradu 1994., a pričalo se da je kao nekadašnji pripadnik JNA radio za KOS. U Sisku su odlučili presuditi mu metkom iz snajpera, ali je silueta iza zavjesa i prozora bila Ljubičina.  


Za ubojstvo srpskih civila u Sisku iz 1991. sudi se na Županijskom sudu u Osijeku Vladimiru Milankoviću, ratnom zamjeniku zapovjednika sisačke policije te Dragi Bošnjaku, pripadniku postrojbe »Vukovi«. Iako je sud na početku smatrao da je Božurić zbog kriminalnog dosjea nepouzdan svjedok, neslužbeno smo doznali da se osječko tužiteljstvo započelo raspitivati o Siščaninu S. B. Potez tužiteljstva je logičan. Naime, majka ubijene djevojke, Vjera Solar izjavila je na sudu da joj upravo Božurić otkrio ubojicu punim imenom i prezimenom.  


– Rekao je da ju je ubio Silvio Benčina, da mu je to bila prva recka na njegovu smrtonosnom oružju… da su poslije slavili do ranih jutarnjih sati u gostionici. Saznala sam da je Božurić bio spreman biti zaštićeni svjedok, ali su mu navodno dragovoljačke udruge prijetile da će mu pobiti djecu – posvjedočila je Vjera Solar napomenuvši kako je o Božurićevim tvrdnjama obavijestila policiju i DORH. No, Silvio Benčina reagirao je i podigao tužbu za klevetu protiv majke ubijene, a preko odvjetnika poručio da se osjeća teško oklevetanim, o čemu smo izvijestili krajem siječnja.