Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Traži zaštitu prava u Strasbourgu

"Ličko rukovanje": Mraović traži novo suđenje, ali traži da ovaj put u sudnici budu novinari

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva
Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2016. u 7:49 2016-02-18T07:49:00+01:00

Slučaj silovanja američke košarkašice Illishe Jarrett za što je u konačnici na zatvorsku kaznu od dvije godine osuđen Josip Mraović uskoro bi se trebao naći pred sucima Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. I to zahvaljujući upravo Mraoviću koji je podnio tužbu u kojoj smatra kako mu je povrijeđeno pravo na pravično i javno suđenje

RIJEKA  Slučaj silovanja američke košarkašice Illishe Jarrett za što je u konačnici na zatvorsku kaznu od dvije godine osuđen Josip Mraović uskoro bi se trebao naći pred sucima Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

 I to zahvaljujući upravo Mraoviću koji je podnio tužbu u kojoj smatra kako mu je povrijeđeno pravo na pravično i javno suđenje. Postupak je s obzirom da se radilo o seksualnom deliktu bio zatvoren za javnost, a interesantno je da se Mraović žali što se sve odvijalo podalje od javnog mijenja, očiju i ušiju novinara, istih novinara koje je pred sudom grubo vrijeđao.

Tijekom suđenja tvrdio je da je za njegovu osudu kriv i pritisak politike i medija.

Mraović je bio uhićen 16. travnja 2005. godine pod sumnjom za silovanje. U Gospiću tada počinje čudna istraga, a zbog sumnji u regularnost, desetak dana kasnije, slučaj se oduzima gospićkom i dodjeljuje riječkom tužiteljstvu.

 Početkom prosinca 2005. godine na gospićkom sudu izrečena mu je oslobađajuća presuda uz skandalozno obrazloženje da je »guranje prsta u anus isto što i rukovanje«. Vrhovni sud u prosincu 2006. godine ukida skandaloznu presudu te suđenje potom seli u Rijeku gdje nova rasprava počinje 13. rujna 2007. godine.

 Riječki sud dolazi do potpuno drugačijeg zaključka i 7. veljače 2008. godine Mraović je proglašen krivim za silovanje košarkašice te osuđen na tri godine zatvora. Uslijedila je Mraovićeva žalba Vrhovnom sudu koji mu je zatvorsku kaznu umanjio s tri na dvije godine.

 Mraović, međutim, nije bio zadovoljan ni ovim sudskim ishodom pa je najavio podnošenje tužbe Ustavnom sudu zbog kršenja njegovih ljudskih prava, ali je i u tom slučaju dobio odbijenicu pa se odlučio potužiti u Strasbourgu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija