Uhićena 58-godišnja prevarantica

Lažna udovica zaradila milijun kuna: 20 godina primala braniteljsku mirovinu bivšeg muža

Ana Raić Knežević

Riječ je o ženi s križevačkog područja koja je 1994. godine došla u nadležni ured za obranu i uvjerila službenike da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti sa svojim bivšim mužem



ZAGREB » Prijevaru s braniteljskom mirovinom tešku 1,1 milijun kuna počelo je rasplitati koprivničko tužiteljstvo nakon što je uhićena 58-godišnjakinja koja je punih 20 godina varala državu.



     Doznajemo da su u trag ovoj prevarantici istražitelji došli nakon prijave, odnosno da slučaj nije otkriven u sklopu redovnih provjera braniteljskih mirovina. Nije nam za sada potvrđeno tko je 58-godišnjakinju prijavio, no očito je kako se radilo o pouzdanom svjedoku jer je kriminalističko istraživanje uspješno okončano. Instražitelji su očito prikupili dovoljno dokaza da 58-godišnjakinju prijave zbog prijevare, te cijeli slučaj predaju tužiteljstvu. Osumnjičenoj ženi određen je i istražni zatvor kako ne bi tijekom postupka utjecala na svjedoke.





   Kako doznajemo, riječ je o ženi s križevačkog područja koja je 1994. godine došla u nadležni ured za obranu i uvjerila službenike da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti sa svojim bivšim mužem. Tvrdila je kako je s njim ostala u izvanbračnoj zajednici, te na osnovu toga tražila obiteljsku invalidninu.


   Naime, muškarac, za kojeg je tvrdila da joj je i dalje bio partner prema zakonu, poginuo je 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Imao je stoga status hrvatskog branitelja, pa je njegova bivša žena odlučila prevariti državu i okoristiti se pravima što joj, međutim, zakonski nisu pripadala.


   Kako bi potkrijepila svoje tvrdnje o izvanbračnom životu s poginulim braniteljem, uredu za obranu predala je i očitovanja dvojice svjedoka. Oni su, kako sumnja tužiteljstvo, lažno posvjedočili da je par ostao u vezi unatoč razvodu.


   Ne sumnjajući u prijevaru, ured za obranu na kraju je ženi izdao rješenje kojim joj je priznato pravo na obiteljsku invalidninu i druga prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.


   Međutim, procedura je nastavljena te je lažna udovica 2002. godine temeljem tih istih neistinitih činjenica ostvarila pravo i na obiteljsku mirovinu. Tako joj je sve do 2014. godine na ime obiteljske invalidnine i obiteljske mirovine isplaćeno više od 1,1 milijun kuna.