Ispitan lihvar iz Malog Lošinja

LEONARD CURI ZADRŽAN U PRITVORU Bračni par kamatario godinama temeljem lihvarskog ugovora, dug im s dvije tisuće narastao na 447.000 kuna

Slavica Kleva

Pozajmica od dvije tisuće kuna »pretvorila« se u dug od 447 tisuća kuna u koju cijenu je uključen i prijepis vlasništva nad stanom / Snimio Ivica TOMIĆ

Pozajmica od dvije tisuće kuna »pretvorila« se u dug od 447 tisuća kuna u koju cijenu je uključen i prijepis vlasništva nad stanom / Snimio Ivica TOMIĆ

Navodno je zbog teške financijske situacije potkraj 2016. godine čovjek posudio od osumnjičenog više tisuća kuna koje je morao vratiti za tri mjeseca 



RIJEKA Leonard Curi (39) iz Malog Lošinja jučer je ispitan pred tužiteljicom Općinskog suda zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela, kazneno djelo iznude i kazneno djelo lihvarskog ugovora, kamatarenje temeljem lihvarskog ugovora.


Točno u podne prepraćen je u istražni centar Županijskog suda dežurnom sucu istrage Vladi Bosneru koji je i prihvatio prijedlog tužitelja da se Curiju odredi istražni zatvor, ali po točki opasnosti utjacaja na svjedoke, s obzirom da je otvorena istraga.


Koliko se u ovoj fazi kaznene prijave i otvaranja istrage može zaključiti, riječ je o inkriminacijama koje su trajale jedno duže vremensko razdoblje u kojem je Leonard Curi iznuđivao jednu osobu s Malog Lošinja.




Navodno je zbog teške financijske situacije potkraj 2016. godine čovjek posudio od osumnjičenog više tisuća kuna iz razloga što nije bio kreditno sposoban, a trebao mu je hitno novac. Kamata na posuđeni iznos iznosila je također par tisuća kuna koje je žrtva morala isplatiti u roku tri mjeseca.


No, kako nije uspio vraćati na vrijeme, osumnjičeni je žrtvi prijetio, dolazio mu na posao, tražio da mu potpiše punomoć na njegov bankovni račun kakao bi imao uvida u njegove zarade. Ukratko, žrtva je posudila nekih deset tisuća kuna, a u dvogodišnjem razdoblju vratila 65 tisuća kuna.


Sumnjiči se Leonard Curi i za lihvarski ugovor kojim je oštećen par supružnika. Što se zapravo dogodilo da bračni par konačno cijeli slučaj prijavi policiji tek je predmetom istrage, no, činjenica je da kamatarenje odnosno lihvarski ugovor trajao više godina.


Prema zaključenju lihvarskog ugovora bračni par je tijekom godina morao plaćati enormne kamate da bi u konačnici morali osumnjičenom prepisati stan. I ovdje se pozajmica od dvije tisuće kuna »pretvorila« u dug od 447 tisuća kuna u koju cijenu je uključen i prijepis vlasništva nad stanom.


Ubio brata Gjergja Curija


Ovo su inkriminacije koje terete Leonarda Curija, a s obzirom da mu je istražni zatvor određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, otvorena je istraga koja će rasvijetliti sve okolnosti međusobnih odnosa osumnjičenog i žrtava.


S obzirom da su prije dva mjeseca policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s lošinjskom policijom proveli kriminalističko istraživanje nad još jednim 35-godišnjakom zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela iznuda i lihvarski ugovor, moguće je da su se žrtve »ohrabrile« i prijavile osobne slučajeve lihvarenja i iznude kojima su bili izvrgnuti duže vrijeme.


Podsjetimo da su pojedini članovi mnogobrojne obitelji Curi s Malog Lošinja stjecajem okolnosti duže vrijeme izloženi medijskoj pažnji. Na Županijskom sudu u tijeku je suđenje Simonu Curiju (69) optuženom da je ubio brata Gjergja Curija (58) u krvavoj drami koja se dogodila 2. kolovoza 2017. godine.


Sučeljavanje članova obitelji dvojice braće ugostitelja okončana je pucnjavom u kojoj je smrtno stradao Gjergj, a pod sumnjom za njegovo ubojstvo u zatvoru je tada završio 68-godišnji Simon.


No, ubrzo nakon tog incidenta, potkraj listopada iste godine, zbio se novi incident na Malom Lošinju čiji su akteri bili članovi triju lošinjskih obitelji Curi. Oštećen je inventar lokala u vlasništvu Simona Curija, osumnjičenog za ubojstvo brata Gjergja, a zbog sumnje da su sudjelovali u razbijačkom ispadu i potom se sukobili s policajcima i nanijeli im ozljede, uhićena su četvorica iz obitelji Curi.


Troje završilo u zatvoru


Tada, na sudskom ročištu, istražni zatvor je određen trojici, Lazaru Curiju, Leonardovom ocu ali i trećem bratu ubijenog i osumnjičenog za zločin, njegovom sinu Bernardu te Fabijanu Curiju, sinu ubijenog.


Njih troje je tada završilo u istražnom zatvoru jer su iskazali naročitu ustrajnost u vidu uporabe sile i prijetnje prema policijskim službenicima, sprečavajući ih da čine ono što im je dužnost. Ocijenjeno je da za trojicu postoji opasnost da bi na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo, imajući u vidu dugogodišnji animozitet između grana obitelji Curi.


Konkretan nemio incident dogodio se u kasnim večernjim satima u lokalu Piccolo Paradiso u Malom Lošinju. Grupa Curija teretila se da je oštetila stolove i stolice, stakla i tendu ugostiteljskog objekta u vlasništvu 68-godišnjeg Simona Curija koji se nalazio u riječkom zatvoru, (tada pod sumnjom za ubojstvo, danas mu je u tijeku suđenje), i njegovog sina, pričinivši štetu od oko 20 tisuća kuna.


Sumnjiči ih se da su, unatoč tome što su se tamo nalazila dva policijska službenika, počeli bacati stolice pa se oglušili na pozive policajaca da to prestanu. Uslijedilo je naguravanje s čuvarima reda, a pritom su lakše ozlijeđena dvojica policajaca.


Bernarda Curija se tereti da je dodatno i prijetio policajcima i vrijeđao ih, a to se dogodilo i kad su ga privodili u policijsku postaju.Inače sva četvorica osumnjičena za sukob tada su pred tužiteljem negirali kaznena djela za koja su se teretila. U međuvremenu je protiv njih podignuta optužnica na Općinskom sudu.


Uz Bernarda i Lazara Curija, prvom točkom optužnice obuhvaćen je i Djon Curi zbog kaznenog djela oštećenje tuđe stvari iz niskih pobuda. Četvrtooptuženog Fabijana Curija se tereti da je silom napao policijske službenike dok su obavljali službenu dužnost.