Dva pogleda

Kulišekova majka o presudi: ‘Nešto je trulo u Hrvatskoj’; Majka žrtve: ‘Sin je zvjerski otet od mene’

Fiore Vežnaver

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Moj sin je okrutno, zvjerski otet od mene, nema tih godina zatvora koje mogu nadoknaditi gubitak njegovog života, ali sam zadovoljna u smislu poruke koja je, u svijetu u kojem živimo, po drugi put prenesena svima onima koji se odluče na, ne daj Bože, ovakav zločin, kaže majka ubijenog mladića



RIJEKA Na jednu od najvećih zatvorskih kazni ikad izrečenih u Rijeci osuđen je jučer Dino Kulišek (25) iz Dramlja, odgovoran za stravičan zločin u zgradi u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava u srpnju 2014. godine, ubojstvo 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak ubodnih i reznih rana.


Kazna od 38 godina izrečena Kulišeku identična je presudi riječkog Županijskog suda iz lipnja prošle godine, koju je proljetos ukinuo Vrhovni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje. No, ni jučerašnja presuda nije pravomoćna, a Kulišek ima pravo na dvije žalbe o kojima će arbitrirati Vrhovni sud. Vijeće riječkog Županijskog suda i na ponovljenom suđenju je prihvatilo mišljenje onih psihijatrijskih vještaka koji smatraju da je Kulišek bio ubrojiv u vrijeme jezivog zločina, dok je neprihvatljivim ocijenjen jedini nalaz o neubrojivosti optuženika, onaj Psihijatrijske bolnice Vrapče. 


– Tri vještačka tima suglasna su da kod Kulišeka nema duševne bolesti, da kod njega u vrijeme događaja nije postojao akutni psihotički poremećaj nalik na šizofreniju, što je progredirao u šizofreniju, zbog čega bi bio neubrojiv, kako tvrde vještaci Vrapča, već smatraju da je kod Kulišeka bio prisutan »mješoviti poremećaj ličnosti« i bio je ubrojiv, iako smanjeno, ali ne bitno, napomenuo je sudac Vučkov, dodajući da je sud ipak prihvatio jedno mišljenje da optuženik u sklopu »mješovitog poremećaja ličnosti« ima i »šizoidnu karakternu crtu«.




Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Žrtve su molile okrivljenika da ih ne ubije, trpjele su teške boli i teško patile, a smrt Ivana Jagodića nije bila trenutna. Njega je ubo čak 42 puta, te mu zadao još jednu ranu na ruci. Iskazao je osobitu okrutnost, podvukao je sudac Vučkov, a vijeće smatra da je jedini motiv da nožem nasrne na Meriem Demo, koja je dobila i ubode u vrat dok je ležala praveći se mrtvom, bilo prikrivanje ubojstva njenog dečka, što dodatno ukazuje da je bio svjestan što radi.


– Ništa mog sina neće vratiti, ni jedna kazna. Da li je ovo primjerena kazna? Mislim da je sudac odlučio pravilno. Međutim, čeka nas još žalbeni postupak na Vrhovnom sudu, tako da ova presuda danas za mene nema neko veliko značenje. Nadam se da će Vrhovni sud uzeti u obzir sve ono što je sudac proveo, ono što je Vrhovni sud naložio, i da će na tragu toga prihvatiti ovu presudu, izjavila nam je nakon objave presude Crikveničanka Jadranka Volarić, majka ubijenog Ivana Jagodića.


– Moj sin je okrutno, zvjerski otet od mene, nema tih godina zatvora koje mogu nadoknaditi gubitak njegovog života, ali sam zadovoljna u smislu poruke koja je, u svijetu u kojem živimo, po drugi put prenesena svima onima koji se odluče na, ne daj Bože, ovakav zločin, da im neće proći. Pogotovo ne takva obrana na suđenju, kojom se, u biti sudilo mome sinu, a ne ubojici, i gdje je on, nažalost, jako stigmatiziran pune četiri godine. Kao žrtva teškog, okrutnog zločina nije to zaslužio, zaključila je majka žrtve ubojstva, koja je odavala dojam da je se jako dojmila objavljena presuda.


Majka ubijenog mladića


Majka ubijenog mladića



Majka ubojice: Sve mu je lošije


– Što mislim o presudi? Nešto je trulo u državi Hrvatskoj. Nisam očekivala ovakvu presudu. Znam istinu, znam što je bilo, rekla je nakon objave presude Sandra Kulišek, majka osuđenog, koja drži da se riječki sud nije držao naputaka Vrhovnog suda, a zaključke su dali nepodobni vještaci.


– Vidimo u kakvom je stanju Dino, to se vidi iz aviona. Molim Boga da on izdrži psihički sudski proces, stanje mu je sve lošije. Žalit ćemo se na presudu, ako treba ići ćemo i do Suda za ljudska prava u Strasbourgu, napomenula je majka ubojice.