Uhićenje prve Vidoševićeve suradnice Zdenke Peternel

Kriminal u HGK, ali i znatno šire: Na račune češke tvrtke izvučeno više od 70 milijuna kuna iz Hrvatske

Ana Raić Knežević

Osim 32 milijuna kuna što ih je uplatio HGK, na račun tvrtke Remorker International u Pragu »legle« su i uplate cestarskih tvrtki poput Viadukta ili Strabaga, te osamdesetak marketinških agencija iz Hrvatske, a spominje se i modna agencija Suzy. Za te uplate ne postoji opravdanje u odrađenim poslovima 



ZAGREB Priča oko izvlačenja novca iz HGK preko tvrtke u Češkoj neće stati samo na Komori, jer će se propitivati i još stotine uplata koje su, kako doznajemo, iz Hrvatske »legle« na račun te tvrtke u Pragu.


Na račun tvrtke Remorker International, dakle, u Češkoj nisu sjela samo 32 milijuna kuna što ih je uplatila Hrvatska gospodarska komora nego je u razdoblju od 2005. do 2011. godine uplaćeno ukupno više od 70 milijuna kuna, doznajemo od izvora bliskih istrazi.


Kao ni HGK, ni ostali nisu novac direktno uplaćivali na račun tvrtke u Češkoj, koja je osnovana u srpnju 2005. godine samo koji mjesec prije prve uplate. Uz Igora Premilovca koji je 60-postotni vlasnik, ta tvrtka ima još četiri osnivača i svi su državljani Hrvatske.  

Nova »Fimi media«?


HGK, ali i cestarske tvrtke poput Viadukta ili Strabaga, te osamdesetak marketinških agencija iz Hrvatske, pa čak i modna agencija Suzy uplatili su ukupno 9,3 milijuna eura na račune četiri tvrtke u Hrvatskoj (Život na sjeveru, Pean komunikacije, Novi dan i Akula savjetovanje), a onda je s računa tih tvrtki novac uplaćivan u Češkoj, otkrivaju naši izvori. 




  Novac je uplaćivan u razdoblju od 2005. do 2011. godine s time da se sada provjerava jesu li spomenute četiri tvrtke obavile ikakav posao za uplatitelje i kakav je posao za njih obavila tvrtka iz Češke. 


  – Sve te uplate, a među njima i one iz HGK kontrolirali smo zato što smo uočili da za te uplate ne postoji opravdanje u odrađenim poslovima, no to ne znači da je svaka ta faktura lažna. No, provjerit ćemo svaki račun s kojeg je novac na kraju završio u Pragu, najavljuju naši sugovornici. 


  A dotad obrana Zdenke Peternel, uhićene predstojnice predsjednika HGK Nadana Vidoševića, tvrdi kako je promidžba vrijedna 32 milijuna kuna što ju je između 2005. i 2011. platila Hrvatska gospodarska komora bili stvarna, a ne fiktivna i nikakvog nezakonitog izvlačenja novca nije bilo. 


  Prozilazi to iz jučerašnje izjave odvjetnika Davorina Budina, koji zastupa Zdenku Peternel, osumnjičenu da zajedno s dvojicom »suradnika« – Davorom Komeričkim i Igorom Premilovcem stoji iza nove afere što po svemu podsjeća na modus već viđen u »slučaju Fimi media«. 



Poslovna zajednica, koja HGK-u plaća visoke članarine, ogorčena je izjavom Nadana Vidoševića kako »muž uvijek zadnji sazna«. »Govoriti tako u ovako ozbiljnoj situaciji znači situaciju omalovažavati, i rugati se cijeloj poslovnoj zajednici. Ako već nije mogao jednom rečenicom izjaviti da će biti učinjeno sve da se slučaj ispita, i stvari dovedu u normalu, onda izjave nije trebao niti davati«, kažu, uz uvjet anonimnosti, poslovnjaci. 



Istraga svake fakture


– U nastavku istrage dokazivat ćemo da je svakoj fakturi što ju je HGK platio prethodila stvarna usluga, nagalasio je Budin dodajući da će se odvjetnički tim žaliti i na rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv Zdenke Peternel i Davora Komeričkog. 


  Naime, njih dvoje završili su iza rešetaka jer je Županijski sud u Zagrebu zaključio kako bi mogli ometati istragu i eventualno nastaviti izvlačiti novac onako kako su to činili punih šest godina. 


  – Ne mogu vam potvrditi je li moj klijent priznao krivnju, već samo reći da je iznio detaljnu obranu i odgovorio na sva pitanja što su mu postavljena, rekao nam je kratko odvjetnik Branko Šerić, koji brani Premilovca, osumnjičenog da su upravo preko njegove tvrtke u Češkoj transferirana sredstva ilegalno isplaćena iz HGK. 


  No, budući da nije pritvoren sasvim je jasno da je Premilovac potvrdio sumnje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu prema kojima je Zdenka Peternel upravo u vlastit džep pospremila 28,8 milijuna kuna. Ostatak iznosa navodno je dobio Premilovac koji je prenosio novac iz austrijskih banaka u Hrvatsku. 


  Iako je osumnjičen Komerički, jedan od autora poznate promotivne kampanje »Be CROative«, navodno nije uzimao novac izvlačen iz HGK. No, za pretpostaviti je da je zbog suradnje sa Zdenkom Peternel ostvarivao određene povlastice za svoje produkcijske tvrtke. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u subotu 19. listopada…