Zagrebački sud presudio branitelju

Krao samo moćnicima: Pljačkašu bogataša 4 godine zatvora

Vanja Vesić

Ivan Benko (44) provalio je u kuće Hrvoja Čermaka, Ivana Ergovića, Ninoslava Pavića i Damira Odaka. Slobode ga je stajao pokušaj provale u kuću Ive Sanadera



ZAGREB Serijski provalnik Ivan Benko (44) nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora zbog 18 provala i 11 provalnih pokušaja u stanove i kuće u vlasništvu imućnih i poznatih osoba, presudio je Općinski kazneni sud u Zagreb. Ujedno, u državni proračun mora uplatiti i oko 38 tisuća kuna, te 12 tisuća kuna odštete privatnim osobama koliko se računa da je »težina« njegovog zločina u novcu i nakitu od kraja 2012. do ljeta 2013. godine. Podsjećamo, na meti ovog neobičnog provalnika, inače, hrvatskog branitelja i bivšeg pripadnika elitne postrojbe »Tigrovi«, koji je i priznao svoju krivnju, našla se i vila bivšeg premijera i osuđenog kriminalca Ive Sanadera, ipak, samo u pokušaju. Nije uspio ni »očistiti« stan slovenskog veleposlanika Vojka Volka. Uspio je provaliti u vile poduzetnika Dubravka Grgića, Hrvoja Čermaka, Ivana Ergovića, Ninoslava Pavića, viceguvernera Hrvatske narodne banke(HNB) Damira Odaka i njegove supruge Lidije. 



Nepravomoćno osuđeni Benko nije krio nezadovoljstvo visinom presudom a htio je i da ga čuje sutkinja.


– Žena koja je godinama radila za vojsku pokrala je Ministarstvo obrane za 1,5 milijuna kuna. Sud ju je osudio na kaznu rada za opće dobro. Nabijem ja pravosuđe i takve kriterije.  Žalit ću se! – ljutito je Benko dometnuo na izlazu iz sudnice. Inače, odvjetnici s kojima smo razgovarali čude se visini kazne, koja je, s obzirom na odredbe Kaznenog zakona i moguće olakotne okolnosti relativno visoka. Maksimalna kazna zatvora za krađe je pet godina, i to u situaciji ako je posrijedi visoka vrijednost ukradene robe. 





Benko je tijekom istrage rekao da ga je bio frustriran ponašanjem bogatih ali i pesimističnom situacijom u društvu. Sud je zaključio da Benko nije klasični lopov, nego da se našao u ekscesnom životnom trenutku koji ga je odveo na put ciljanih provala u kuće imućnih i poznatih osoba. Unatoč tome, uslijedila je relativno visoka kazna u usporedbi s težim i puno poznatijim kriminalcima koji su se izvukli uz popularne sankcije »rada za opće dobro« ili s nižim zatvorskim kaznama. No, pravomoćnu presudu tek treba donijeti Vrhovni sud. Inače, sudski proces protiv Benka ponovljen je zbog navedenih 11 pokušaja provala u kuće i stanove među kojima je 24.srpnja 2013. bila i Sanaderova vila u Kozarčevoj, pokušaj koji ga je koštao slobode.  Tako su u optužnici objedinjena kaznena djela provala i pokušaja provala pa je i kazna dosegla četiri godine zatvora. Od svjedoka saslušani su viceguverner Damir Odak i njegova supruga. Benko je im je provalio u kuću lani u veljači; ukrao je ključeve automobila Passata i Toyote, ključeve kuća u Zagrebu i Zadru te ključeve Odakova zrakoplova »cessne«, dokumente i laptop HNB-a. Benko mora HNB-u naknaditi 7.500 kuna štete, a Odakovima oko 4.500 kuna.