Omišaljski stočar preko noći ostao bez dvije krave, dvije junice i mladog bika

Kradljivci na Boduliji: Navečer spremio stoku, ujutro štala bila prazna

Mladen Trinajstić

Jedna je junica istarskog goveda – boškarina * Foto: M. TRINAJSTIĆ

Jedna je junica istarskog goveda – boškarina * Foto: M. TRINAJSTIĆ

Policija je pronašla tragove stoke koji su od štale vodili do nekoliko stotina metara udaljenog drmuna smještenog uz cestu, gdje je, sumnja vlasnik, ukrcana u vozilo i odvezena u nepoznatom smjeru



OMIŠALJ » Iz štale omišaljskog stočara Vedrana Marijanića, pod okriljem noći, otuđeno je pet grla stoke. Drska krađa kojom je mladi Omišljanin ostao bez sve svoje stoke i kojom je oštećen za 50-tak tisuća kuna dogodila se, kako nam je sam Marijanić jučer prenio, u večernjim satima ove nedjelje, i to na predjelu uz prometnicu koja s državne ceste D102 od Omišlja vodi prema naselju Čižići na području Općine Dobrinj. Prema navodima našeg sugovornika, ali i policijskom izvješću, otuđene su dvije krave, dvije junice i jedan mladi bik. 


  Stoku je njen vlasnik, doznajemo, u štalu spremio oko 16 sati ove nedjelje, a njen je nestanak utvrđen idućeg dana, u 7 sati ujutro, kad je nesretni otočanin zatekao potpuno praznu štalu.   – Čini se da je stoka ukradena malo nakon što sam je ondje zatvorio s obzirom da je u štali gotovo nedirnuto ostalo svo sijeno koje sam stoci ostavio za noć, a nije bilo niti tragova izmeta, po čemu zaključujem da me tijekom nedjeljnog poslijepodneva netko ondje najvjerojatnije pratio te da se »u akciju« dao malo nakon što sam svoja goveda spremio na sigurno, rekao nam je u telefonskom razgovoru rezignirani 34-godišnji otočanin, još uvijek u nadi da će nadležni locirati ukradenu stoku te mu je vratiti. 

  – Policija koju sam odmah alarmirao pronašla je tragove stoke koji su od štale vodili do nekoliko stotina metara udaljenog drmuna smještenog uz samu cestu gdje su moje krave, junice (od kojih je jedna ona istarskog goveda – boškarina op.a.) te mladi, tek godinu dana stari bik, prema svemu sudeći, ukrcani u jedan ili čak dva kombija kojima su potom odvezeni u nepoznatom smjeru – prenosi nam Marijanić. 


  Dodao je i kako bi se važan trag nedjela mogao kriti i u vozilu koje je u blizini tog lokaliteta, zaustavljeno uz cestu, tog dana u večernjim satima uočio jedan lokalni lovac.   – Kako bilo, stoke više nemam i to je zasad to, zaključio je mladi otočni stočar pozvavši sve koji su tijekom nedjelje ili pak ponedjeljka na spomenutom lokalitetu uočili nešto sumnjivo da se jave policiji ili njemu osobno, na telefon 098/815-948. 

  Ovo nije bio prvi put posljednjih mjeseci da se na Krku krade stoka. U studenom prošle godine u krađi čak 12 boškarina zatečena je organizirana skupina kradljivaca koju je predvodio jedan stanovnik obližnjeg divljeg naselja u okolici Omišlja. Osim jednog teleta koje nikad nije pronađeno, stoka je tad vraćena njenom vlasniku. Od vlasnika ovog tjedna nestale stoke doznali smo kako su dvije krave prije nekih desetak dana navodno nestale i jednoj stočarici iz Sužana, mjesta na području Dobrinjštine.