Prvi rezultati obdukcije

Kosti otkrivene kod Josipdola pripadaju mlađoj ženskoj osobi: pronađena Antonija Bilić?

Damir Kundić

Odvjetnik obitelji Bilić kaže da je "nedvojbeno da je kod Modruša pronađeno tijelo Antonije Bilić"



Skriva li se iza vijesti o pronalasku dijelova ljudskih kostiju kod Josipdola, rješenje misterioznog nestanka Antonije Bilić otprije 17 mjeseci?


Ovu još uvijek nepotvrđenu i krajnje neslužbenu teoriju ne odbacuje nekoliko desetaka istražitelja i policajaca, koji od utorka kasno poslijepodne pretražuju područje oko kamionskog parkirališta u zaseoku Fulaje, smještenom na državnoj cesti D23 od Duge Rese do Senja. Teoriji trenutno u prilog ide sve više indicija, no sa sigurnošću će se nešto moći reći tek nkon završetka DNA analize.


NOVO! 17.23 Potvrđeno je da posmrtni ostaci pronađeni kod Josipdola pripadaju ženskoj osobi. Iz MUP-a su ranije najavili kako bi se točni rezultati analize mogli znati za tri do pet dana.




– Odmah su uzeti uzorci bedrene kosti, zubiju i kose i krenulo se s DNK analizom. Nadamo se da će nalaz biti gotov unutar nekoliko dana. Radi se o složenoj analizi, ne može biti gotova večeras. Kada analiza bude gotova, bit će obaviješteni DORH pa zatim i javnost. Vjerojatno će biti u ponedjeljak, ali trudit ćemo se da bude što ranije – kazao je za Dnevnik HTV-a Davor Strinović, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu.


15.30 Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić smatra kako je po svim analizama dokaza sa suđenja Draganu Paravinji i svemu što se sada događa nedvojbeno da je kod Modruša pronađeno tijelo Antonije Bilić.


Kako je odvjetnik Ljubičić rekao Hini, još je prije godinu dana upozoravao i pozivao da se ponovno pretraži to mjesto jer je analiza kretanja kamiona upućivala na to, ali nitko ga nije slušao. Na pitanje o navodno pronađenim djelovima odjeće Antonije Bilić, Ljubičić je odgovorio da je Antonijina obitelj uključena u istragu i aktivno sudjeluje u prepoznavanju predmeta i slično, ali ih ne želi zvati telefonom i opterećivati jer da im je danas iznimno teško.


14:01 - Pretraživanje šireg područja oko ugibališta i doline ispod njega završeno je nešto prije 14 sati. Policajci su sa sobom donijeli nekoliko papirnatih vrećica nepoznatog sadržaja, no pretpostavlja se da je riječ o novim tragovima. Iako je očevid formalno prekinut, lokaciju i dalje osigurava policija.


10:55 - U dolini pored kamionskog prkirališta i dalje traje opsežna pretraga terena. Zamjenik županijske državne odvjetnice iz Karlovca Mladen Krajačić kaže kako se traga za eventualno drugim fragmentima kostiju, koji su se mogli s vremenom raširiti po širem području. Pretraga će danas biti nastavljena barem nekoliko sati pa Krajačić  smatra da će rezultati DNA analize u Zavodu za sudsku medicinu  Medicinskog fakulteta u Zagrebu biti poznati za nekoliko dana, no već danas, pretpostavlja  Krajačić, moglo bi se  preliminarno znati pripadaju li pronađeni posmrtni ostaci muškoj ili ženskoj osobi.  


NOVO! 09:43 - Na kosti su naletjeli Veljko Dadasović i Milan Rendulić iz obližnjeg sela Podveljun. Ispričali su nam kako su jučer oko 15 sati popodne traktorom prolazili pored kamionskog ugibališta. Rendulić kaže kako je u jednom trenutku ugledao nešto bijelo i okruglo za što je u prvi tren pomislio da je lopta. “Kad sam prišao bliže vidio sam da je riječ o lubanji koja je imala samo gornju čeljust. Pored nje je bila kost za koju mislim da bi mogla biti lopatica”, prepričava Rendulić, dodajući da su odmah pozvali prijatelja policajca. On je ubrzo pronašao traperice i žutu gumicu za kosu. Rendulić međutim demantira napise nekih medija da je na lupanji bilo crne kose. 


NOVO! 09:10 - Iako se u početku smatralo da su kosti pronašli lovci, doznajemo da je riječ o dvojici lokalnih mladića koji su se u obližnju šumu zaputili po drva. Navodno su na kamionskom parkiralištu zastali kako bi obavili nuždu te naišli na posmrtne ostatke. 


NOVO! 08:55 - Mještani Fulaja navode kako je teren uz državnu cestu D23 na kojoj se nalazi kamionsko parkiralište već pretražen tijekom ljeta prošle godine kada je bila u tijeku potraga za nestalom Antonijom Bilić, no tada nije ništa pronađeno.  


NOVO! 08:45 - Na kamionskom parkiralištu nalazi se petnaestak policajaca, te su započeli pretragu terena u dolini pored parkirališta. U pretrazi se koriste GSS-ovi psi tragači.


NOVO! 08:22 - Iz policijskih izvora doznali smo da uz kosti zaista jesu pronađeni ostaci odjeće. Navodi kako na temelju onog što je pronađeno postoje određene indicije da je riječ o Antoniji Bilić, no s time se još nitko ne usuđuje ozbiljno izlaziti. Doznajemo i da će DNA analiza biti maksimalno ubrzana, pa bi prvi rezultati mogli biti poznati već danas.


NOVO! 08:02 – Na mjestu na kojem su pronađene kosti i dalje traje očevid. Kamionsko parkiralište i češlja nekoliko pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, uz koje se nalazi i policija. Mjesto je i dalje ograđeno policijskom trakom. Zasad nema potvrde neslužbenih informacija da su uz kosti pronađene i traperice.


Prema šturim informacijama policije pronadeni su dijelovi ljudskih kostiju, dok će tek naknadna istraga pokazati njihovu starost. Sličan slučaj na josipdolskom je području zabilježen još prije tri godine kad je na smetlištu u Oštarijama nađen sanduk s lubanjom i kostima.


Zamjenik županijske državne odvjetnice iz Karlovca Mladen Krajačić potvrdio je kako su pronadeni fragmenti kostiju ljudski, no nije htio špekulirati radi li se o muškoj ili ženskoj osobi. Potvrdio je i da su nađene uz samo parkiralište, te da posmrtni ostaci nisu bili zakopani već su nadeni na površini tla.


– Kosti će biti prebačene na Zavod za sudsku medicinu u Zagreb, gdje će se DNA analizom utvrditi identitet – rekao je Krajačić.


Mjesto na kojem je pronađen kostur nalazi se nekoliko stotina metara od vijadukta autoceste A1 i svega nekoliko kilometara od odmorišta Modruš gdje je 7. lipnja prošle godine posljednji put lociran signal mobitela Antonije Bilić.


Sve pretpostavke da je u utorak navečer možda u Fulajama razriješena misterija smrti maloljetne Antonije Bilić, za što je Dragan Paravinja nedavno osuđen na 40 godina zatvora, bit će potvrđene ili odbačene nakon DNA analize.


Jedan od ključnih tragova potrage za Antoniom Bilić bio je signal njezina mobitela zabilježen u Modrušu te telefonski poziv oca Dragana Paravinje 7. lipnja, baš u vrijeme koje, uz druge nedvojbeno utvrđene činjenice, omogućava da se utvrdi mjesto i vrijeme kada je i gdje je Paravinja mogao činiti ili prikrivati već učinjene kriminalne radnje nad Antoniom Bilić.


Izvori bliski istrazi koji su željeli ostati anonimni na jednom od prošloljetnih sastanaka predstavnika HGSS-a u uredu karlovačke županije iznosili su podatke koji su suzili mjesto kriminalnog događaja na područje između Ogulina i Modruša u određenih pola sata predvečer 7. lipnja prošle godine. No, potraga policije i HGSS-a nije našla tražene biološke tragove ni konkretan predmet, zavjesu iz kabine Paravinjina kamiona.


Analizom svih podataka, posebice dokaza o kretanju Paravinjina kamiona od Drniša do Ogulina i natrag do Splita, utvrđeno je da je vozio autocestom A1– Dalmatinom, stao nakon tunela Male Kapele na odmorištu Modrušu 20 minuta, što se sve rekonstruiralo preko nadzornih kamera i zapisa tahometra. Po njegovom iskazu, tu je na odmorištu bacio mobitel Antonije Bilić. Zatim je kamionom nešto prije 16 sati sišao s autoceste, što je snimljeno nadzornim kamerama. Došao je u ogulinsku tvornicu »Semmelrock« na utovar, gdje je ostao pola sata. U tih pola sata utovara u 16 sati i tri minute maknuo je tahograf, a u 16 sati i 37 minuta izišao je iz tvornice.


Poznato je također da se vraćao prema Splitu, no ne odmah. Kamere su zabilježile povratak na autocestu koja je u neposrednoj blizini »Semmelrocka« tek u 17 sati i 39 minuta. U 17 sati i 22 minute Dragana Paravinju zvao je na mobitel njegov otac, a poziv je samim uspostavljanjem veze zabilježen na jednom repetitoru kod Modruša.


Analizom podataka utvrđeno je da je bio na području udaljenom 15 minuta vožnje od autoceste. Kad se oduzme i dodatnih 15 minuta potrebnih za povratak na autocestu, ostaje pola sata vremena, čime je ograničeno područje na kojem je fizički mogao biti između 17 sati i 22 minute, kad ga je otac zvao, i 17 sati i 39 minuta, kad je ušao na autocestu, a to je područje kod Modruša gdje su jučer pronađene ljudske kosti.