Velika USKOK-ova akcija u Carinarnici Rijeka

Korupcija “teška” 8 milijuna kuna: Uhićeno 5 riječkih špeditera i 10 carinika zbog uzimanja mita za lažiranje dokumenata

Branko Škorić

Među uhićenima su i dva kineska trgovca. Osumnjičenicima se na teret stavlja da su samo od kolovoza prošle pa do veljače ove godine, mijenjanjem deklaracija i snižavanjem vrijednosti carinskih davanja, oštetili državni proračun za više od osam milijuna kuna 



RIJEKA - U najvećoj USKOK-ovoj akciji u Rijeci uhićeno je deset carinika, dva direktora i troje djelatnika špediterskih tvrtki iz Rijeke i dva kineska državljanina.


Do ranih poslijepodnevnih sati policija je obavljala pretrage stanova uhićenika, a oko 16,00 sati uhićenike su uz njihove branitelje priveli na obavijesne razgovore u sjedište riječkoga USKOK-a.


Prije toga USKOK iz Zagreba, u akciji koju je predvodio šef  USKOKA Dinko Cvitan,  izdao je nalog o provođenju istrage protiv carinika zbog kaznenih djela protiv javnog reda – zločinačkim udruženjem – zlouporabom položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u sastavu zločinačkog udruženja, primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Dvojica direktora špediterskih tvrtki osumnjičeni su za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i davanje mita. Četvoricu osumnjičenika tereti se za davanje mita, a još jedan za zlouporabu položaja i ovlasti.


Dokazni materijal


U USKOK su danas privedeni Boris Orešković (51) iz Rijeke, Katica Uljar (37) iz Rijeke, Željko Kamenar (66) iz Rijeke, Nenad Ribić (42) iz Rijeke, Zdravko Širola (59) iz Rijeke, Slavko Santini (46) iz Kastva, Silvijo Herljević (46) iz Buzdohnja, Nikola Kovačević (63) iz Rijeke, Srećko Miculinić (51) iz Buzdohnja, Andy John Buneta (45) iz Matulja. Prvih četvero imenovanih su djelatnici  Carinske ispostave Luka Rijeka, a ostalih šestero iz Carinske ispostave Škrljevo. Privedeni su i direktor otpremničkog trgovačkog društva Aurel Trade Zlatko Perić (61) iz Rijeke, direktor špediterske tvrtke Ilirijašped Matko Sladić (42) iz Rijeke, trgovac iz Zagreba Smiljan Jozić, Yang Zhihana (30) iz Zagreba, Gua Xiaochun iz Vukovara, djelatnik špediterske tvrtke Adriašped Damir Novinca (45) iz Rijeke i djelatnik tvrtke Garma d.o.o. iz Rijeke Davor Topić (34) iz Rijeke.

USKOK u svom nalogu za provođenje istrage navodi da su oštetili proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 308.212 kuna u vidu neocarinjene a uvezene robe te u iznosu od najmanje 7.736,185 kuna u odnosu na robu ocarinjenu u umanjenim iznosima.


Osnovi sumnje da su osumnjičenici počinili navedena kaznena djela od kolovoza 2012. do 8. veljače 2013. godine u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu proizlaze iz kaznene prijave i dostavljenog dokaznog materijala, a posebice rezultata provedenih posebnih dokaznih radnji, odnosno praćenja i prisluškivanja telefonskih razgovora, a sve temeljem naloga suca istrage Županijskog suda iz Zagreba. 


Potpisi i službeni pečati


Konkretno, četvero carinika iz ispostave Luka Rijeka i šestero iz ispostave Škrljevo tereti se da su se u nakani stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge povezali u zajedničko djelovanje s ciljem da za novčanu nagradu omoguće nezakonito umanjenje carinskih davanja na štetu proračuna RH. To se odnosi na uvoz robe iz NR Kine i Italije što su realizirali Perić i Sladić. Oni bi od pojedinih uvoznika zaprimali dokumentaciju o količini i cijeni dopremljene robe te u svojim trgovačkim društvima izrađivali carinske deklaracije i nove račune. U njima su navodili minimalne cijene i umanjivali količinu robe od stvarno dovezene. Zatim su prepravljenu dokumentaciju dostavljali carinicima koji su u carinskom postupku ovjeravali neistinitu dokumentaciju. U cilju prikrivanja nezakonitosti svoga postupanja carinici su mijenjali carinske vrijednosti samo dijela uvezene robe. Katica Uljar i Srećko Miculinić bili su i na radnim mjestima kontrolora ostalih osumnjičenika i oni su u stvari zaprimali prepravljenu dokumentaciju od Sladića i Perića. Prosljeđivali bi je ostalim osumnjičenim carinicima koji su bili zaduženi za neposredno provođenje mjera carinskog nadzora. Tako izrađenu dokumentaciju ovjeravali su svojim potpisima i službenim pečatima. Nakon toga su Katica Uljar i Miculinić dobivali za usluge novac, a Perić i Sladić su svoju ulogu od Kineza i Jozića također dobivali novčane nagrade.


Primjeri malverzacija


Primjerice, 30. kolovoza 2012. godine Sladić je izradio carinsku deklaraciju za primatelja TD Žuta rijeka d.o.o. iz Zagreba u kojoj je neistinito naveo manju vrijednost trgovačke robe koje je to društvo uvezlo iz NR Kine. Sačinio je novi račun i takvu carinsku deklaraciju dao Katici Uljar koja ju je, iako svjesna neistinitosti podataka, dodijela Oreškoviću. On je dokumentaciju »smatrao« vjerodostojnom i proveo je carinski postupak u Informacijski sustav Carinske uprave. Tom prilikom je naveo da je usklađena carinska vrijednost u iznosu od 83.350,00 i obračunao carinska davanja na 47,829,26 kuna, da bi 31. kolovoza na traženja Sladića dodatno umanjio vrijednost robe na 55.567,00 kuna pa je ukupna davanja obračunao na 36.716,05 kuna. Zatim je dokumentaciju ovjerio svojim potpisom i pečatom čime su Katica Uljar i Orešković  omogućili uvoz trgovačke robe s manje obračunatih carinskih davanja i PDV-a u iznosu od 11.113,21 kuna.



Među osumnjičenicima je i Katica Uljar, inspektorica prve vrste koja je u Ispostavi Luka Rijeka obavljala i posao kontrolora ostalih carinika. Riječ je o supruzi i aktualnog šefa carinske ispostave Pasjak Antuna Uljara, koji je za vrijeme bivše vlasti bio ravnatelj Ureda Carinske uprave.



U nalogu za provođenje istrage navedeno je više desetaka primjera s točnim iznosima, brojevima deklaracija i svom drugom potrebnom dokumentacijom iz koje je vidljiv modus operandi. Kada se zna da se osumnjičenicima na teret stavlja da su samo od kolovoza prošle godine pa do veljače ove godine oštetili proračun RH za više od osam milijuna kuna može se samo pretpostavljati koliki su bili razmjeri kriminalnih rabota.


Do kasno sinoć nismo mogli doznati – je li USKOK za nekoga od osumnjičenika zatražio i mjeru određivanja istražnog zatvora.