Tomislav Mamić (42) osuđen za "javno poticanje na terorizam"

Komandiru Šamilu rad za opće dobro

Mario Matana

Određena mu je i mjera obaveznog psiho-socijalnog tretmana, no po vlastitom priznanju ionako već koju godinu posjećuje psihijatra



SPLIT – Osuđen je Komandir Šamil! Odluka je to Županijskog suda u Splitu, u srijedu je 42-godišnji Tomislav Mamić dobio godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro po “formuli” jedan dan zatvora za dva sata rada za opće dobro.


Određena mu je i mjera obaveznog psiho-socijalnog tretmana, no po vlastitom priznanju ionako već koju godinu posjećuje psihijatra.  Mamić alijas Komandir Šamil osuđen je za ozbiljno kazneno djelo “javnog poticanja na terorizam”.



Čini se da su ovakvom presudom zadovoljne sve strane: Mamić posebno, no izgleda i da su na tužiteljstvu u međuvremenu shvatili s kim imaju posla. Makar tužiteljica u ovom slučaju nije htjela ništa komentirati, niti najaviti svoje daljnje akcije prije negoli dobije pisanu presudu, ali i obavi “kolegij na Županijskom državnom odvjetništvu”, najvjerojatnije neće uložiti žalbu na presudu niti inzistirati na strožoj sankciji.





Makar zvuči jako uznemiravajuće, dovoljno je bilo čuti (ili pročitati) njegovo obraćanje javnosti preko Interneta (u stvarnosti njegovoj facebook grupi “revolucionari”, da bi snimka ubrzo uz pomoć nepoznate osobe našla svoj put do šire javnosti i postala “hit”) kako bi se shvatilo da ipak nije u pitanju opasni međunarodni terorist. Koji je inače priznao sve, ali kaže da nije mislio ozbiljno niti da bi ga netko zaozbiljno mogao shvatiti.


“Drugarice i drugovi, članovi grupe obraćam vam se povodom akcija pokreta otpora, no i prije dva dana u rajonu Zagreba, ključno je da se izbjegnu civilne žrtve. Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice, i pogotovo baze specijalne policije kao najljućih pasa kerbera vladajuće kaste u Zagrebu, njihove udarne pesnice za obračun s progresivnim snagama. Sve civilne žrtve bile bi kontraproduktivne, koristile bi vladajućoj kasti, dakle trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta, u smislu obezvrjeđenja pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao krvoloka i bezumnih ubojica” – dio je “komunikea” Komandira Šamila s početka 2013. godine, u kojem kao pogodne ciljeve posebno ističe – banke.


Obrazloženje suca Zorana Kežića bilo je posebno inspirirano, a u sudnici je nakon početno uobičajene terminologije, zavladala atmosfera praštanja dostojna svake crkve. “U pitanju je društveno vrlo opasno kazneno djelo, direktno uznemiruje javnost i prijeti poretku, a zna se što je gerila i partizanski odredi, što znači takvo postupanje i kakvu bezobzirnost nosi, pogotovo što su vrlo ozbiljne riječi iznesene samo koji dan nakon eksplozija u Zagrebu. Da li je sve rečeno “u šali”, zbog “lajkova” i radi uspjeha među svojim poznanicima, a nevezano i uz činjenice da je snimano u dnevnoj sobi, da vas otac prekida i zove na večeru, da niste sakrili lice i identitet, da se u pozadini čuje nekakva etno glazba, dakle nastranu sve to, ovaj sud vas je morao proglasiti krivim.” – kazao je Zoran Kežić, pojasnivši i odluku o sankciji.


“Za ovo kazneno djelo koje iziskuje najoštriju osudu predviđena je zatvorska kazna od jedne do 10 godina zatvora. Međutim, s obzirom na vaše psiho-socijalno stanje, nekakve oblike anksioznosti i infantilnosti, gledajući vašu osobu u cjelini zatvorska kazna bi vas možda gurnula “preko ruba” i zato je zamijenjena radom za opće dobro.”


I potom je uslijedio, kako i spada na kraju svake mise, završni pozdrav. Na ovaj način ćete, ako ovakva presuda postane pravomoćna, doprinijeti općem dobru. I na taj način zahvalite dragom Bogu, ne meni nego dragom Bogu, na ovom aktu milosrđa što nije određen zatvor. Okanite se tih stvari koje vas nagone, da tako kažem, na ovakve gluposti. Idite u miru, Mamiću. – okončao je slučaj sudac Kežić.