Afera zapela na intrigantnom pravnom pitanju

Koga je fiktivnim zajmom za vilu u Voloskom mogao uopće oštetiti Fikret Abdić?

Ico Mikuličić

Vilu u Voloskom i zemljište od 850 četvornih metara preuzeo je temeljem hipoteke / Foto: Tea Cimas / Cropix

Vilu u Voloskom i zemljište od 850 četvornih metara preuzeo je temeljem hipoteke / Foto: Tea Cimas / Cropix

Optužen je za fiktivno prikazivanje da je kao privatna osoba dao zajam od 600.000 kuna Agrokomercovim tvrtkama, ali sada se i postavlja pitanje ima li sadašnji Agrokomerc iz Velike Kladuše legitimitet da se pojavi kao oštećenik



RIJEKA  Afera oko vile Fikreta Abdića u Voloskom zapela je na novom intrigantnom pravnom pitanju mogućeg oštećenika. Odnosno onog koji ima pravo tražiti naknadu štete. Radi se o optužbama da je se Abdić fiktivnim zajmom dokopao poznate vološćanske vile te da je za neke kredite protuzakonito založio još nekoliko Agrokomercovih nekretnina u Rijeci.


Obrana je jučer izašla s tvrdnjama da sadašnji Agrokomerc iz Velike Kladuše, koji se pojavljuje kao oštećenik u tom postupku, uopće nema taj legitimitet. Ukratko prepričano, navodi da se tvrtka iz Kladuše svoj legitimitet crpi kao sljednik Agrokomerca Beč.


No, tvrde da je Agrokomerc Beč tada već prestao postojati, pa nema pravnog kontinuiteta i tvrtka iz Kladuše se nema pravo pojavljivati kao oštećenik kao što se navodi u optužnici.




Da bi potvrdila svoje navode obrana je jučer prezentirala spis s karlovačkog suda za koji tvrdi da su u njemu te činjenice već potvrđene. Zbog svega toga jučer je suđenje prekinuto da bi tužiteljica to provjerila i ako bude potrebno da se nešto korigirala u optužnici. Nastavak je zakazan za 10. travnja.



Obrana se već ranije pozivala na karlovački spis kao važan dokument dobiven iz BiH u kojem je tijelo tamošnjeg Ustavnog suda zaključilo da je Abdić zapravo pravi čelnik Agrokomerca i da je sve doneseno nakon 1991. godine nevažeće te da treba vratiti u stanje koje je bilo do tada. To je vrlo važno jer optužnica tvrdi da se Abdić lažno predstavljao kao direktor Agrokomerca kad je sa sinom zalagao imovinu tvrtke.



 


Fikret Abdić je optužen da je lažnim zajmovima opljačkao Agrokomerc. Tvrdi se da je fiktivno prikazano kako je on kao privatna osoba dao zajam od 600.000 kuna Agrokomercovim tvrtkama.


Na osnovu toga je upisao hipoteku na vilu u Voloskom i zemljište od 850 četvornih metara vrijedne oko dva milijuna kuna. Temeljem te hipoteke poslije nekoliko godina preuzeo je vilu. Optužba tvrdi da je to bilo protuzakonito.


  I struja koja je poslije njega došla u Agrokomerc tvrdi da je to bila velika prevara i pljačka. Abdić odbija te optužbe i kaže da postoje dokumenti o tom da je on te novce zaista posudio i da je legalno postao vlasnik kuće i zemljišta.


  U optužnici se ističe da je u tim malverzacijama sudjelovao i njegov sin, Ervin Abdić, pa je i on optužen kao pomagač. Za Ervina se navodi da je potpisao sporne dokumente o zajmu od dva milijuna kuna za koji su u zalog date nekretnine – četiri kuće i dvorište u Rijeci.


Time je Agrokomerc iz Velike Kladuše onemogućen u ostvarenju svojih vlasničkih prava na tim nekretninama, navodi se između ostalog u optužnici. Tužitelji navode da se Abdić lažno predstavljao kao direktor Agrokomerca kad je sa sinom zalagao imovinu tvrtke.


Babu se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a njegova sina za pomaganje u zloporabi položaja i omogućavanje drugom stjecanje protupravne imovinske koristi.


 


 Teorija zavjere


Abdić je istražiteljima tvrdio da su ovaj kazneni postupak i progon organizirali i režirali bosanska tajna policija i tamošnja politička stranka SDA. Cilj je da ga se do kraja uništi lažima i makne od Agrokomerca i ljudi koji mu još vjeruju. Želi ga se diskreditirati da bi ga se eliminiralo iz tvrtki-kćeri.


Kao glavne kreatore optužbi protiv njega, uz politiku i tajne službe, spominje osobno Muju Milaka, zamjenika direktora u Agrokomercu, za kojeg kaže da je s Mirsadom Veladžićem i tajnom policijom AID organizirao njegov progon i u Austriji.


U istrazi je posebno naglašavao da je taj progon obustavljen nakon višegodišnjih provjera jer je, kaže, utvrđeno da nema osnove za optužbe. Vjeruje da će tako biti i s postupkom za vilu u Voloskom i da će se pokazati da su to neistine.


  Zapravo cijeli ovaj postupak je čini se borba za Agrokomerc, između Abdića i njegove struje i onih koji su došli nakon što je Abdić »svrgnut« i protjeran. Oni su ga i optužili da je imovinu tvrtke neovlašteno rasprodavao i otimao za sebe.