Novina općeg poreznog zakona

Kazna do 40.000 kuna za laž ili neodazivanje Poreznoj upravi

Gabrijela Galić

Porezni obveznici više neće biti suočeni s mogućnošću da različita porezna tijela različito tumače zakonske odredbe



ZAGREB  Fizička osoba koja u poreznoj prijavi iskaže netočne ili neistinite podatke ili se ne odazove pozivu porezne uprave, dobit će kaznu od  200 do 40 tisuća kuna, ovisno o težini prekršaja. Srednji ili veliki poduzetnici koji su dužni elektroničkim putem dostavljati poreznu prijavu ili druge podatke potrebne za oporezivanje, u slučaju da to ne učine moći će biti kažnjeni s pet do 300 tisuća kuna kazne.


Novina općeg poreznog zakona, koja bi trebala olakšati poslovanje poduzetnicima, je uvođenje instituta obvezujućeg mišljenja o poreznim obvezama. To znači da ubuduće porezni obveznici neće biti suočeni s mogućnošću da različita porezna tijela različito tumače pojedine zakonske odredbe. Primjerice, poduzetnicima se znalo događati da su im poreznici nakon provedenog nadzora poslovanja utvrdili kako posluju uredno, da bi godinu dana poslije zbog istog načina poslovanja bili kažnjeni.


To je samo jedan element pravne nesigurnosti s kojom se poslovni svijet suočava.  Kako se sada planiranim izmjenama tog zakona predlaže, porezno tijelo bit će ovlašteno temeljem pisanog zahtjeva poreznog obveznika donijeti obvezujuće mišljenje o oporezivanju budućih poslova poduzetnika. Troškove izdavanja obvezujućeg poreznog mišljenja snosit će poduzetnik koji ga traži.