Riječki sud nije prihvatio zahtjev posrnulog sportaša

Kašiću odbijenica: Odbjeglom krijumčaru kazna zastarijeva 2029.

Fiore Vežnaver

Foto MUP

Foto MUP

Bivši jugoslavenski vaterpolski reprezentativac Slobodan Kašić osuđen je u odsutnosti krajem 2001. godine na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja 557 kilograma kokaina, koji je u proljeće 1997. godine stigao iz Ekvadora brodovima riječkog brodara Croatia line



RIJEKA  Slobodanu Kašiću (73), u Rijeci osuđenom u odsutnosti krajem 2001. godine na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja 557 kilograma kokaina, tada vrijednog basnoslovnih 50 milijuna njemačkih maraka, nije nastupila zastara izvršenja kazne zatvora, zaključak je riječkog Županijskog suda.


Bivši jugoslavenski vaterpolski reprezentativac Kašić koji je i dalje u bijegu od hrvatskog pravosuđa i »lice s tjeralice«, i njegov odvjetnik tvrdili su da je, po propisima koji su bili na snazi u vrijeme njegove osude, nastupila zastara izvršenja kazne zatvora, no Županijski sud u Rijeci mišljenja je da zastara nastupa tek za 14 godina, dakle u veljači 2029. godine. Rješenje je donio sudac izvršenja riječkog Županijskog suda, odbivši prijedlog Kašića koji je tražio da sud obustavi izvršenje kazne zbog zastare.   


Upućeni u slučaj spekuliraju da su činjenici da Kašić nikad nije izručen Hrvatskoj pridonijele njegove dobre veze u Južnoj Americi, pogotovo u Venezueli, pa i s vodećim političarima te države. Svojedobno kada je u Venezueli boravio tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, Kašić je bio viđen među ljudima koji su na strani Venezuele bili službeno prisutni u prigodi primanja hrvatske delegacije. Izgledi da bude izručen kada je prije nekoliko godina uhićen u Caracasu u Venezueli, zajedno s još deset osoba koje su se povezivale s narkokartelima, već od početka se nisu smatrali velikim: Hrvatska s tom državom nije imala potpisan bilateralni ugovor o izručenju, a Kašić je državljanin i Venezuele.



Nove regule




U zahtjevu zaprimljenom na sudu krajem siječnja, Kašićev odvjetnik je ukazivao da su u vrijeme osude vrijedile regule po kojem zastara nastupa deset godina od izrečene kazne zatvora veće od pet godina (što bi značilo da je to bilo lani, deset godina od pravomoćne presude).


No, sud je zauzeo stajalište da to nije tako, objašnjavajući da su 2011. godine promijenjeni rokovi zastare izvršenja kazne te da je novim Kaznenim zakonom određeno da se za slučajeve kada se prije nastupa zastare promijeni rok zastare – primjenjuju zastarni rokovi novog zakona.


S obzirom na to da je presuda riječkog Županijskog suda, donesena u listopadu 2001. godine, postala pravomoćna sredinom veljače 2004. godine, kada je kaznu Kašiću potvrdio Vrhovni sud, zastara izvršenja kazne nastupa 25 godina kasnije, u veljači 2029. godine, napominje se u rješenju riječkog Županijskog suda.   


Slobodan Kašić, rodom iz Splita, bivši je vaterpolist koji je 70-ih godina prošlog stoljeća napustio Jugoslaviju jer je odbio služiti vojni rok. Kratko je živio u Švicarskoj, a potom je otišao u Venezuelu, čiji je državljanin. Osuđivan je također u Beču i Švicarskoj.



Za Kašićem je već dvadesetak godina na snazi tjeralica, no ona nikad nije realizirana. Kašić je svojedobno bio uhićen u dvjema južnoameričkim državama, Venezueli i Peruu, ali nije bio izručen Hrvatskoj, objašnjava sud, dodajući da Kašić ima pravo žalbe na ovo rješenje.


   Za Splićaninom koji već dugo ima adresu u Južnoj Americi, hrvatsko pravosuđe traga još od proljeća 1997. godine, kada je u kontejneru u riječkoj luci u dva navrata pronađeno ukupno 557 kilograma kokaina.   


Po dostupnim saznanjima, Slobodan Kašić je posljednji, drugi put, u Južnoj Americi uhićen u kolovozu 2010. godine. Lišen je slobode u Limi (Peru), kao vlasnik španjolske putovnice, a Hrvatska je nakon toga posredstvom međunarodne pravne pomoći, Interpola i angažiranjem našeg Ministarstva pravosuđa u glavni grad Perua hitno poslala pravomoćnu presudu riječkog suda prevedenu na španjolski jezik. Nakon više mjeseci stigla je presuda Vrhovnog suda Perua u kojoj se navodilo da je prihvaćena žalba uhićenog hrvatskog državljanina Kašića na Interpolov zahtjev da bude izručen Hrvatskoj. Peruanski Vrhovni sud se pozvao na svoj Ustav, da u svom zakonodavstvu nema predviđenu kategoriju suđenja u odsutnosti, pa nije dužan izručivati ni svoje, ni strane državljane.



»Osvetnikova« poruka


Droga je stigla brodovima »Krasica« i »Lika« riječkog brodara Croatia line u kontejnerima s carinskom deklaracijom na kojoj je pisalo da se radi o plinskim štednjacima, iz Ekvadora. Kokain basnoslovne vrijednosti »pao« je nakon što ga je nanjušio legendarni Buri, policijski njemački ovčar.


   Istraga čiji su rezultati poslije pretočeni u presudu, pokazala je da je Kašić bio organizator šverca kokaina. Drogu je u Rijeci trebao preuzeti Mladen Pervan, zvani Pelikan, ali ga je tadašnji policajac Tomislav Banović, koji je radio u odjelu za suzbijanje droge, obavijestio o poruci, telegramu iz Venezuele.


Porukom potpisanom s »El Vengador« (osvetnik), naslovljenom na ministra unutarnjih poslova, koja je pristigla iz hotela »Hilton« u Caracasu u svibnju 1997. godine, dojavljeno je da droga stiže u Rijeku. Više je tada bilo objašnjenja kakva je prava pozadina te poruke, no Pervan je iskoristio to saznanje i na vrijeme pobjegao iz zemlje, tako da se i njemu sudilo u odsutnosti.


   Suci Vrhovnog suda su 2004. godine potvrdili presudu riječkog suda Kašiću od 13 godina zatvora i Mladenu Pervanu Pelikanu 11 godina, ali je odbačena optužba protiv Tomislava Banovića za odavanje službene tajne zbog zastare.