Afera na riječkom Zavodu za sudsku medicinu

Karlovački sud prihvatio argumente USKOK-a: Potvrđena optužnica protiv Alana Bosnara

Fiore Vežnaver

USKOK dr. Bosnara tereti za zlouporabu položaja i primanje mita od podređenih suradnika 



KARLOVAC Potvrđena je optužnica protiv dr. Alana Bosnara, predstojnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku –  kojega USKOK tereti za zlouporabu položaja i primanje  mita od podređenih suradnika –  te djelatnika tog  Zavoda dr. Mirana Čokla koji se tereti za davanje mita.


Odluka je to koju je jučer poslijepodne donijelo tročlano vijeće Županijskog suda u Karlovcu nakon sjednice na kojoj se razmatrala opstojnost optužnice.


Pripremno ročište


Vijest o tome  potvrdila je jučer Jasna Radman, glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu. 




– Rješenje o potvrđivanju optužnice dostavljeno je strankama. Spis s tim rješenjem sada ide u sudsku pisarnicu, a onda tročlanom vijeću pred kojim se u roku od dva mjeseca treba održati pripremno ročište – kazala je glasnogovornica suda. 



Dr. Alan Bosnar uhićen je u Rijeci prije deset mjeseci, lani 10. travnja, u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a.  Dan kasnije smješten je u riječki zatvor, a  USKOK  je  donio nalog o provođenju istrage zbog  sumnje da je  primao  mito te zlouporabio položaj i ovlasti (na kraju je ukupna svota inkriminacija smanjena   s početnih 800 na 600 tisuća kuna). 


Na vidjelo je izbilo kako je riječ o sumnjama da je dr. Bosnar iznuđivao mito od svojih djelatnika.  USKOK je osumnjičio Bosnara da je svoje suradnike, liječnike i sudske vještake, praktički prinudio da mu  svaki mjesec moraju davati postotak svojih prihoda, navodno od dežurstava, obdukcija i drugih poslova na Zavodu. Mito su morala davati trojica  poznatih riječkih doktora sa sudske medicine i sudskih vještaka, kojima je Bosnar bio šef. Bosnar je iz pritvora pušten nakon 19 dana.  Optužnica je podignuta lani u  listopadu, a uz Bosnara je optužen i dr. sc. Miran Čoklo.



Nakon potvrđivanja optužnice riječka zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, koja je optužnicu i sastavila, bila je zadovoljna činjenicom da je optužni akt prihvaćen. Braniteljice Alana Bosnara, odvjetnice Ružica Spasojević i Jelena Majstorović, iznijeli su na ročištu svoje argumente i, prije svega, pledirale da se optužnica  vrati na dodatnu doradu i još neke provjere.

No, kako to nije prihvaćeno, sada će to pokušati razjasniti kroz predstojeće pripremno ročište. Slične argumente zastupali su i Nikša Stančić Rokotov, Nermina Stančić Rokotov i Miroslav Šumanović, odvjetnici drugooptuženog Mirana Čokla.


Delegiranje predmeta  


Sljedeća faza postupka je pripremno ročište, koje također nije javno. Na ročištu zastupnik optužbe iznosi dokaze koji potvrđuju optužnicu, dok optuženi obrazlažu razloge zbog kojih poriču optužnicu. Optuženi se može i nagoditi oko kazne, a ako toga nema, slučaj ide u glavnu raspravu i određuje se termin suđenja.


Koliko se čini, suđenje u slučaju Bosnar moglo bi početi tek na jesen. Afera Bosnar procesuira se na karlovačkom Županijskom sudu jer je Vrhovni sud   delegirao taj sud nakon što je lani u studenom riječki Županijski sud tražio da se  suđenje izmjesti, zbog poznanstava s optuženima i svjedocima u postupku.