Počinje suđenje

Kako oduzeti ono čega nema: Zlato i novac iz sefa u uredu Željka Dolačkog još nisu pronađeni

Vanja Vesić

Foto:  Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

USKOK-ovi ključni dokazi su da je bivši voditelj Službe organiziranog kriminala PU zagrebačke jedini imao ključ policijskog sefa, a nedugo prije krađe kupio je pilu za metal. No, Dolački poriče krivnju, a njegov odvjetnik tvrdi da nema materijalnih dokaza i da bi to optužnicu moglo dovesti u pitanje



USKOK je podigao optužnicu protiv Željka Dolačkog, bivšeg voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, okrivljenog da je 3. travnja ove godine inscenirao pljačku sefa iz sjedišta Kriminalističke policije kojom je rukovodio i ukrao oko dva kilograma zlata i preko 2,7 milijuna kuna u domaćoj i stranoj valuti.


U optužnici predanoj Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je da se okrivljeniku oduzme protupravno stečena imovinska korist, priopćio je jučer USKOK. Zlato i novac koji potječe iz policijskih zapljena i obrada, a privremeno su se čuvali u sefu, istražitelji još uvijek nisu pronašli.


USKOK je kao ključne dokaze protiv Dolačkog isticao dvije tvrdnje – jedini je imao ključ policijskog sefa, a nedugo prije krađe kupio je pilu za metal, za što, navodno, postoje i snimke nadzornih kamera okrivljenika u jednom trgovačkom centru.


Perači novca




Jedna od najnevjerojatnijih krađa proteklih je mjeseci punila novinske stranice, a dovela je do smjena i ostavka ravnatelja policije, kompletnog vrha zagrebačke policije te uhićenja i pritvaranja samog Dolačkog koji je nakon mjesec i pol dana Remetinca 10. lipnja pušten da se brani sa slobode nakon što su istražitelji ispitali 34 svjedoka.


Dolački je u potpunosti porekao sve optužbe, a njegov odvjetnik Veljko Miljević više puta je upozorio da USKOK zapravo nema ni jedan materijalni dokaz kojim bi se teretio njegov klijent. To bi u daljnjem postupku optužnicu moglo ozbiljno dovesti u pitanje.


Vrijedi podsjetiti da su nekoliko dana nakon misteriozne provalne krađe policija i USKOK izveli spektakularnu akciju na istoku Zagreba i uhitili 15 osoba osumnjičenih za međunarodno »pranje novca«, ukupno 630 milijuna kuna fiktivnom kupovinom zlata. Među uhićenima bio je i »vlasnik« ukradenog novca i zlata iz policijskog sefa Antonio Ivić.


Sumnjivi novac, 630 milijuna kuna, poslan je iz Italije, a ustanovilo se da potječe od peruanskog narko-kartela koji se preko kompanjona u Europi trebao »oprati« tobožnjom kupovinom zlata. Uhićena skupina osnivala je tzv. fikus tvrtke i financijskih transakcijama s računa jedne firmu na drugu pokušavala zamesti trag i podrijetlo novca. Ilustrativni primjer iz istrage podatak je


Porezne uprave koja je u zadnjih nekoliko godina evidentirala da je na račun jednog od uhićenika »sjelo« gotovo 50 milijuna kuna, iako mu je mjesečna plaća u firmi bila oko 2.500 kuna.


Odstupio vrh


Dolački je bio uhićen tek 22. travnja, dva tjedna nakon odrađene policijsko-uskočke akcije i sumnjive provale u sef kriminalista. Zbog skandala koji je postidio policiju ostavke resornom ministru Vlahi Orepiću podnijeli su tadašnji glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik PUZ-a Goran Burušić, Danijel Žugel, načelnik Sektora zagrebačke kriminalističke policije, i Stjepan Jurenec, voditelj Službe za unutarnju kontrolu, dok je Dolački odlukom ministra Orepića suspendiran i udaljen s dužnosti.


Smjena policijskog vrha poklopila se s namjerama dijela tada tek pridošle desne koalicije na vlast koja je ionako planirala kadrovske rošade u MUP-u.


Na marginama skandala ostale su još uvijek nepotvrđene informacije da su iz policijskog sefa osim novca i zlata nestali i povjerljivi dokumenti različitih klasifikacija tajnosti.


Navodno, riječ je bila o tajnom popisu osoba i lokala iz kriminalnog miljea koji su bili pod pojačanim policijskim nadzorom, ali i planovima racija, rezultatima tajnog praćenja i promatranja osumnjičenika.


Ako je popis doista postojao, a završio je u krivim rukama, policija bi mogla imati velikih problema. USKOK u svom priopćenju ne navodi nikakve dokumente osim da je ukradeno 2,04 kilograma zlata, te snopovi novčanica od 279.500 eura, 599.000 kuna, 40.300 kuna, 4.360 eura, 2.200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 juana.