Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 31
Sutra: 18° 20° 2
22. lipnja 2018.
USKOK optužuje

KRAJ VELIKOG BOSSA: Zdravko Mamić optužen za zločinačko udruživanje. Šestorica saučesnika, deseci milijuna kuna

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2017. u 11:05 2017-07-11T11:05:00+02:00

Dinamo je, navodi USKOK, oštećen za najmanje 18.82 milijuna eura i pola milijuna britanskih funti. U kunskoj protuvrijednosti u pitanju je iznos od najmanje 144 milijuna kuna. Zdravko Mamić, optužuje ga USKOK, tako je nelagalno zaradio 34,3 milijuna kuna.

Protiv Zdravka Mamića podignuta je još jedna optužnica, pred Županijskim sudom u Osijeku. Njega i još šestoricu navodnih mu saučesnika USKOK tereti za zločinačko udruživanje.

Nakon provedene istrage, USKOK je podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Optuženi su i sin, odnosno brat Zdravka Mamića - Mario i Zoran Mamić te Damir Vrbanović, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan.

Na stranicama Državniog odvjetništva objavljeno je kako se "osnovano sumnja" da je Zdravko Mamić, u razdoblju od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, svoje saučesnike uvezao u kriminalnu hobotnicu, koja je posjedovala poduzeća od Švicarske, preko Velike Britanije, Svetog Vincenta&Grenadina, Belizea i Hong Konga, do  Ujedinjenih Arapskih Emirata, Cipra, Gibraltara i Sejšela.

- Cilj povezivanja okrivljenika u zločinačko udruženje bio je pribavljanje nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, a sve na štetu GNK Dinamo. U cilju realizacije plana Zdravko Mamić je sa saučesnikom, odnosno saučesnicima, dogovorio da će izvlačiti novac iz Dinama sklapanjem ugovora između kluba i inozemnih trgovačkih društava i neosnovanim plaćanjem istih - za usluge koje ta društva u stvarnosti neće izvršiti. Također, firmama u inozemstvu neosnovano su prepuštana ekonomska prava, na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača u drugi klub daje se na znanje u optužnici USKOK-a.

Optužnica se odnosi i na fiktivna računovodstva, a pri malverzacijama svaki je od optuženih, navodi USKOK, dio novca uzimao za sebe. Najveći dio, pretpostavlja se, pripao je Mamićima.

Dinamo je, navodi USKOK, oštećen za najmanje 18.82 milijuna eura i pola milijuna britanskih funti. U kunskoj protuvrijednosti u pitanju je iznos od najmanje 144 milijuna kuna.

Zdravko Mamić, optužuje ga USKOK, tako je nelagalno zaradio 34,3 milijuna kuna.

Uz navedeno, Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura , odnosno 55.8 milijuna kuna.

Optužnicu USKOK-a u cijelosti možete naći na ovoj poveznici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka