Karlovačka policija tereti Linićevog prijatelja

Jozo Kalem pod istragom zbog gospodarskog kriminala

Portal Novilist.hr

Karlovačka policija tereti Jozu Kalema, kontroverznog riječkog poduzetnika i bliskog prijatelja Slavka Linića, za kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloupotrebe stečaja



Karlovačka policija tereti Jozu Kalema, kontroverznog riječkog poduzetnika i bliskog prijatelja Slavka Linića, za kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloupotrebe stečaja, prenosi portal Index.


Policija je provela istragu protiv Joze Kalema i još dvije osobe u dobi od 45 i 34 godine, te došla do osnovane sumnje da je Kalem kao odgovorna osoba u firmi iz Rijeke 2009. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju firmu sastavio i ovjerio nevjerodostojan ugovor i izjavu, te naložio svojoj 34-godišnjoj zaposlenici da isto provede kroz poslovne knjige društva, a što je ona i učinila, piše Index.


Prema neslužbenim informacijama, piše Index, radi se o ugovoru koji je sklopljen između Kalemovog Ri-Petrola i Modibita iz Ozlja, a koji je proveden kroz poslovne knjige IGM Tounja. Temeljem tog ugovora Kalem je, prema priopćenju PU Karlovačke, fiktivno zatvorio dugovanja između IGM-a i Modibita koja su navodno iznosila oko 46 milijuna kuna.




Iste su godine Kalem i 45-godišnja osumnjičenica, tvrdi policija, počinili kazneno djelo zlouporabe stečaja. Sumnjiči ih se za sklapanje ugovora između IGM Tounja i Ri-Petrola o kupoprodaji nekretnina kako bi se provela uknjižba prava vlasništva na određene nekretnine bez osiguranja sredstava plaćanja.


“Na temelju tog ovjerenog ugovora, bez plaćanja kupoprodajne cijene, izvršena je uknjižba novog vlasnika iako su osumnjičenici znali da je trgovačko društvo s ogulinskog područja u dugoročnoj neprekidnoj blokadi i kao takvo nesposobno za plaćanje svojih obveza, čime su oštetili vjerovnike, odnosno onemogućili ih u naplati svojih potraživanja”, priopćila je policija, te poručila da je posebno izvješće o slučaju proslijeđeno Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.