Nesreća prilikom slijetanja

Još uvijek nepoznat uzrok pada malog zrakoplova kod Malog Lošinja

Šarlota Brnčić

Pripadnici interventnih službi JVP, DVD i HGSS-a su po zahtjevnom terenu ozlijeđene osobe u kratkom vremenu predali Hitnoj medicinskoj službi koji su teže ozlijeđene prebacili helikopterom u Rijeku na daljnju medicinsku skrb / Foto HGSS

Pripadnici interventnih službi JVP, DVD i HGSS-a su po zahtjevnom terenu ozlijeđene osobe u kratkom vremenu predali Hitnoj medicinskoj službi koji su teže ozlijeđene prebacili helikopterom u Rijeku na daljnju medicinsku skrb / Foto HGSS

S obzirom na ozljede koje su zadobili zadržani su na liječenju u riječkoj bolnici. Dvojica su stabilno i izvan životne opasnosti, dok je treći zadržan u Jedinici intenzivnog liječenja



LOŠINJ  Za sada još uvijek ostaje nepoznanicom uzrok pada malog sportskog zrakoplova Piper 28, njemačkih oznaka, do kojeg je došlo prilikom slijetanja u zračnu luku Mali Lošinj petak rano popodne. Što je pošlo po zlu i zašto je došlo do pada aviona u šumu za sada se može samo pretpostavljati.


Istražitelji su na terenu i kako smo jučer saznali iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu trebat će više dana kako bi se razotkrio točan uzrok zrakoplovne nesreće. Piper je u potpunosti uništen, no srećom nije došlo do požara na njemu.


U akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca te Hrvatske gorske službe spašavanja. Zrakoplov se srušio na području jugozapadnog dijela Malog Lošinja u blizini turističkog naselja Kandija, a u njemu su se nalazila trojica stranih državljana koji su uspjeli preživjeti pad. Kako je priopćeno iz HGSS-a,  trojica pripadnika HGSS Stanice Rijeka, OT Mali Lošinj, su unutar 35 minuta pristupili mjestu nesreće iako su se u trenutku dojave nalazili na svojim radnim mjestima.




Mjesto nesreće je bilo u gustoj šumi i makiji te su zbog mogućnosti zapaljenja ili eksplozije zrakoplova članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Javne vatrogasne postrojbe osiguravali mjesto nesreće. Ujedno su i rezanjem lima na uništenom zrakoplovu omogućili da se ozlijeđeni stranci oslobode iz smrskanih ostataka aviona.


Unesrećeni su potom medicinski zbrinuti i stabilizirani te pripremljeni za transport. Pripadnici interventnih službi JVP, DVD i HGSS-a su po zahtjevnom terenu ozlijeđene osobe u kratkom vremenu predali Hitnoj medicinskoj službi koji su teže ozlijeđene prebacili helikopterom u Rijeku na daljnju medicinsku skrb. S obzirom na ozljede koje su zadobili zadržani su na liječenju u riječkoj bolnici. Dvojica su stabilno i izvan životne opasnosti, dok je treći zadržan u Jedinici intenzivnog liječenja.