Svjedok protiv Sanadera tvrdi da je ispunio obećanje

Ježić kod Hanžekovića položio dionice vrijedne pet milijuna eura

Boris Pavelić

Forma je zadovoljena, a Republika Hrvatska osigurana, izjavio nam je Robert Ježić 



ZAGREB - Robert Ježić položio je jučer pet milijuna eura vrijedne dionice svojih tvrtki u odvjetničkome uredu Marijana Hanžekovića kao jamstvo da će državi uplatiti taj novac postane li presuda Ivi Sanaderu pravomoćna, jer nije imao zakonske osnove da s Dioki holdinga ag prebaci pet milijuna eura, potvrdio je jučer za naš list odvjetnik Hanžeković informaciju koju je Ježić dao našemu listu. 


 Vrijednosnice u sefu


»Time sam izvršio svoju obvezu. Uplatio sam najmanje pet milijuna eura vrijednosnih papira. Forma je zadovoljena, a Republika Hrvatska osigurana«, izjavio nam je Ježić, dodajući kako »od uplate ne treba raditi slučaj«. »Stojim kod onoga što sam rekao. Novac se od samoga početka slučaja knjiži kao novac Republike Hrvatske, to nije sporno«, dodao je Ježić. 


  Odvjetnik Hanžeković nam je objasnio da je Ježić »u sefu u njegovoj kancelariji« pohranio vrijednosne papire svojih tvrtki, među kojima nije Dioki holding ag, kao garanciju da će izvršiti obvezu. »On to ne može učiniti dok presuda ne postane pravomoćna, jer ni s jedne tvrtke ne možete prebaciti novac dok ne postoji ugovor, račun ili pravomoćna presuda. 




  Nijedna banka ne bi vam to obavila, ni u Zagrebu, ni igdje«, kazao je Hanžeković. Odvjetnik je dodao kako se neće tražiti potvrda Županijskog suda u Zagrebu da je takvo jamstvo dovoljno, jer »sud presudom jest dao nalog da Dioki holding ag u roku od petnaest dana mora uplatiti pet milijuna eura, ali to će biti valjano tek u slučaju pravomoćne presude«. 


  Ježić je 25. listopada na sudskome ročištu na suđenju Ivi Sanaderu za afere Hypo i Inu sucu obećao da će pet milijuna eura, za koje je sud nepravomoćno utvrdio da su MOL-ov mito Sanaderu, uplatiti u roku od mjesec dana. 


 


Transakcija provedena


Zakonska obveza da Ježić uplati taj novac nije postojala. Glasnogovornik Županijskoga suda u Zagrebu Krešimir Devčić jučer je objasnio kako će zakonska obveza uplate toga novca u proračun nastupiti tek potvrdi li Vrhovni sud taj dio presude vijeća suca Turudića, i to u roku od petnaest dana nakon pravomoćne presude. 


  Mnogi su mediji jučer objavili da je Ježić prekršio obećanje, jer novac nije stigao na račun u roku od obećanih 30 dana, ali Ježić je jučer poslije podne obavijestio naš list da je jučer proveo transakciju kojom je zajamčio isplatu državi postane li presuda pravomoćna.