Crna statistika

Izgubljeni bez traga: gdje su Danijel, Križan, Lara…?

Vanja Vesić

Na području Policijske uprave primorsko-goranske županije u proteklih 12 mjeseci nestalo je 8 osoba, među kojima je dvoje maloljetnika i jedan 20-godišnjak. Najmlađi ima tek 13 godina. Dječak Danijel Grublješić nestao je 10. srpnja s kućne adrese u Vukovarskoj 49 u Rijeci. Još uvijek se ne zna gdje je

Viješću o slučajnom pronalasku ljudskih kostiju kod Josipdola i dovršenom DNK analizom potvrđene su najcrnje sumnje da su u pitanju ostaci tragično nestale 17-godišnje djevojke Antonije Bilić za čije je ubojstvo osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu Dragan Paravinja. Za nesretnom djevojkom iz Drniša tragalo se još od lipnja prošle godine. Epilog je to jednog od najpotresnijih slučajeva u Hrvatskoj nestanka mlade osoba. U posljednje vrijeme, mediji se učestalo bave temama misterioznih nestanaka građana. Dijelom i zbog toga što je riječ uglavnom o mlađim osobama, mahom tinejdžerima, zbog čega se mediji puno angažiranije bave ovom problematikom. Sreća je što se velik dio mladih osoba ipak vrati obiteljima, no, razlozi njihovih odlazaka nakon brisanja iz evidencija policijskih potraga gotovo u pravilu ostaju tajna. Uglavnom, razlozi nestanaka nesređeni su obiteljski odnosi, neuspjeh u školi, ali i različiti psihološki i emotivni problemi.  

Nestaju i stranci




Dok se čekaju najnoviji statistički podaci za tekuću godinu, vrijedi spomenuti da je na području Zagreba i okolice u posljednjih 12 mjeseci evidentirano 40 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga. Upozoravajuća je činjenica da su oko 50 posto svih nestalih u Zagrebu maloljetnici ili mlađe punoljetne osobe. Nestanci na zagrebačkom području tim više su specifični jer je među njima i velik broj nestalih stranaca, prije svega ilegalnih imigranata, uglavnom maloljetnika koji su u pokušaju bijega iz kaosa i siromaštva u matičnim zemljama u Hrvatsku došli kako bi ušli u zemlje EU. Od 40 nestalih osoba, devet je stranih državljana iz Afganistana rođenih 1995. ili 1996. godine koji su pobjegli iz Doma za odgoj djece i mladih u zagrebačkim Dugavama gdje su bili privremeno smješteni. Od 9. studenoga traga se za 18-godišnjim Mirelom Ramićem iz Sesveta. Tada se posljednji put telefonom javio obitelj tvrdeći da se nalazi u Njemačkoj, u Kielu. Prije tri dana nestala je bez traga i glasa 17-godišnja Ana Mutić, također iz Sesveta. Priča je završila sretno s Valentinom Pili, 15-godišnjom djevojkom u visokom stupnju trudnoće koja je bez objašnjenja otišla od kuće 17. studenoga. Pronađena je deset dana kasnije. Policija i roditelji javno su zahvalili medijima i građanima koji su svojim angažmanom pomogli u potrazi. 


  Na području Policijske uprave primorsko-goranske županije u proteklih 12 mjeseci nestalo je 8 osoba, među kojima je dvoje maloljetnika i jedan 20-godišnjak. Najmlađi ima tek 13 godina. Dječak Danijel Grublješić nestao je 10. srpnja s kućne adrese u Vukovarskoj 49 u Rijeci. Još uvijek se ne zna gdje je. 


  Među nestalima na riječkom području je i 32-godišnja tajlandska državljanka Taprap Chettana. Iz Njemačke je sa suprugom i maloljetnom djecom bila na ljetovanju na Rabu. Nalazila se na plaži u loparskoj uvali Sahara 12. lipnja. Odlučila je otići u šetnju. Iz te se šetnje nikad nije vratila. U istoj evidenciji vodi se i Križan Pezer iz Brezja kraj Samobora koji je nestao u orkanskom nevremenu kod Selca 22. srpnja nakon što se s prijateljem uputio u suludu morsku avanturu gumenjakom do otoka Krka. Pretpostavke su one najcrnje. Obitelj Jurić još uvijek traži svoju 16-godišnju kćer Laru iz Donje Dobre u općini Brod Moravice. Otišla je od kuće još 5. listopada.  

Kriminalna pozadina


S obzirom na kriminalnu pozadinu, među najmisterioznijim nestancima u Hrvatskoj je i slučaj 77-godišnje Crikveničanke Marije Gebauer, zvane Micika, vlasnice lijepe kuće na crikveničkoj rivijeri. Posljednji put viđena je živa 1. rujna 2003. godine. Njezin nestanak službeno je prijavljen dva dana kasnije, a već 9. rujna obitelj Debeljački – kupci Micikine kuće na Crnom molu u Crikvenici – tužili su je sudu. Zatražili su da sud u Crikvenici njihov predugovor za kupnju kuće prizna kao ugovor. Vladimir Debeljački je na sudu u Velikoj Gorici osuđen na dvije i pol godine zatvora jer je jedan stan u centru Zagreba prodao trima kupcima. Sudski postupak vodio se i protiv još jedne osobe koju je Debeljački označio kao svjedoka da je doista kupio stan od Micike za 245.000 eura i ostavio ugovor u njegovom automobilu. Šest i pol godina nakon što je posljednji put viđena živa, Gebauer rješenjem sutkinje Općinskog suda iz Crikvenice Ines Smokrović-Kurelić u veljači 2010. proglašena je mrtvom. Sud je obrazložio da su se stekli svi uvjeti da se nestala osoba proglasi preminulom. Nesuđeni kupac završio je u riječkom zatvoru.