Vrijedan plijen

Iz kuće ruskog poduzetnika u Ičićima ukrali satove vrijedne i milijun kuna

Fiore Vežnaver

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Optužnica tereti Marka Jovanovića (32) i Božidara Ahmetagića (28) iz Zagreba za četiri krađe na opatijskom i riječkom području u srpnju i rujnu prošle godine



Krađa dvaju satova, namijenjenih ultrabogatašima, dio je inkriminacija iz optužnice što je podignuta protiv Marka Jovanovića (32) i Božidara Ahmetagića (28) iz Zagreba. Riječko Općinsko državno odvjetništvo dvojicu tereti za četiri krađe na opatijskom i riječkom području kojima su se domogli »plijena« teškog ukupno čak oko 650 tisuća kuna. 


    Na meti dvojice kradljivaca, po optužbi, našli su se vrijedne stvari i novac u obiteljskoj kući i dvama stanovima, a iz ureda su uzeli ključeve auta kojim su ukrali »golf«. Tri glavne krađe dogodile su se u Ičićima i Iki, iste noći, 10. srpnja prošle godine, i to u razdoblju od samo šest sati, u vremenu od 23 sata do pet ujutro. Četvrta krađa, provala u stan u Rijeci, zabilježena je 20. rujna. 


    Kapitalna provalna krađa u kući ruskog poduzetnika u Ičićima dogodila se, kako je utvrđeno, unutar sat vremena, od 2.45 do 3.45 sati. Jovanović i Ahmetagić uspjeli su »nadjačati« protuprovalnički sustav i nadzorne kamere kojima je bogati Rus osigurao svoj posjed i odnijeti »plijen« težak oko pola milijuna kuna. Ipak su ih na koncu, koliko se može saznati, snimke s nadzornih kamera stajale toga da su obojica identificirani, a jedan i uhićen. Provalnici su iz kuće Rusa odnijeli dva ultraskupa švicarska sata, »Vacheron Constantin« i »Breguet«, dva zlatna muška lančića s privjescima od dijamanata i novac: 2.500 eura, 500 švicarskih franaka i 2.000 rubalja. Cijena pojedinih modela »Bregueta«, ako je riječ o novom satu, doseže i više od 600 tisuća kuna. Za najvrednije »Vacheron Constantine« zna se tražiti i više, pa i više od milijun kuna, tvrde poznavatelji satova.   


Izrezali tendu




Rekonstrukcija događaja je pokazala da je provalnički tandem najprije preskočio ogradu od dva i pol metra, ušao u dvorište kuće, a onda je kroz otključana vrata tandem ušao u kuhinju. Stepenicama su se popeli na prvi kat kuće, a zatim preko krova otišli do balkona, ograđenog tendom. Nožem su izrezali tendu kroz koju su ušli na kat kuće i dali se u pretraživanje. 



    Zagrepčanin Marko Jovanović, koji je rođen u Italiji, u Caserti, iza sebe ima presudu i uvjetnu zatvorsku kaznu koju mu je zbog provalne krađe izrekao austrijski sud. Formalno Zagrepčanin s istom adresom, odbjegli Ahmetagić, zvan Božidar Miškulin, dosad je pak u Hrvatskoj četiri puta osuđivan zbog imovinskih delikata. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na dvije godine zatvora zbog oružanog razbojništva. Općinski sud u Velikoj Gorici triput mu je presudio zbog teške i »običnih« krađa, najveća kazna bila je godinu i pol dana.



    Prije kuće ruskog poduzetnika, na meti im se u Ičićima već našao jedan stan. Preko terase popeli su se na balkon prvog kata zgrade, pa obili vrata dnevnog boravka. Nakon pretraživanja stana umaknuli su sa zlatnim nakitom, vrijednim ukupno 15 tisuća kuna. Iste noći upali su u ured jednog obrta u Iki. Vrata su bila otključana, a lopovi su s radnog stola uzeli ključeve »golfa« pa sjeli u auto, vrijedan 130 tisuća kuna, i njime se odvezli. 


   


Ahmetagić nedostupan


Najmanji je »ulov« lopova bio u provalnoj krađi u stanu u Šibenskoj ulici u Rijeci lani 20. rujna. U večernjim satima su profesionalnim alatom obili bravu na ulaznim vratima stana na četvrtom katu. Iz stana su ukrali samo novac: 100 eura i 300 kuna. 


    U optužnici – koju potpisuje Maja Božić, zamjenica riječke Općinske državne odvjetnice – predlaže se sudu da optuženima izrekne kaznu zatvora od godinu i osam mjeseci zatvora svakome. Za razliku od Jovanovića koji je krajem studenog, četiri i pol mjeseca nakon provala na opatijskom području, uhićen i smješten u riječki zatvor, Ahmetagić je u bijegu, nedostupan policiji i pravosuđu, pa se predlaže da mu se sudi u odsutnosti. Ahmetagiću je u međuvremenu riječki Županijski sud odredio istražni zatvor u kojem će automatski završiti ako ga zatekne policija. Optužnica protiv dvojice okrivljenih još nije pravomoćna.