Još se traže uzroci

Istraga opatijskog karambola: Vozač autobusa klonuo za volanom zbog epi napada?

Fiore Vežnaver

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Iskusni vozač s više od dva desetljeća staža, Miklavž Niko Anžlovar, do sada nije imao zdravstvenih problema pa njegov sin pretpostavlja da su napad najvjerojatnije uzrokovale velike vrućine i dehidracija



RIJEKA/LJUBLJANA  Na kraju se pokazalo da nitko nije, srećom, posebno ozbiljno stradao u spektakularnoj prometnoj nesreći u subotu u središtu Opatije, kod hotela Bristol, kada je slovenski autobus prešao na suprotnu stranu ceste i izazvao seriju lančanih sudara u kojima je oštećeno devet automobila, većinom parkiranih.


Slovenac Miklavž Niko Anžlovar (48), vozač autobusa slovenske tvrtke »Niko Tours« – koji je iznenada prešao na lijevu stranu ceste nakon što je zapao u zdravstvene probleme – lakše je ozlijeđen u prometnoj nesreći.  Tridesetogodišnji S. M., vozač forda fieste, vukovarske registracije –  automobila koji se izravno sudario s autobusom – teže je ozlijeđen, ali nije riječ o posebno ozbiljnim ozljedama. Nakon nesreće u bolnicu je prevezeno i dvogodišnje dijete iz tog automobila, no ono je tek  lakše ozlijeđeno. Iz policije je objavljeno da nitko nije zadržan na liječenju u bolnici.


Vozač klonuo


Nedugo nakon nesreće, još kad su djelatnici interventnih službi sanirali posljedice na mjestu događaja, pojavila se pretpostavka da je lako moguće da je vozač slovenskog autobusa imao epileptički napad prije no što je izgubio kontrolu nad autobusom. Takav dojam, kažu nam upućeni u slučaj, imalo je i više djelatnika dežurnih službi koje su stigle na mjesto nesreće i pomagalo vozaču autobusa. K tome, više očevidaca nesreće s kojima smo razgovarali reklo nam je da je vozač klonuo za upravljačem, a onda se počeo tresti, karakteristično za epileptički napad. Očevici navode da je malo kasnije u vozača autobusa nesreća izazvala i psihički šok, pa u nekim trenucima i nije djelovao jako pribran.


– Je li vozač autobusa imao epi napad prije same nesreće? Lako moguće. Rekli su nam to i liječnici u bolnici, riječkom KBC-u, iako su naglasili da se to ne može tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću. No, koliko je meni poznato, a vrlo dobro poznajem situaciju, vozač nikada nije imao takvih, a ni drugih značajnijih zdravstvenih problema. Nikada dosad u životu nije imao epi napad. Uvjeren sam da se ni sada sve to ne bi dogodilo da nas nije pogodio ovakav toplinski val, izjavio nam je jučer u telefonskom razgovoru Mitja Anžlovar, sin vozača autobusa i vlasnika autobuserske tvrtke, još pod dojmom nesreće i cijele situacije.  – Vjerujem da je zapao u zdravstvene probleme zbog velikih vrućina i dehidracije, dosad nikad nije imao nešto slično, naglašava vozačev sin. – Vozi više od 20 godina, iskusan je vozač, nikad ništa… Ali, eto, dogodi se… Najvažnije je da nema žrtava u nesreći. Koliko sam uspio saznati, nitko nije baš teško stradao. Mislim da je sreća u nesreći bila i mjesto gdje se to dogodilo, gdje se ne razvijaju velike brzine. Ne želim ni pomišljati što bi bilo da je ocu pozlilo na autocesti. K tome, autobus je u trenutku nesreće bio prazan, nije bilo putnika, kaže  Mitja Anžlovar.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…