Velika akcija hvatanja trgovaca drogom

Istraga devet dilera dovela do tri lanca sa četrdesetak ljudi

Šarlota Brnčić

Privedeno je 16 osoba, a jedanaest je ostalo u pritvoru  / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Privedeno je 16 osoba, a jedanaest je ostalo u pritvoru / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Prikupljeni su materijalni dokazi za ukupno 37 osoba s područja Rijeke i Zagreba koje su kazneno prijavljene za zlouporabu  droga, dok ih je još troje prekršajno prijavljeno. Jedanaest ih je u pritvoru



RIJEKA  I dok jedanestorica pripadnika iz triju narko skupina kojima je  u četvrtak navečer određen istražni zatvor ostaju iza rešetaka, više od stotinu policajaca koji su radili na slučaju mogu zasluženo odmoriti, barem na kratko.


 Sudeći po ukupnom broju uhićenika jasno je kako se radilo o pomno planiranoj te vrlo složenoj i opsežnoj kriminalističkoj obradi u koju su bili uključeni djelatnici dviju policijskih uprava, primorsko-goranske i zagrebačke, sjedišta krimiminalističke policije, temeljne, interventne i specijalne policije, a sve je započelo još u travnju.


Tri skupine


Uz naloge županijskog suda kriminalističko istraživanje je na početku krenulo prema devet sumnjivih osoba, no kako se sve više i više zalazilo »iza kulisa« te pratili kontakti i kretanja tih nadziranih osoba bilo je jasno kako će se u konačnici doći do znatno većeg broja sumnjivaca.




 U mjesecima koji su uslijedili razotkrivena je ne samo jedna već tri kriminalne skupine, a na kraju su prikupljeni materijalni dokazi za ukupno 37 osoba s područja Rijeke i Zagreba koje su kazneno prijavljene za zlouporabu opojnih droga, dok ih je još troje prekršajno prijavljeno.


Posljednjih 48 sati operativne akcije bilo je ključno. Malo tko je uspio oka sklopiti, a uglavnom su svi uključeni policajci bili stalno na nogama. Policajci iz Službe kriminaliteta droga nisu danima spavali jer je u završnici ove višemjesečne akcije uhićeno 27 osoba, od kojih je njih šesnaest kasnije ispitano u riječkom uredu USKOK-a. Pale su i zapljene više od 19 kila marihuane, pola kilograma amfetamina, a u manjim količinama druga droga poput heroina i kokaina.


Kaznene prijave


No, osim toga prikupljeni su i dokazi da je prethodno više od 12 kilograma droge prodano krajnjim konzumentima kojih je bilo više od stotinu. Kako to obično biva, istražujući kaznena djela zlouporabe droga došlo se do konkretnih saznanja da pojedini pripadnici iz razotkrivenih dilerskih skupina »stoje« i iza drugih kaznenih djela i to s elementima nasilja. Kako kriminalitička obrada u vezi toga još uvijek traje očekuje se da će neki od uhićenika »zaraditi« kaznene prijave i zbog tih drugih djela.


Neslužbeno saznajemo da je kod većine uhićenika policija uspjela jako dobro odigrati na kartu iznenađenja te da se po stanovima pronašlo vidno izložene droge. Jedan od uhićenika je navodno osobno svakog dana pušio po deset jointa, a nekolicina osumnjičenika shvatila je netom prije uhićenja kakva im se sudbina sprema jer su saznali da su im prethodno »pali« svi prijatelji.