Ugovor s kreditnim uredom i pravomoćno proglašen ništetnim

Iscrpljujuća pravna bitka: Udovica pobijedila kamatare i sačuvala dom

Ana Raić Knežević

Nakon četverogodišnje pravne bitke, ugovor s kreditnim uredom prema kojem je zajam od 11 tisuća narastao na 200 tisuća kuna duga, i pravomoćno je proglašen nevažećim



Još jedna žrtva kamatara, 58-godišnja udovica, majka troje djece koja je umalo ostala bez kuće, sada konačno može odahnuti – ugovor s kreditnim uredom i pravomoćno je proglašen nevažećim, ništetnim kako to kaže zakon. 


– Sada je sve gotovo. Još moramo ishoditi brisanje zabilježbe s nekretnine moje klijentice, te pokušati naplatiti troškove postupka, vidno zadovoljan, ali i iscrpljen pravnom borbom u ovom slučaju govori nam odvjetnik Božo Kelava. On je slučaj 58-godišnjakinje koja je prvi ugovor o kreditu potpisala 3. prosinca 2010. godine u kreditnom uredu Kaligrafija vodio od početka do kraja, te je sada uvjeren kako će ova presuda Županijskog suda u Zagrebu postati svojevrsna »sudska praksa« za brojne slične slučajeve. 


Borbu ove žene i njezine djece protiv moćnih, organiziranih lihvara, Novi list je pratio u veljači prošle godine. Iako posramljena i ponižena, odlučno nam je tada rekla da se ne želi predati, niti dozvoliti lihvarima da joj uzmu krov nad glavom. Prijetilo joj je to, iako se radilo o dugovima prema lihvarskim tvrtkama raskrinkanima u velikoj policijsko-uskočkoj akciji sredinom 2012. godine. No, postupak protiv prvookrivljenog, u tom slučaju Slovenca Marka Romaniča  i njegovih suradnika, još nije okončan. Iako im je i dio imovine blokiran, to očito nije predstavljalo baš nikakvu prepreku da njihove tvrtke nastave potraživati dugovanja od svojih žrtava.




– Sve mi se zakompliciralo nakon što me prevario jedan od majstora koji su radili na mojoj kući. Zbog toga, te bolesti djeteta, odlučila sam u travnju 2007. posuditi novac u kreditnom uredu u Gundulićevoj ulici 15 u Zagrebu. Na ugovoru je kao zajmodavac bila navedena tvrtka Vesta Velvet, a u pitanju je bio iznos od nešto više od 11 tisuća kuna. Radilo se o devet čekova s iznosima od po 1.313 kuna. Nekoliko rata uspjela sam platiti, no čim sam zastala s vraćanjem duga, uputili su me u drugi kreditni ured kako bih uzela novi kredit i zatvorila tu prvu pozajmicu, ispričala nam je tada 58-godišnjakinja koju su pritisci kamatara doveli do lošeg psihičkog stanja.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista