Povećava se brojka prevarenih

Ipak u zatvoru: Javilo se još 20 žrtava kradljivca identiteta iz Viškova

Fiore Vežnaver

Prije mjesec dana, nakon prvog ispitivanja u tužiteljstvu, Marković je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, jer tužiteljstvo nije predlagalo pritvor, no sada je za prevaranta zatražen istražni zatvor.



RIJEKA - Bratislav  Marković (42) iz Viškova smješten je poslijepodne u riječki zatvor nakon što je protiv njega policija podnijela novu  kaznenu prijavu koja ga tereti da je još 20 ljudi prevario sklapajući na njihovo ime ugovore s teleoperaterima. Tereti se da je tako oštetio prevarene, koji nisu ni znali da su sklopili ugovore dok nisu stigli računi, za oko 34.500 kuna.


Zbog identičnih malverzacija, protiv Markovića je prije tri tjedna tužiteljstvo podignulo optužnicu koja ga tereti za prijevare 25 osoba, »teške« ukupno 44 tisuće kuna. Sada je ukupan broj prevarenih dosegao brojku od 45 ljudi, a svota za koju su oni oštećeni iznosi ukupno 78.500 kuna. Izvori bliski istrazi navode da ovo vjerojatno neće biti konačna brojka, a s druge strane, ne vjeruje se da će se javiti baš svi oštećeni. Među prevarenima tako se spominju i imena poznatih Riječana, iz politike i gospodarstva a neki od njih možda baš ne žele i takav publicitet.


Marković je, naime, od prosinca prošle do kraja rujna ove godine s internet stranica izbornih lista raznih izbornih jedinica pribavio osobne podatke građana, njihova imena i prezimena i osobne identifikacijske brojeve (OIB). Temeljem tako prikupljenih podataka izradio je lažne osobne iskaznice koje je kao preslike ispisivao na pisaču. Poslije toga je na internet portalima,  bez znanja i suglasnosti osoba čije je osobne podatke pribavio, kreirao njihove fiktivne e-mail adrese temeljem kojih je u njihovo ime putem webshopa sklapao pretplatničke ugovore s  dva teleoperatera.


Odabrao bi tarifni model i kupnju određenog mobitela uz ugovornu obvezu. Isporučene mobitele  od dostavljača je  preuzimao na lažnim adresama, naznačenim u ugovoru, dok su računi telekoma  ispostavljani na ime prevarene osobe. Pribavljene mobitele Marković je pak prodavao trećim osobama putem oglasnika. Koliko je tako zaradio, još se rasvjetljava. Prije mjesec dana, nakon prvog ispitivanja u tužiteljstvu, Marković je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, jer tužiteljstvo nije predlagalo pritvor, no sada je za prevaranta zatražen istražni zatvor.