Do kraja se brani šutnjom

Idući tjedan presuda Zrinki Babić: Majka optužena za ubojstvo kćeri uopće nije progovorila

Fiore Vežnaver

Ako sudsko vijeće zauzme stav da su dokazane teške optužbe protiv majke djevojčice, prijeti joj izricanje dugotrajnog zatvora, do 40 godina. Optužnica je tereti za dva stavka kaznenog djela teškog ubojstva; prvi, koji tretira ubojstvo na okrutan ili podmukao način, te drugi, ubojstvo osobe »posebno ranjive zbog njezine dobi«



RIJEKA » Ostala je dosljedna u obrani šutnjom Zrinka Babić (35), Riječanka kojoj se sudi pod optužbom da je na grozomoran način usmrtila svoju dvogodišnju kćerkicu, dajući joj tablete čak pet psihofarmaka, pa je utopila u kadi. Ustrajala je u svojoj obrani šutnjom i kada je ovaj tjedan ozvana da iznese svoju obranu, ako to želi, pred vijećem riječkog Županijskog suda, no to se nije dogodilo.


Sudski proces se tako primaknuo kraju, a da se uopće nije saznalo kakvo je viđenje slučaja iz kuta same optuženice, koja se branila šutnjom od početka kaznenog postupka, od prvog dana istrage. U sudskom procesu ostala je još samo presuda, što će biti objavljena sljedećeg tjedna. Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata, s rasprave je isključena javnost, pa tako i novinari, tako da nisu službeno poznati detalji ni s jučerašnjeg raspravnog dana.


No, izvori bliski sudskim navode da su, prije no što je zaključena glavna rasprava, završne riječi iznijeli zastupnici obrane i optužbe koji su, tvrde upućeni, imali različite poglede oko toga jesu li dokazane inkriminacije, onako kako se navode u optužnici, ili ne. Ako sudsko vijeće zauzme stav da su dokazane teške optužbe protiv majke djevojčice, prijeti joj izricanje dugotrajnog zatvora, do 40 godina. Optužnica je tereti za dva stavka kaznenog djela teškog ubojstva; prvi, koji tretira ubojstvo na okrutan ili podmukao način, te drugi, ubojstvo osobe »posebno ranjive zbog njezine dobi«.




  U međuvremenu je, kako se neslužbeno saznaje, riječki Županijski sud opetovano donio odluku da Zrinka Babić i dalje treba ostati u pritvoru. Izvori bliski sudskim navode da je obrazloženje razloga da joj se istražni zatvor produži isto kao i u prvotnoj odluci, kada se navodilo da je to potrebno jer se majka djevojčice tereti za kazneno djelo s »okolnostima koje značajno nadmašuju uobičajene okolnosti pod kojima se čini kazneno djelo ubojstva, te radi neometanog odvijanja postupka, jer je javnost izvješćena (…), zbog čega bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemiravanja građana«.


Nova odluka riječkog suda uslijedila je nakon što je nedavno Ustavni sud prihvatio tužbu Zrinke Babić i njene braniteljice, riječke odvjetnice Katje Jajaš, ukinuo rješenje Vrhovnog suda koji je smatrao da optužena treba biti i dalje u istražnom zatvoru, te slučaj vratio na ponovni postupak. Ustavni sud je zaključio da je spornim rješenjem Vrhovnog suda od 3. listopada – kojim je kao neosnovana odbijena žalba Zrinke Babić na odluku kojom joj je riječki Županijski sud produžio pritvor – optuženici povrijeđeno ustavno i konvencijsko pravo na slobodu. Nakon toga je Vrhovni sud povukao svoju odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje riječkom sudu.