Nepravomoćna presuda

Huanito Luksetić, koji tvrdi da je uzgajao marihuanu radi liječenja multiple skleroze, ipak mora u zatvor

Fiore Vežnaver

Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu



RIJEKA  Na dvije godine zatvora osuđen je jučer 39-godišnji Huanito Luksetić iz Bregi kod Matulja, dok je njegovom  sumještaninu, 45-godišnjem Goranu Zakrajšeku, izrečena kazna od deset mjeseci zatvora. Bit je to nepravomoćne presude koju je jučer vijeće riječkog Općinskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Tatjane Čargonja, izreklo dvojici koja su sjedila na optuženičkoj klupi pod optužbom  za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje.


Time je, barem na ovoj instanci, završen sudski proces koji su obilježila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja je naglašavao da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja prišao kad je već probao sve u liječenju, i konvencionalnu medicinu, i nekonvencionalne metode.


Dokazane optužbe


Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu obiteljske kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.




Klupko »slučaja Luksetić« zakotrljalo se krajem listopada 2014. godine, kad je policija uhitila tog žitelja Bregi i kazneno ga prijavila za posjedovanje 22 kilograma marihuane koju je dobio uzgojivši konoplju u vrtu obiteljske kuće. No, nakon vještačenja u Zagrebu količina marihuane za koju je optužen smanjena je za otprilike trećinu, na 15 kilograma.


Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu.


Pozvala se na nalaz toksikološkog vještaka, prema kojem je – ako se uzmu u obzir Luksetićeva objašnjenja da je koristio gram ulja kanabisa dnevno – iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća, mogla dobiti količina ulja kanabisa dostatna za 50-ak mjeseci konzumacije.


– Po ocjeni suda, time je dovedena u pitanje obrana optuženog Luksetića da se radilo o količini marihuane i konoplje namijenjenoj proizvodnji ulja isključivo za osobne potrebe – istaknula je sutkinja Čargonja, napominjući da je u tom svjetlu indikativno, a s druge strane nelogično, da pretragom Huanitovog doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je proizvodio kanabisovo ulje, ili imao ikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće.


Neuvjerljivi navodi


– Optuženi Luksetić je mogao uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane. Navodi iz obrane optuženika nisu dovoljno uvjerljivi za zaključak da je držao toliku količinu marihuane isključivo za vlastite potrebe, proizvodnju ulja – naglasila je predsjednica sudskog vijeća.


Vijeće sutkinje Čargonja zaključilo je da su obojica optuženih kriva za drugu točku optužnice, koja ih je teretila da su uzgojili 11 stabljika konoplje, s namjerom da se dobije marihuana i ona proda. Nije prihvaćena obrana Zakrajšeka koji je objašnjavao da je htio pomoći Luksetiću da od konoplje dobije ulje kojim će se liječiti.


Obojici je olakotnim cijenjena okolnost da su dosad neosuđivani, Luksetiću i činjenica da boluje od multiple skleroze, a za Zakrajšeka je ocijenjeno i da je »njegova kriminalna volja znatno manja«. Zakrajšeku je i ublažena kazna ispod zakonom predviđenog minimuma od godinu dana za ovo kazneno djelo.


Jučerašnji raspravni dan, zaključen donošenjem presude, počeo je ponovnim saslušanjem  vještakinje neurologije dr. Vesne Šerić, koja je objašnjavala svoj nalaz i mišljenje o rezultatima  magnetne rezonance mozga kojoj je tijekom suđenja podvrgnut Huanito Luksetić, kako bi se uvidjelo da li se, nakon tretmana ekstraktom kanabisa, promijenilo na bolje njegovo stanje s multiplom sklerozom.


Vještakinja je rekla da je posljednja klinička slika »bolja« od prijašnje, iako je to bolest s tisuću lica, da se mogu izmjenjivati akutne i faze remisije.


Ublaženi simptomi


– Moguće je da mu je uzimanje ulja kanabisa pomoglo u povlačenju ili ublažavanju simptoma bolesti, kao što su, primjerice, grčevi, povraćanje, vrtoglavica, iako ne možemo reći da je to liječenje. No, subjektivno gledano, pomoglo mu je. Pacijent je to doživljavao kao poboljšanje stanja. Da li mu je život bio lakši? Naravno, apsolutno. Kvaliteta života mu je time bila bolja. U novijoj medicini se i govori o kvaliteti života, ona je najvažnija – zaključila je vještakinja Šerić, odgovarajući na pitanja Huanitovog branitelja, odvjetnika Vladimira Gredelja.


– Znam da zvuči mnogo 15 kilograma, ali s obzirom na količinu konoplje koja je meni trebala, to i nije puno. Uzgojio sam konoplju kako bih si spasio život, drastično sam si pomogao i sretan sam zbog toga. Na uzgoj konoplje gledao sam kao na uzgoj povrća, ne moram se zato ispričavati. Uostalom, dok je konoplja rasla ispred moje kuće, mogla se vidjeti i s javnog puta – konstatirao je Huanito Luksetić, kazavši i da je na liječenje ekstraktom kanabisa krenuo nakon što je probao, uz ostalo, i terapiju s 5.000 pčelinjih uboda.


U  svojim završnim riječima tužiteljica je tražila da se obojica optuženih osude, a obrana pledirala za oslobađajujuću presudu.