Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
22. ožujka 2019.
Osuđen u Klagenfurtu

Hrvatski državljanin dobio 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog isticanja nacističkih simbola u Bleiburgu

Foto N. Reberšak
Foto N. Reberšak
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 21:47 2018-06-19T21:47:00+02:00

Okrivljeni je priznao krivnju ali je upozorio na to da se nalazio u alkoholiziranom stanju. Na alkotestu nakon privođenje kod njega je utvrđeno 1,2 promila alkohola u krvi. 51-godišnji državljanin Hrvatske je objasnio kako se osjećao pozvanim podići ruku u Hitlerov pozdrav nakon što je vidio hrvatsku zastavu s ustaškim obilježjima. On je objasnio kako su i njegov otac i ujak bili pripadnici ustaške vojske te je istodobno izrazio žaljenje zbog počinjenog djela.

 Jedan 51-godišnji hrvatski državljanin osuđen je u utorak u Klangenfurtu na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog isticanja simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma tj. pozdrava tzv. Hitlerovim pozdravom na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u svibnju u Bleiburgu. 
Okrivljeni je priznao krivnju ali je upozorio na to da se nalazio u alkoholiziranom stanju. Na alkotestu nakon privođenje kod njega je utvrđeno 1,2 promila alkohola u krvi.
51-godišnji državljanin Hrvatske je objasnio kako se osjećao pozvanim podići ruku u Hitlerov pozdrav nakon što je vidio hrvatsku zastavu s ustaškim obilježjima. On je objasnio kako su i njegov otac i ujak bili pripadnici ustaške vojske te je istodobno izrazio žaljenje zbog počinjenog djela.

Na komemoraciju u Bleiburgu nije isprva htio ići ali su ga, kako je objasnio, »nagovorili poznanici«.
Državna odvjetnica Ines Kuettler je optuženikove izjave okarakterizirala kao ciljane izjave u korist vlastite obrane.
Sutkinja je uvjetnu kaznu objasnila pokajničkim stavom okrivljenog i alkoholiziranim stanje.
»Daljnji zatvor nije više potreban jer je okrivljeni već proveo više od mjesec dana u pritvoru«, objasnila je sutkinja Michaela Sanin.
Presuda još nije pravomoćna.

Ovo je prvi od tri procesa vezanih uz isticanje zabranjenih simbola na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu. Ostala dva procesa planirana su za 29. lipnja.
Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih SS postrojbi iz Drugog svjetskog rata.
Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pozornost na događaje oko ovog skupa te posebice na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.
Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka