Smrt bračnog para Salpietro

Horvatinčić se mora javiti u zatvor do 30. ožujka, on tvrdi da nije u stanju biti u zatvoru

Hina

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sudac za izvršenje kazne zatvora u ponedjeljak je Horvatinčiću dao rok od tri dana da preda medicinsku dokumentaciju na temelju koje će tražiti odgodu odlaska na odsluženje kazne



Odlukom suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda, poduzetnik Tomislav Horvatinčić se do 30. ožujka mora javiti u zatvor na izdržavanje kazne od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.


Sudac za izvršenje kazne zatvora u ponedjeljak je Horvatinčiću dao rok od tri dana da preda medicinsku dokumentaciju na temelju koje će tražiti odgodu odlaska na odsluženje kazne. Nakon isteka trodnevnog roka za prilaganje medicinske dokumentacije, sudac izvršenja će odlučiti hoće li je prihvatiti ili će naložiti da Horvatinčić 30. ožujka ide u zatvor.Horvatinčić, koji je je preuzeo poziv u pratnji svojeg odvjetnika Velimira Došena, sucu za izvršenje je predao dokumentaciju da je bolestan i da nije u stanju boraviti u zatvoru zbog narušenog zdravlja. Procjenu je li poduzetnik sposoban za izvršenje kazne obavit će zatvorska bolnica.

Nakon preuzimanja poziva za odsluženje kazne, Horvatinčić je izjavio da je djeci poginulog bračnog para uplaćeno 400.000 eura odštete, od toga 200.000 eura od osiguranja, dok je drugu polovicu uplation on osobno. Još jednom je izrazio sućut obitelji poginulih, podsjetivši da suđenje nikad nije odgođeno zbog njega, iako je već godinama teško bolestan.


”Tri puta sam operiran zbog karcinoma želuca, a prebolio sam i rak kostiju 1990. godine. Želim reći kako još jednom izražavam sućut zbog tragičnog događaja obitelji nastradalih. Sada ću vam reći da je uplaćeno 400 tisuća eura ukupno sinu i kćeri stradalih. Nakon što sam uplatio prvih 100 tisuća, sin stradalih je dao i pismenu izjavu kako se neće žaliti ako presuda bude i oslobađajuća«, kazao je Horvatinčić nakon izlaska iz sudnice.




Horvatinčiću je kazna izrečena u prosincu pravomoćnom presudom šibenskog Općinskog suda kojom je proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće u kolovozu 2011. kada je svojim gliserom usmrtio talijanski bračni par Francesco i Marinelda Salpietro.


Protiv Horvatinčića su se prije toga vodila tri sudska postupka. Prva dva vodila je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja ga je 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a na ponovljenom suđenju 2017. oslobodila krivnje.


Ranije je već odgodio izdržavanje kazne jer, tvrdi, zbog zdravstvenog stanja ne može u zatvor. Horvatinčić se već godinama bori sa zloćudnom bolešću, a samo dva dana prije nego što se posljednji put trebao pojaviti na sudu, hitno je hospitaliziran.