Bivši šef policije u građanskom sporu s Novim listom

Grbić: Kad je Ostojić rekao da sam zlupotrijebio položaj, očekivao sam uhićenje

Slavica Kleva

Ministar Ranko Ostojić je rekao da sam zloupotrijebio položaj, očekivao sam uhićenje ili kaznenu prijavu, no ništa od toga se nije dogodilo, rekao je jučer Oliver Grbić



RIJEKA » Bivši ravnatelj policije Riječanin Oliver Grbić vodi privatnu građansku parnicu protiv Novog lista zbog teksta koji je točno prije godinu dana (13. prosinca 2012. godine), izašao pod naslovom »Olivergate, Policija lani uhodila Mladena Bajića i osmero novinara«. Jučer je pred sutkinjom Natašom Peršić Brleković svjedočio autor teksta Danko Radaljac koji je progovorio o okolnostima koje su prethodile pisanju teksta.



– Tekst vrvi neistinama, rekao je jučer Oliver Grbić, a osnovna stvar, pitati drugu stranu, ne samo da je pristojno nego i profesionalno, no nitko me ništa nije pitao. A čini mi se da su i Novi list i novinar iskorišteni, »target« je bio netko drugi, rekao je Grbić. Ukratko, Grbić je pojasnio pozadinu cijele akcije »Juda« koja je pak vezana za provedbu novog Kaznenog zakona.





   – Kad je bivši premijer Ivo Sanader nekoliko mjeseci ranije mahao papirima kojima je htio potkrijepiti tvrdnju da su »neki novinari bili u konstantnom odnosu s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, znao sam da mu to nije palo s neba, netko je morao biti pod nadzorom, ili novinari ili Bajić. Prvi izvor javlja mi se početkom studenog 2012. godine, no zbog osjetljivosti teme, tražim daljnje provjere. Početkom prosinca dobivam i kontrolni izvor koji mi je dao na uvid dio operativne akcije ravnateljstva policije pod nazivom »Juda«. Dva dana kasnije kada i treći izvor potvrđuje priču, izlazi tekst. Ministar MUP-a Ranko Ostojić saziva konferenciju za novinare s nalaogom da se ispitaju sve činjenice iz teksta, a Bajić je ustvrdio da DORH nikada nije naložio nadzor nad novinarima, ispričao je na samom početku svjedok naš novinar Danko Radaljac.


Preširoke ovlasti


Na pitanje Grbićeva odvjetnika Emila Havkića da imenuje izvore, svjedok Radaljac se pozvao na Zakon o medijima ne imenujući izvore.


   – Morate pitati ministra Ostojića, odgovorio je svjedok na Havkićevo pitanje kako to da ministar nije znao za akciju »Juda«.


   – Da li ste vidjeli pisani dokument, nalog za uhođenje glavnog državnog odvjetnika i osam novinara, upitao je dalje odvjetnik.



– Moji su izvori iz obavještajne službe i iz policije, no, nakon objave teksta nitko ništa nije demantirao.   Sutkinju Peršić Brleković zanimalo je zašto je postojalo opravdanje da se tekst objavi.   – Javnost ima pravo znati da se novinari ili glavni odvjetnik nadziru, odgovorio je Radaljac.

»Tekst je izazvao zainteresiranost, nagradilo ga je Hrvatsko novinarsko društvo u kategoriji »novinski tekst godine«, odgovorio je Radaljac.



   – Nisam vidio nalog s Grbićevim potpisom za tajno praćenje Bajića. Ne mogu se sjetiti naloga za nadzor glavnog državnog odvjetnika i osam novinara, odgovorio je nadalje svjedok.


   – Kako je to onda Grbić zloupotrijebio svoje ovlasti ako niste vidjeli niti jedan pisani dokument?, inzistirao je dalje Havkić.


   – Kao ravnatelj je ovlastio operativce, poput Milijana Brkića i operativnu grupu koju je vodio načelnik krim-sektora Vitomir Bijelić, odgovorio je svjedok. Nisam vidio sadržaj tog ovlaštenja, ali mi je prvi izvor potvrdio da je upravo Grbić ovlastio operativce da vrše telekomunikacijski nadzor novinara. Sutkinju je zanimalo zašto je u tekstu naglašeno da su prikrivene mjere zlorabljene, našto je svjedok odgovorio da je po njegovom mišljenju Brkić preširoko uzeo ovlasti kad su nadzirani novinari što DORH nije tražio.


Cure informacije


Grbić je svjedočio više od sat vremena, opširno pojasnio kontekst njegove ravnateljske pozicije i političke klime od 2009. do kraja 2011. godine kada je na prvoj sjednici nove vlasti smijenjen, krajem prosinca 2011. godine.


   – Kao ravnatelj policije nemam saznanja što se događa s našom kaznenom prijavom nakon što osumnjičenik dođe do pravosudnog USKOK-a. Podsjećam, riječ je o aferama »Kamion«, »Fimi-media«, Planinska« koje smo procesuirali. A onda u Jutarnjem listu osvanu dijelovi ili cijeli zapisnici sa saslušanja. Pitali smo se odakle cure informacije. Kada je predsjednik Josipović sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, jedan od zaključaka je bio naložiti da Ravnateljstvo policije utvrdi strukturu vlasništva elektronskih i tiskanih medija i s podrškom tajnih službi pronađe »krticu«, osobu koja novinarima dostavlja neovlašteno dijelove zapisnika . I zato sam tražio od Općinskog, Županijskog odvjetništva , od Cvitana u USKOK-u pisani zahtjev da policija utvrdi gdje cure informacije. Kao ravnatelj osnivam radnu skupinu, pozivam Brkića, a za predsjednika postavljam Vitomira Bijelića. I tu prestaje moja ingerencija, tvrdi Grbić.


Zatraženi dokumenti


Ništa ministar Ostojić od tih dokumenata nije deklasificirao, »Juda« se nije vodila kao »tajna« specijalna operativna akcija. Imali smo pravo izlista razgovora s mobitela novinara unatrag nekoliko mjeseci i analitički sektor je zapravo utvrdio tko je s kime bio na telefonskoj liniji 24 sata prije objave teksta u Jutarnjem listu. Ministar Ostojić je rekao da sam zloupotrijebio položaj, očekivao sam uhićenje ili kaznenu prijavu, no ništa od toga se nije dogodilo. Unutarnja kontrola je obavila nadzor po navodima iz članka, ali nije utvrđeno ništa sporno. Šteta koju sam pretrpio? Ogromna, Riječanin sam, cijeli sam radni vijek časno radio, tu su mi roditelji, prijatelji. Percipiran sam kao osoba koja je skrenula s pravog puta, i zato je šteta nesaglediva, kazao je Grbić.


   Sutkinja Peršić Brleković zatražit će od ravanteljstva policije cijelu dokumentaciju o akciji »Juda« kao i rezultatima nadzora unutarnje kontrole, a onda će se pozvati ministar Ranko Ostojić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kao svjedoci.