Odluku dočekao u Drinovcima sa sinom i suradnicima

Glavašu nakon ukidanja presude za slučajeve ”garaža” i ”selotejp”: To je veliki dan za istinu o Domovinskom ratu

Hina

Foto 	Emica Elvedji / CROPIX

Foto Emica Elvedji / CROPIX

Nakon što je Ustavni sud ukinuo drugostupanjsku, pravomoćnu presudu Branimir Glavaš morao bi biti čim prije pušten iz zatvora, ističe zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan



ZAGREB Ustavni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu Branimiru Glavašu u slučajevima »garaža« i »selotejp« u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.


Uz Glavaša, koji kaznu izdržava u susjednoj BiH, ustavne su tužbe na nepravomoćnu i pravomoćnu presudu podnijeli njegovi suosuđenici Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Ustavni sud sve je ustavne tužbe ispitao u objedinjenom ustavnosudskom postupku i o njima donio jednu odluku obrazloženu na gotovo 190 stranica.


Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH gdje je odlučio odslužiti zatvor. Do sada je ‘odradio’ tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda.




Njegov osječki odvjetnik Dražen Matijević prošlog je tjedna zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca.


U otvorenom pismu Ustavnom sudu, koje je pročitao medijima u svom osječkom odvjetničkom uredu, Matijević je ustvrdio da je takvim nepostupanjem prekšen Ustavni zakon o Ustavnom sudu, što propisuje da će »Ustavni sud donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godinu dana«.


Podsjetio je kako je ustavnom tužbom zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava svoga branjenika zajamčenih Ustavom i to prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi.


Glavaš sa sinom i suradnicima u Drinovcima dočekao odluku


Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske Branimir Glavaš dočekao je u Drinovcima, gdje je na trodnevnom dopustu u krugu najbližih prijatelja i suradnika te sina Filipa.Odluku je komentirao sin Filip, koji je u telefonskoj izjavi za Hinu rekao kako je toliko sretan da je to teško riječima iskazati.

»Znao sam da moj otac nije ratni zločinac i divim se njegovoj psihičkoj snazi jer je podnio toliko težak teret da je to pravo čudo, ali – kada ste sigurni u svoju nevinost, ispadne da se sve može izdržati. Gotovo pet godina svi smo čekali odluku Ustavnog suda i pravda je, čini se, spora, ali ipak dostižna, što će moj otac potpuno dokazati. Vjerujem da će vrlo brzo biti u svom gradu na Dravi, u svom Osijeku«, rekao je Filip Glavaš.


Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je da današnji dan nije velik samo za Branimira Glavaša i njegovu obitelj, nego i za HDSSB, stranku koja je uvijek iza njega stajala i bila sigurna da on nije ratni zločinac.


»U daljnjem postupku to će u potpunosti dokazati«, istaknuo je Vulin.Kako je prenio Vulin, Branimir Glavaš samo je kratko izjavio kako je tu odluku čekao gotovo pet godina te je ponovio da nije ratni zločinac.

Glavaš: Ukidanje presude je »veliki dan za istinu o Domovinskom ratu«


Odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Vrhovnog suda Branimir Glavaš ocijenio je kao »potvrdu legitimiteta argumentirane i principijelne politike Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i baranje (HDSSB)«, te kao »veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i cijelu Hrvatsku«.


»Ukidanje presude Vrhovnog suda istinska je potvrda legitimiteta argumentirane i principijelne politike HDSSB-a. Ovo doživljavam kao veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i za cijelu Republiku Hrvatsku«, izjavio je Glavaš prema priopćenju HDSSB-a.


»Moja svjesnost da sam svih ovih godina nevin zatočen u zatvoru davala mi je snage izdržati sva ta teška iskušenja. No, neka i sve to što sam prošao bude u spomen i u počast svima onima koji su za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku dali svoje živote, svoje zdravlje i dijelove svojih tijela«, rekao je Glavaš.


Odvjetnica: Glavaš bi uskoro morao na slobodu


Nakon što je Ustavni sud ukinuo drugostupanjsku, pravomoćnu presudu Branimir Glavaš morao bi biti čim prije pušten iz zatvora u Bosni i Hercegovini, ističe zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan koja je radila na djelomično usvojenoj ustavnoj tužbi.


»Glavaš ne može biti na izdržavanju kazne koja više nije kazna, jer u odnosu na njega više ne postoji pravomoćna presuda. Mi smo već uputili dopis Ministarstvu pravosuđa i zatražili da se pokrene postupak Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kako bi se obustavilo izvršenje kazne jer više ne egzitira pravomoćna presuda«, kazala je odvjetnica. Pritom je pojasnila da se u susjednoj državi može priznati i izvršavati samo pravomoćna presuda hrvatskog suda.


No, kako takva presuda od odluke Ustavnog suda više ne postoji postupak puštanja trebao bi se čim skorije pokrenuti, smatra Drenški Lasan.Govoreći o opsežnoj odluci Ustavnog suda koja je u ponedjeljak objavljena na gotovo 190 stranica Drenški Lanas ističe da je najbitniji njen prvi dio koji govori o stajalištima što bi Vrhovni sud trebao primijeniti i koje bi odgovore trebao dati kada se radi o Domovinskom ratu i događajima iz 1991.

Problematična primjena protokola Ženevske konvencije i odredbi konvencijskog prava


»Ustavni sud postavio je pitanje da li se i kako u tom slučaju primjenjuje drugi dodatni protokol Ženevske konvencije te da li se radi o međunarodnom ili nemeđunarodnom sukobu. Taj dio je najvažniji, zajedno s onim koji govori o primjeni odredbi konvencijskog prava, i to točno onih odredbi zbog kojih je Hrvatska u prosincu izgubila dva postupka u Strasbourgu – Zahirović pritiv Hrvatske i Lonić protiv Hrvatske«, kazala je odvjetnica.


Dodala je da će Vrhovni sud kada bude ponovno odlučivao o žalbama na prvostupanjsku presudu Glavašu i ostalima morati voditi računa o svim stajalištima na koja je ukazao Ustavni sud.»Vrhovni sud u svojoj odluci nije dao jasne i decidirane odgovore da li se primjenjuje drugi dodatni ženevski protokol o zaštiti žrtava, a ako se primjenjuje mora dati kvalifikaciju kakvi su to odnosi bili 1991. jer su potpuno različita stajališta između prvostupanjske i drugostupanjske presude. Dakle o tome kada je zapravo Domovinski rat počeo, kada je Hrvatska bila priznata, to su političko pravni elementi koji nisu bili rasvijetljeni u presudama. Potpuno je jasno da je Hrvatska samostalna od lipnja 1991. da je postojao moratorij na samostalnost koji je istekao u listopadu i da su događaji do 10. mjeseca jedna priča, a iza toga druga«, ističe Drenški Lasan.

U osporenom dijelu drugostupanjske presude koje se tiču tzv. konvencijskog pravo ključno je pitanje »jednakosti oružjka«, odnosno načelo da je obrana trebala dobiti sve podneske koje je tužiteljstvo slalo sud kako bi na njih mogla odgovoriti. »Sud u Strasbourgu Hrvatsku je zbog takvih propusta već dva puta osudio, riječ je o dobro ustanovljenom standardu od kojega se ne može odstupati«, zaključila je odvjetnica.


Kazala je i kako se nada da će Vrhovni sud nakon ponovljenog postupka ukinuti prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš osuđen na kaznu od 10 godina te zatražiti novo suđenje.


Matijević: sudjelovanje medija bilo je od odlučne važnosti


Osječki odvjetnik Dražen Matijević kazao je da odluku Ustavnog suda nije dobio te da još ne zna kako glasi, zbog čega ne može reći kako će se ona odraziti na Glavaševo izdržavanje kazne.»Poznato mi je tek da je ukinuta drugostupanjska presuda i da je Vrhovni sud dužan odrediti sjednicu i donijeti novu odluku po žalbama«, kazao je Matijević. Podsjetio je da su osim Glavaša, koji jedini kaznu izdržava u susjednoj BiH, ustavne tužbe na nepravomoćnu i pravomoćnu presudu podnijeli njegovi suosuđenici Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Ustavni sud sve je ustavne tužbe ispitao u objedinjenom ustavnosudskom postupku i o njima donio jednu odluku obrazloženu na gotovo 190 stranica. Matijević je prošlog tjedna zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca, a danas kaže da je znakovito da odluka Ustavnog suda dolazi nekoliko dana nakon što se »probio do medija«.»I u ovome se pokazalo da mediji nisu sedma nego prva sila. Nije prošlo tri, četiri dana od kada sam u medije istupio s otvorenim pismom i odmah je uslijedila odluka Ustavnog suda, što pripisujem utjecaju i moći medija«, istaknuo je Matijević.

U otvorenom pismu Ustavnom sudu, koje je pročitao medijima u svom osječkom odvjetničkom uredu, Matijević je ustvrdio da je takvim nepostupanjem prekšen Ustavni zakon o Ustavnom sudu, što propisuje da će »Ustavni sud donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godinu dana«. Podsjetio je kako je ustavnom tužbom zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava svoga branjenika zajamčenih Ustavom i to prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi.


I glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović kazala je da nije pročila odluku Ustavnog suda te da ju ne može komentirati.


Slavonski moćnik godinama na optuženičkoj klupi


Branimir Glavaš, unatoč bijegu iz Hrvatske i služenju kazne u bosnkohercegovačkom zatvoru zadržao je snažan politički utjecaj i pokazao upornost u pravnoj bitci koja bi mogla potrajati još godinama.Glavaš je bivši saborski zastupnik i bivši general bojnik HV-a kojem je predsjednik Republike nakon pravomoćne presude 2010. presude oduzeo čin. Jedan je od osnivača HDZ-a iz kojeg ga je 2005. izbacio bivši premijer Ivo Sanader nakon čega je osnovao HDSSB.

Iako je Glavaš temeljem do danas pravomoćne presude već nekoliko godina proveo u zatvoru, HDSSB se s njim i dalje konzultirao oko važnijih pitanja, no on je vodio i pravnu bitku s hrvatskim pravosuđem tvrdeći da se radi o političkoj i kompromisnoj presudi.


Pod povećalom tijela progona Glavaš se našao krajem 2005. kad ga je policija zbog jedne nestale osobe pozvala na obavijesni razgovor, dok je istraga protiv njega pokrenuta u lipnju 2006. zbog ratnog zločina nad civilima u Osijeku 1991.


Istražni zatvor određen mu je u listopadu 2006. iz trećeg pokušaja Državnog odvjetništva, čija su dva ranija zahtjeva odbijena.No, Glavaš je ubrzo počeo štrajkati glađu, tvrdeći da je u slučaju »selotejp« žrtva monitiranog političkog procesa pa je završio u zatvorskoj bolnici, a nakon 37. dana štrajka zbog pogoršanog zdravstvenog stanja sud mu je ukinuo pritvor i prekinuo istragu. Nakon što je protiv njega ponovno pokrenuta istraga sud u Osijeku mu je u travnju 2007. odredio pritvor, kada je pritvor produljen ostalim osumnjičenicima za ratni zločin u Osijeku 1991.Protiv Glavaša potom je u Osijeku podignuta optužnica za tzv. slučaj selotejp, odnosno ubojstva deset civila na obali Drave 1991., dok je zagrebačko tužiteljstvo njega i šestoricu optužilo u tzv. slučaju garaža. Kad mu je u Zagrebu za oba slučaja počelo suđenje ustvrdio je da nije kriv.Iznoseći svoju obranu u slučajevima »garaža« i »selotejp« rekao da je »bog i batina« u ratnom Osijeku bio regionalni krizni stožer na čelu s Vladimirom Šeksom, bez čijeg se znanja, kaže, ništa nije moglo dogoditi. Glavaš je više puta neuspješno ulagao žalbe na pritvor, no ponovno je pušten da se brani sa slobode nakon što je u siječnju 2008. konstituiranjem Hrvatskog sabora stekao novi zastupnički imunitet. Sabor je odlučio ne odobriti skidanje imuniteta Branimiru Glavašu za pritvaranje, čime mu je omogućio obranu sa slobode, a imunitet mu je skinuo za nastavak kaznenog postupka.U svibnju 2009. nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991., a petero njegovih suoptuženika kažnjeno je kaznama od pet do osam godina.

No, on se nije pojavio na objavi presude već je preko svojih stranačkih kolega novinarima dostavio video poruku u kojoj tvrdi da je po nalogu Ive Sanadera bez razloga dva puta uhićen te da mu treći put to zadovoljstvo neće priuštiti.


Glavaš je na dan izricanja presude pobjegao u BiH, što ga je zbog dvojnog državljanstva štitilo od izručenja Hrvatskoj. No, zahvaljujući međudržavnom sporazumu između Hrvatske i BiH u toj zemlji odslužuje kaznu.


Vrhovni sud je u srpnju 2010. potvrdio da je Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., ali i preinačio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda te mu jedinstvenu zatvorsku kaznu smanjio s deset na osam godina.


Glavaš je potom objavio da će za 100.000 kuna, hrvatskom iseljeniku iz Australije prodati svoja ratna i poratna odličja.U veljači 2013. osječki poduzetnik Drago Tadić nepravomoćno je osuđen na dvije godina zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se Glavašu izmjeni osuđujuća presuda. Slučaj se ‘otvorio’ kada je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. Nedjelo je prije Tadićeve presude, prilikom nagodbe s tužiteljstvom, priznala njegova supruga, ali i HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmić te još dvoje optuženika.

Njegov osječki odvjetnik Dražen Matijević prošlog je tjedna zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca. U otvorenom pismu Ustavnom sudu, koje je pročitao medijima u svom osječkom odvjetničkom uredu, Matijević je ustvrdio da je takvim nepostupanjem prekšen Ustavni zakon o Ustavnom sudu, što propisuje da će »Ustavni sud donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godinu dana«.


Prije odluke Ustavnog suda, nakon koje bi po tvrdnjama svoje obrane morao biti pušten na slobodu, Glavaš je u BiH ‘odradio’ tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je nedavno počeo i koristiti.