Suđenje Mamićima

GRAFOLOŠKO VJEŠTAČENJE Lovrenovi potpisi na spornim dokumentima su identični, a to je – nemoguće

Hina

Dejan Lovren, Foto: D. LOVROVIĆ

Dejan Lovren, Foto: D. LOVROVIĆ

U ovom dijelu optužnice Uskok tereti bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića da je, u cilju da opravda isplatu dijela Lovrenovog transfernog obeštećenja, koji je Lovren u konačnici proslijedio Zoranu Mamiću, sačinio više lažnih telefaks poruka



U nastavku suđenja bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i još trojici okrivljenika na osječkom Županijskom sudu sudska vještakinja za grafologiju Jasna Galeković u utorak je ustvrdila da su potpisi Dejana Lovrena na tri dopisa koje je uputio »Dinamu«, rasptiujući se o svojim potraživanjima, nastali na istom predlošku te da je nemoguće da se osoba, dva, a kamoli tri puta potpiše na identičan način.


U ovom dijelu optužnice Uskok tereti bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića da je, u cilju da opravda isplatu dijela Lovrenovog transfernog obeštećenja, koji je Lovren u konačnici proslijedio Zoranu Mamiću, sačinio više lažnih telefaks poruka.


U tim se porukama, koje je Lovren u Dinamo navodno poslao s telefaks uređaja kluba »Lyon«, nogometaš raspituje kada će biti isplaćena njegova potraživanja s osnova prava na 50 posto transfernog obeštećenja, a na njima se, smatra Uskok, nalaze nevjerodostojni Lovrenovi potpisi.




Obrazlažući svoj nalaz vještakinja je kazala da se potpisi Dejana Lovrena, na dopisima iz veljače, ožujka i rujna 2010. u potpunosti poduduaraju s time da su na dva dokumenta u cijelosti identične veličine, dok je na dopisu iz veljače potpis umanjen, ali kada ga se uveća, onda poklapa se s ostalima.


Vještakinja ističe kako nije moguće da se osoba dva ili tri puta potpiše na potpuno identičan način, odnosno da se u slučaju, kada se osoba osobno potpisuje, uvijek vide rukopisne razlike pa makar i sitne. Može se dogoditi da se potpisi podudaraju, kada se radi o preslikama iste isprave, ali ovdje se radi o sadržajno različitim dopisima i nije moguće da se Lovren u tri navrata potpisao na identičan način, smatra vještakinja.


Jedan potpis korišten kao predložak za sva tri dopisa


Na upite obrane jesu li sporni dopisi s Lovrenovim potpisom, koje je igrač u NK Dinamo navodno poslao fax-uređajem iz Lyona, a koje je vještačila, originalno zaprimljena telefax poruka ili je u pitanju kopija Galeković je kazala da isključjuje mogućnost da su ti dopisi stigli na bilo koji telefax uređaj, jer ne pokazuju svojstva dokumenta zaprimljena takvim uređajem.Dodala je kako je utvrdila da se radi o dokumentima izrađenim pomoću laserskog pisača, fotokopiranjem ili korištenjem nekog multifunkcijskog uređaja.Na upit Vrbanovićeva odvjetnika Janjka Grlića postoji li mogućnost da potpis neke osobe bude pohranjen u digitalnom obliku, na nekoj memorijskoj kartici, vještakinja je odgovorila kako je moguće da bude pohranjen kao predložak te da je i u nalazu zaključila kako je očito da je jedan potpis korišten kao predložak za sva tri dopisa, odnosno da je jedan potpis ishodište za sve ostale.Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru »Dinama« Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su NK »Dinamo«, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.(Hina) xivuc yam>skr<21.11.2017. 13:29:48>res<