Vlasnici riječkog "Progresa" uskoro na sudu

Fiktivnom tvrtkom izbjegli porez: Otac i sin Soldo državu oštetili za 51 milijun kuna

Ana Raić Knežević

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Kada je ova afera izbila u ljeto 2012. godine, Soldo je čak prijetio tužbom Novom listu no na kraju je ipak ispričao svoju verziju ovih poslovnih manevara



Zbog više od 51 milijun kuna štete učinjene Državnom proračunu pred karlovačkim Općinskim sudom uskoro će se naći otac i sin, Mladen i Ričard Soldo, vlasnici riječke tvrtke »Progres« i slunjskog poduzeća »Galeb«. Malverzacije što im ih optužnicom na teret stavlja Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu sežu još u period između siječnja 2008. i siječnja 2011. godine kada su navodno iskoristili činjenicu da posluju na području od posebne državne skrbi, pa su umanjili porez za olakšice što su se tamošnjim tvrtkama priznavale, te na taj način izbjegli plaćanje milijunskih iznosa. Osim toga, tužiteljstvo sumnja kako je tvrtka »Galeb« iz Slunja ispostavljala fiktivne račune talijanskim brodogradilištima s kojima je surađivala. 


 »Galeb« je i osnovan na području od posebne državne skrbi upravo s ciljem da se prevari država, stoji u optužnici. Naime, ta je tvrtka odmah po osnivanju ispostavila dvama talijanskim firmama čak 106 faktura u ukupnoj vrijednosti od 110.875.976,99 kuna. Radilo se o naplati procjene vrijednosti radova kod ugovaranja poslova u brodogradilištima u Italiji, no u stvari su u pitanju bili poslovi što ih »Galeb« nikada nije odradio.


»U tom iznosu postoji financijska obveza navedenih tvrtki prema trgovačkom društvu iz Rijeke s računom u blokadi«, objašnjava se dalje u optužnici karlovačkog općinskog državnog odvjetništva. No, talijanske tvrtke račune su platile i to na devizni račun »Galeba«. Otac i sin novac su podigli, da bi ga zatim Mladen Soldo koristio za troškove i plaće zaposlenika »Progresa«. Uz te plaće nije, međutim, platio poreze i doprinose u iznosu od 29.364.464,68 kuna. 




  Istovremeno je Ričard Soldo prihode ostvarene poslovanjem »Progresa« prema ispostavljenim fakturama prikazao kao prihode »Galeba« kako bi obvezu poreza na dobit u iznosu od 21.747.278,10 kuna umanjio na osnovu poreznih olakšica za područje posebne državne skrbi. »Opisanim je na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske za trgovačko društvo iz Rijeke pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 51,111.742,78 kuna«, zaključuje se u optužnici kojom je Općinsko državno odvjetništvo iz Karlovca podnijelo i imovinsko-pravni zahtjev da obojica okrivljenika solidarno Republici Hrvatskoj isplate odštetu od 51,111.742,78 kuna s pripadajućim kamatama, što su ju prouzročili zlouporabama u gospodarskom poslovanju koje su im stavljene na teret. 


  Kada je lani objavljen popis poreznih dužnika tvrtka »Galeb« se nalazila na prvom mjestu u Karlovačkoj županiji. 


  Kada je ova afera izbila u ljeto 2012. godine, Soldo je čak prijetio tužbom Novom listu no na kraju je ipak ispričao svoju verziju ovih poslovnih manevara. Iako je godinama poslovao s talijanskim tvrtkama problemi su se pojavili upravo te 2008. godine kada su oni »preko noći srezali naplatu«. Zato je počeo zaposlenike »Progresa« plaćati preko »Galeba« i koristiti porezne olakšice za tvrtke na područjima od posebnog državnog interesa. U tome nije vidio ništa sporno, tvrdeći da je i policiji sve objasnio. Uvjeravao je kako su on i sin bez svoje krivnje dovedeni u situaciju da državi duguju milijunske iznose.