Nekadašnjeg šefa Agrokomerca čeka novo suđenje u Rijeci

Fikret Abdić prevarom do vile u Voloskom?

Ico Mikuličić

Abdić je Agrokomercu dao lažni zajam od 600.000 kuna , a tvrtka mu je kao zalog prepisala nekretnine vrijedne četiri milijuna kuna. Za pomaganje optužen je i njegov sin Ervin



RIJEKA Dok Fikret Abdić u pulskom zatvoru služi kaznu od 15 godina za ratne zločine, izvan zatvorskih zidina nastavlja se žestoka borba za Agrokomerc. Za jednu od afera bi se uskoro trebalo početi suditi u Rijeci. Fikreta Abdića zvanog Babo i njegova 40-godišnjeg sina Ervina, nakon provedene istrage Državno odvjetništvo je optužilo da su manipulacijama i lažnim zajmovima opljačkali Agrokomerc za poznatu vilu u Voloskom i nekretnine na Škurinjama, sve vrijedno više od četiri milijuna kuna. 


Babo i njegov sin Ervin Abdić naći će se na sudu zbog vile u Voloskom koja je nekad pripadala Agrokomercu, a sada je u vlasništvu Fikreta Abdića. Tužitelji tvrde da je vlasništvo vile sporno i da je Abdić došao u posjed kuće na nelegalan način lažnim zajmom i fiktivnim dokumentima. Skraćeno objašnjeno, smatraju da se kroz dokumentaciju lažno napravilo da je Fikret Abdić kao privatna osoba dao zajam od 600.000 kuna Agrokomercovim tvrtkama, a one su kao zalog isplate tog zajma prepisale na Abdiće vilu i zemljište u Voloskom. Tako je Abdić lažnim zajmom postao vlasnik Agrokomercove vile. U optužnici se tvrdi da je u tim malverzacijama sudjelovao i njegov sin Ervin (40) za koga se navodi da je neovlašteno potpisao dokumente o zajmu. 


Babu se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj da si pribavi vilu i veliku imovinsku korist. Njegova sina Ervina se optužuje za pomaganje u zlouporabi položaja i omogućavanje drugom da stekne protupravnu imovinsku korist. 




Tužitelji smatraju da prikupljeni dokazi, posebice iskazi Muje Milaka i Hamze Čarkadžića, te dokumentacija iz sjedišta Agrokomerca u Kladuši, Beču, Rijeci, Karlovcu i Opatiji, kao i drugi dokazi u potpunosti potkrepljuju optužnicu. Navode da vila u Voloskom nije pravno ni smjela biti predmet založnog prava i da je neprihvatljivo i neživotno da bi Babo na način koji opisuje posuđivao svoj novac tvrtki, već je to bio fiktivan način da se pokrije otuđenje vile u Voloskom. Objašnjavaju i da su u tim fiktivnim poslovima s lažnim zajmom Babi pomagali sin Ervin koji je neovlašetno zastupao Abdićevu privatnu tvrtku Finab, te Babin brat Muhamed Abdić koga je bio postavio za direktora Agrokomerca Rijeka.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 6. kolovoza