Svjedokinje

Dvije žene vidjele razbojstvo kod Dramlja: ‘Nisu bili maskirani, da jesu shvatila bih odmah da je pljačka’

Šarlota Brnčić

Ivica Bubić i Tomislav Lukačić dolaze iz pritvora na suđenje / Foto NL arhiva

Ivica Bubić i Tomislav Lukačić dolaze iz pritvora na suđenje / Foto NL arhiva

Direktorica Kačjaka vozila je iza opljačkanog zaposlenika i pred njenim očima odigrala se cijela drama, a pred umirovljenicu je pao čovjek iz vozila dok je šetala psa 



Saslušanjem novih svjedoka nastavljeno je jučer suđenje 55-godišnjem Ivici Bubiću i 57-godišnjem Tomislavu Lukačiću, optuženima za prošlogodišnje »filmsko« razbojstvo od 31. kolovoza nad zaposlenikom crikveničkog Jadrana kod Kačjaka i otimanje velike svote novca od oko 855 tisuća kuna. Svjedočila je 43-godišnja direktorica profitnog centra Kačjak koja je spletom okolnosti vozila upravo iza opljačkanog zaposlenika i pred čijim se očima odigrala neslućena drama.


– To jutro je dolazeći po novac svojim automobilom zatvorio prolaz mom autu. Čekala sam da dođe s novcem i kada je krenuo, svojim automobilom sam krenula iza njega.


Čudne rukavice


Vozio je ispred mene nekih 20 do 30 metara kada se manji, crveni auto koji je bio zaustavljen pored ceste naglo uključio u promet. Presjekao mu je put. Izbacio ga van sa ceste. Zaustavila sam se. Iz tog crvenog auta je jedna osoba došla do vozačevih vratiju i u njega uperila pištolj. Istovremeno su s druge strane došle dvije osobe do suvozačevih vratiju. U početku sam mislila da je to policija, međutim, na rukama jednog od tih muškaraca primjetila sam nekakve čudne rukavice. Svijetle, kao građevinske.





Direktorica službe financija i računovodstva crikveničkog Jadrana iskazivala je o količini odnijetog novca kazavši kako je ukupni iznos otuđenog novca bio 855.067,50 kuna. Radilo se o pologu za tri dana i to cijelom hotelskom pologu plus novac iz mjenjačnica, a koji je bio u kunama i devizama. Potvrdila je kako su nakon razbojstva vraćene devize koje je zaposlenik prenosio u torbici koju je imao oko vrata te dio kuna koje su bile u prtljažniku automobila, a koje su pronađene u napuštenom vozilu.


Drugi dio novca je tvrtki vraćen 7. rujna u Policijskoj postaji Crikvenica. Jedino im nije vraćeno 14.246,24 kune, a taj iznos nedostajao je kod novca koji im je naknadno vraćen u policiji.



Tada sam shvatila da je to nešto sumnjivo, ali još nisam bila svjesna što se događa. Ubacila sam u rikverc i krenula te nazvala neposredno nadređenu. Autom sam se potom vratila po drugoj cesti, stala i gledala s nekih 50-ak metara. Crveni auto nisam vidjela, samo bijeli koji je krenuo velikom brzinom. Osobe nisu bile maskirane. Da su bile, shvatila bih odmah da je pljačka. Na prepoznavanju ih nisam mogla prepoznati jer sam ih gledala s udaljenosti od tridesetak metara, iskazivala je svjedokinja.


Žena sa psom


Kada je žrtva uspjela iskočiti iz automobila, niti to nije prošlo nezamijećeno jer se sve odigralo pred očima 68-godišnje umirovljenice iz Dramaljskog Selca.


– Tog dana sam, kao i svakog dana u to doba, išla šetati s psom. Čula sam škripanje kočnica. Instinktivno sam se okrenula i vidjela da čovjek »leti«. Kotrljao se. Pustila sam psa i otrčala do njega. Bio je sav izgubljen. Nije bio priseban. Dodirivao je torbicu koju je imao na sebi. Udarao je i hvatao tu torbicu. Otvarao ju je, a ja sam ga pitala što se dogodilo.


Odgovorio mi je da je opljačkan. Tresao se, a ja sam mu rekla da zove policiju, na što mi je odgovorio da ne zna broj. Počeo je mahati rukama i zaustavljati vozila koja su prolazila da bi na kraju zaustavio kamioncin i zamolio ih da ga odvezu na policiju. Bio je uzbuđen i to jako, prisjećala se mještanka koja je vidjela samo stražnji kraj automobila iz kojeg je iskočio, a za koji je rekla da joj se čini kako je bio bijele boje.


Rasprava je prekinuta i nastaviti će se 20. lipnja za kada će iznova biti pozvana dvojica svjedoka koja nisu došla na jučerašnje ročište.