Poduzetnik nije sam prijavio nesreću, već nazvao prijatelje

Državno odvjetništvo traži pritvor za Horvatinčića

Danko Radaljac

U Tužiteljstvu nisu skloni povjerovati priči Tomislava Horvatinčića o slučajnom sudaru, tako da bi danas tijekom dana trebao biti prepraćen istražnom sucu. Očevidac nesreće njemački nautičar, koji je pohitao pomoći unesrećenima, što Horvatinčić nije napravio



Kako se neslužbeno saznaje iz tužiteljskih krugova, za Tomislava Horvatinčića je zatraženo mjesec dana zadržavanja u pritvoru zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je stradalo dvoje Talijana. Šibensko tužiteljstvo nije sklono povjerovati opravdanju poznatog poduzetnika kako mu je zakazao auto-pilot na gliseru te da se zbog toga zabio u talijansku jedrilicu. Naime, prema svim pomorskim stručnjacima, postoji više načina na koji je Horvatinčić mogao riješiti taj problem, prije svega gašenjem motora.


Preprata Horvatinčića trebala bi biti danas u toku dana, a od istražnog suca u Šibeniku će lokalno tužiteljstvo zatražiti zadržavanje u pritvoru za osumnjičenika. Pored toga, kalkulira se da bi kontroverzni graditelj mogao pokupiti dvije prijave, onu za izazivanje prometne nesreće, ali i za nepomaganje unesrećenima nakon udesa. Tako da bi maksimalna moguća kazna mogla biti i preko deset godina zatvora, iako sudska praksa do sada nije bila takva da se za udese određuju maksimalne kazne.


Za Horvatinčića se jutros očekivalo pojavljivanje u Lučkoj kapetaniji u Šibeniku, ali to se nije dogodilo jer je još uvijek bio na policiji. Načelnik Odjela inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Šibenik, Boris Senjanovski, kazao je kako se dovođenje očekuje danas tijekom dana ili pak sutra.




U lučkoj kapetaniji paralelno s policijom na utvrđivanju okolnosti nesreće radi tročlano povjerenstvo koje je oformio ministar Božidar Kalmeta, a inspektor Senjanovski otkrio je medijima novi detalj oko stravične nesreće. Naime, Tomislav Horvatinčić nakon što je gliserom doslovno pregazio jedrilicu nije nazvao policiju i Lučku kapetaniju te prijavio nesreću. Umjesto toga je nazvao osobe od povjerenja koje su prijavile sve.


Informacije o incidentu, rasjepkane i dramatične, stigle su u prekrasnu vilu gdje je u  kući bila kćer Gaia, studentica od 22 godine, u društvu svog zaručnika i četiri godine starijeg brata Fredericka, opisuje list Corriere della Sera, dodajući da je prva informacija o nesreći na moru u Hrvatskoj uskoro bila potvrđena na talijanskim i stranim novinskim agencijama. Uslijedilo je pomamno pretraživanje interneta, a sredinom poslijepodneva, poziv iz talijanskog konzulata “ono što je izgledalo kao noćna mora pretvorio je u surovu stvarnost”. Gaia i Frederick, piše list, bili su jučer uništeni od boli. U večernjim satima utjehu su im došli dati obitelj i rodbina. List navodi i izjavu kolege poginule Talijanke koja se bavila prehranom i dijetetikom te davala prehrambenu potporu onkološkim bolesnicima. I. F.



– Dojava je stigla od osoba s glisera, no ne njih osobno nego su policiju i Kapetaniju nazvali, najvjerojatnije, njihovi prijatelji, kazao je Senjanovski.Otkrio je i da postoji očevidac nesreće, njemački nautičar koji je čuo udarac i odmah pohitao u pomoć uništenoj jedrilici.– On je prvi došao na lice mjesta, usidrio jedrilicu i pokušao spasiti ljude, kaže Senjanovski. Potvrdio je i kako se Horvatinčić na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale vozio brzinom od 20 čvorova.– To nije dozvoljeno. Izuzet je autopilot kojeg će neovisni stručnjak otvoriti i sve vidjeti. Autopilot ima zapise koji pokazuju kolika je bila brzina i na kojem se području nalazio. Također, mi imamo radarski sustav koji prati čitavu situaciju na moru i točno će nam slike iz tog sustava pokazati kako su se brodovi kretali, kazao je inspektor.

Horvatinčiću danas između 16 i 18 sati istječe 24-satno zadržavanje u policiji, koja za sada spekulira kako bi mogla zatražiti i dodatno zadržavanje od jednog dana dok se ne završi obrada.