Spasio se bijegom

“Dođi da te ubijem”: Riječki odvjetnik napadnut u centru grada, dobio šakom u glavu i prijetnje smrću

Fiore Vežnaver

Privođenje Vladimira Š. / Foto: I. TOMIĆ

Privođenje Vladimira Š. / Foto: I. TOMIĆ

Od 1972. godine ubijeno je osam odvjetnika, a od 1993. godine 15-ak odvjetnika je teže ozlijeđeno u napadima



RIJEKA Riječkom odvjetniku u njegovom je uredu prijetio prijetio smrću i vrijeđao ga, a u jednom trenutku ga i udario šakom u lice. Inkriminacija je to pod kojom je jučer pred suca istrage riječkog Županijskog suda policija privela Vladimira Š. (44) iz Rijeke, ali sudac Duško Tišma nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da mu se odredi istražni zatvor, već će se u daljnjem kaznenom postupku okrivljeni braniti sa slobode.


Po sadašnjem stanju stvari, osumnjičeni Vladimir Š., koji je službeno okrivljen za kazneno djelo prijetnje, tako će sa slobode čekati ishod kaznenog procesa u kojem mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Nemio slučaj zbio se proteklog utorka, oko 13.20 sati, u odvjetničkom uredu u središtu Rijeke. Prema službenoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, Vladimir je nenajavljeno došao u ured odvjetnika, te mu najprije uputio uvrede. »Kakvih 140 tisuća kuna ovrhe!? Sve si ti to smislio!«, obrušio se uz psovku na odvjetnika osumnjičeni Riječanin, koji inače ima radnju u kojoj posluje u istoj zgradi u kojoj je i odvjetnički ured.




Vladimir se tereti da je, u trenucima što su uslijedili, udario šakom u lice odvjetnika, koji je od udarca pao na pod. Kada se pridignuo, dao se u bijeg.


Agresivni Riječanin krenuo je tada za njim, vičući mu za leđima: »Dođi ovdje da te ubijem! Sada ću te ubiti! Vidjet ćeš što će biti. Ti ćeš meni ovrhu na 140 tisuća kuna!«, vikao je Vladimir Š. riječkom odvjetniku, začinivši svoje prijetnje psovkama koje nisu za spominjanje u novinama.


Tužiteljstvo podvlači da su prijetnje u žrtve izazvale strah za život, te da je okrivljeni postupao s ciljem da kod odvjetnika izazove nespokojstvo i strah.


Površinske ozljede glave


Nakon ekscesa i bijega od rabijatnog muškarca odvjetnik je policiji prijavio slučaj u kojem je zadobio površinske ozljede glave. Vladimir Š. je uhićen i podvrgnut policijskom kriminalističkom istraživanju, a potom i predveden na ispitivanje u tužiteljstvo na kojem je, kako se neslužbeno saznaje, poricao da je tako radikalno i grubo nastupio, tvrdeći da nije prijetio odvjetniku da će ga ubiti, a ponajmanje da ga je udario.


Riječko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je pak prijedlog da mu se odredi istražni zatvor iz dvaju razloga, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo i utjecati na svjedoke, pa je zbog odluke o tome jučer i održano sudsko ročište. No, nije prihvaćen prijedlog tužiteljstva po kojem bi osumnjičeni u ćeliji pratio daljnji kazneni postupak.


– Nakon napada sam otišao na Hitnu, pa podnio kaznenu prijavu. Na Državnom odvjetništvu je da poduzima daljnje radnje – konstatirao je jučer za Novi list napadnuti odvjetnik, dodajući da čovjek koji ga je napao očito nije znao nikako drukčije, nego silom, na potpuno pogrešan način, reagirati na činjenicu da je izgubio parnice protiv stranke koju on zastupa.


– Ne bih detaljnije govorio o događaju, to kako je prijavljeni gospodin postupio dovoljno govori samo po sebi – zaključio je riječki odvjetnik, koji dodaje da u nemilom slučaju srećom nije pretrpio teže fizičke posljedice, ali je ostalo traumatično iskustvo.


Ukazuje i na problem da bi možda već danas mogao sresti svog zlostavljača, s obzirom da obojica imaju u istoj zgradi poslovne prostore u kojima rade, iako ne na istom katu, ali ulaze kroz isti glavni ulaz.


Stanje postaje neizdrživo


Nada Badurina, dopredsjednica Hrvatske odvjetničke komore i predsjednica Riječkog odvjetničkog zbora (ROZ) Hrvatske odvjetničke komore, oštro je jučer osudila ovaj događaj, novi slučaj nasilja u kojem je žrtva odvjetnik.


– Hrvatska odvjetnička komora već godinama upozorava na ovakve neželjene događaje i stanje koje postoji. Praktički smo svakodnevno izvrgnuti verbalnom nasilju, a znamo biti i žrtve fizičkog nasilja. Od 1972. godine ubijeno je osam odvjetnika, a od 1993. godine 15-ak odvjetnika je teže ozlijeđeno u napadima. U ovom slučaju je odvjetnik napadnut samo zbog toga što je obavljao svoj posao, svoju odvjetničku službu – kazala je za Novi list Badurina.


– U Kaznenom zakonu upravo za kazneno djelo prijetnje inkriminirano je da će se počinitelj teže kazniti ako je, između ostalih katergorija, žrtva bio i odvjetnik u obavljanju svoje djelatnosti. Ali, mi tražimo i veću zaštitu. Jer, stanje već postaje neizdrživo.


Na napade na nas stalno upozoravamo. No, što je sljedeće. Naše zvanje postaje sve teže. U ovom slučaju napadnut je odvjetnik koji je zastupao protustranku, osobu s kojom je napadač u sporu. Čovjek koji je pribjegao sili trebao je problem riješiti sa svojim odvjetnikom. Kolega je samo radio svoj posao, uostalom za sve što je poduzimao nadležan je sud. Ovo što se dogodilo nema opravdanja, jer je napad vezan isključivo za odvjetnički posao – zaključila je Nada Badurina.