Sezona kupanja i krađa

Djevojke u moru, lopovi u akciji: Torbice, mobiteli, novčanici, dokumenti, bankovne kartice nestali u trenu

Slavica Kleva

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Policija i ove godine savjetuje kupačima da na plažu nose samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose, te da na plaži stvari ne ostavljaju bez nadzora, ali i da ih, ako imaju nešto vrijedno, ne provjeravaju učestalo jer se time skreće pozornost lopovima koji samo vrebaju trenutak da torbe i ručnike nitko ne gleda



Ako se i dogodi krađa, odmah treba pretražiti bližu okolicu, možda se pronađe novčanik jer ga obično kradljivac odbaci kad ga »očisti« od novaca.



    Ukoliko se na plažu dolazi osobnim vozilom, ma koliko to izgledalo besmisleno, treba provjeriti automobil prije parkiranja, da ne ostane prozor »prst otvoren radi ventilacije i zraka« i ne ostavljati vrijedne predmete u autu. 


    Svoje stvari poput torbe, ključeva, mobitela, fotoaparata, kamere i drugih predmeta, na plaži nemojte ostavljati bez nadzora, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici, savjetuje policija. S druge strane, na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta ne treba učestalo provjeravati novac i vrijedne predmete, jer kažu u policiji, time se kradljivcima skreće pozornost na sebe i svoje stvari. Ako postoji mogućnost, vrijedne predmete je najbolje pohraniti na sigurno mjesto poput hotelskog sefa i slično. Ključeve apartmana, soba, vozila, koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila, treba spremiti na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima. Ako se sjedi na terasi ugostiteljskog objekta, ne treba odlagati torbicu sa stvarima pored sebe i ostavljati bez nadzora. Kradljivci su tako »uvježbani« da će samo proći pored stolca i torbe više neće biti. 


    Otvoreni prozori i vrata kamp-kućica, soba i apartmana također olakšavaju »posao« kradljivcima, i njih treba zatvoriti ili ih pak ne ostavljati bez nadzora.