Tragedija u Fažani

Djevojka iz Marčane mora na sud: Pijana vozila pretrpan auto i u smrt odvezla najbolje prijateljice

Marina Vukšić

U teškoj prometnoj nesreći 29. studenoga 2015. život su izgubile dvije osobe, a četiri su teško ozlijeđene / Foto M. SARDELIN

U teškoj prometnoj nesreći 29. studenoga 2015. život su izgubile dvije osobe, a četiri su teško ozlijeđene / Foto M. SARDELIN

Kao mladi vozač, okrivljena 19-godišnja Antonia Dabo iz Marčane kobne je večeri za upravljač Citroëna sjela pod utjecajem alkohola. Izgubila je nadzor nad vozilom koje je udarilo u stablo. U automobilu se nalazilo čak osam osoba, od kojih dvoje u prtljažniku…



PULA – Idućeg mjeseca, preciznije 29. studenoga, navršit će se godina dana od stravične prometne nesreće na Fažanskoj cesti u kojoj su smrt izgubile dvije pulske srednjoškolke, 17-godišnje Francesca Šuran iz Valbandona i Elena Đurić iz Fažane. Šest mjeseci nakon što je donijeto rješenje o pokretanju istrage protiv 19-godišnje Antonie Dabo iz Marčane, djevojke osumnjičene da je skrivila nesreću, Općinsko državno odvjetništvo u Puli pred pulskim je Općinskim sudom podiglo optužnicu protiv nje, doznajemo u ODO Pula.


Državno odvjetništvo u optužnici navodi da je Antonija Dabo iz nehaja skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj su život izgubile dvije osobe, a četiri su zadobile teške tjelesne ozljede. Prema navodima tužiteljstva, Antonia Dabo je kritične noći, s 28. na 29. studenoga 2015. godine, upravljala Citroënom iz smjera Fažane prema Puli. U automobilu registriranom za prijevoz pet osoba s vozačem nalazilo ih se čak osam, od kojih dvoje u prtljažniku.



Ove je godine na istarskim cestama u 18 prometnih nesreća poginulo 19 osoba, dok je lani u istom vremenskom razdoblju u 14 nesreća poginulo 17 osoba. Pregledom stanja po mjesecima, najcrnji mjesec je svakako ovogodišnji srpanj kada su poginule četiri osobe, dok su u kolovozu i rujnu poginule po tri osobe. Prošle godine najgori je bio travanj sa četiri smrtno stradale osobe.





Kao mladi vozač, za upravljač je sjela pod utjecajem alkohola, a radilo se 0,26 promila alkohola, te je pet minuta iza ponoći u preglednom zavoju u lijevo izgubila nadzor nad upravljačem, a automobil je u zanošenju zadnjim lijevim dijelom udario u stablo. Tome je, navodi dalje tužiteljstvo, kumovala brzina, vozačko neiskustvo, prevelik broj osoba u vozilu, vožnja osoba u zatvorenom prtljažniku automobila te alkoholiziranost.


Uslijed silovitog udarca u stablo dvije maloljetne putnice u vozilu su smrtno stradale, dok je četvero maloljetnih putnika, tri djevojke i jedan mladić, zadobilo višestruke ozljede teške naravi. Vozačica i jedan putnik u nesreći su lakše ozlijeđeni.


S obzirom na sve okolnosti koje su utjecale na nesreću, odnosno što Državno odvjetništvo stavlja na teret 19-godišnjakinji, Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do osam godina.