Prodaja na "divljoj" tržnici

Desetljeće nakon krađe u Splitu pronađena crkvena slika sv. Marije Magdalene

Hina

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Zahvaljujući "vrijednoj informaciji" policija je pretražili stan 73-godišnjaka kod kojega je i pronađena vrijedna umjetnina veličine 76x74 centimetra, izrađena u tehnici ulja na platnu, uokvirena drvenim rezbarenim okvirom. Pronašli su je u podrumu, a bila je zamotana u plahti i na njoj su bile naslonjene ostale stvari koje 73-godišnjak prodaje kao rabljenu robu na "divljoj" tržnici



SPLIT - Deset godina nakon što je u splitskoj crkvi sv. Mande na Marjanu ukradena vrijedna slika sv. Marije Magdalene, nepoznatog autora s kraja 17. stoljeća, policija ju je gotovo neoštećenu pronašla u jednom podrumu omotanu plahtom, doznaje se u splitskoj policiji u kojoj kažu da je kradljivac umjetnine preminuo još 2011.


Zahvaljujući “vrijednoj informaciji” policija je pretražili stan 73-godišnjaka kod kojega je i pronađena vrijedna umjetnina veličine 76×74 centimetra, izrađena u tehnici ulja na platnu, uokvirena drvenim rezbarenim okvirom. Pronašli su je u podrumu, a bila je zamotana u plahti i na njoj su bile naslonjene ostale stvari koje 73-godišnjak prodaje kao rabljenu robu na “divljoj” tržnici.


Načelnik Sektora krim policije Josip Buljan kazao je da su 73-godišnjaka prijavili za kazneno djelo prikrivanja, jer mu je još 2010. sliku ukradenu iz crkve dao tada 30-godišnjak koji je godinu dana kasnije umro. Obojica su se bavila prodajom rabljenih stvari koje su nedjeljom nudili na “divljoj” tržnici.




Odmah nakon pronalaska policija je od Konzervatorskog odjela u Splitu zatražila pregled slike koji je nesporno potvrdio autentičnost, odnosno da se radi o originalu.


Splitski konzervator Radoslav Bužančić otkrio je da je slika ukradena iz crkve sv. Mande na Marjanu, sagrađene još davne 1145. godine, neprocjenjive vrijednosti.


“Ovaj pronalazak jako puno znači ne samo za umjetničku baštinu Splita već i za osjećaj sigurnosti umjetnina. Ubuduće će trebati više posvetiti pozornosti čuvanju takvih vrijednih umjetnina. Izradio ju je vrlo kvalitetan slikar kasnog 17. stoljeća. Riječ je o mletačkoj školi sa sakralnom tematikom i vrlo se rijetko prodaju na tržištu. Za grad Split je vrijednost ove slike iznimno velika jer se radi o civilizacijskom nivou Velog varoša, a restaurirana je dvije godine prije krađe (2003.) u radionici Hrvatskog restauratorskog zavoda”, otkrio je novinarima Bužančić.


Rekao je i da je jako dobro da nakon krađe nisu počinjena veća oštećenja na slici tako da će je relativno jednostavno biti vratiti u prvobitno stanje.


Policija je otkrila da je u rješavanju ove krađe bila ključna informacija koju su dobili te da počinitelj, kao ni 73-godišnjak kojemu je predao ukradenu umjetninu, nije bio iz kolekcionarskih krugova. Kradljivac “Marije Magdalene” policiji je osim kao prodavač na divljoj tržnici bio poznat po krađama u sakralnim objektima, ali i kao konzument opojnih droga od kojih je preminuo. Očito je, kazali su u policiji, da ni kradljivac, ali ni 73-godišnjak koji je uzeo sliku nisu znali o kakvom je vrijednom djelu riječ.


Ovo nije jedino umjetničko djelo za kojim splitska policija traga. Konzervator Bužančić je na novinarski upit kazao kako su zajedno s policijom popisali sve umjetnine koje su u posljednjih 30 godina ukradene sa splitskog područja, a radi se o njih ukupno 50 za kojima tragaju. “Među njima su amfore, razno oružje iz muzeja, skulpture, razni predmeti, knjige pa čak i Kuran”, rekao je Bužančić.


Policija je o svemu izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, a sliku će vratiti vlasniku, a to je crkva sv. Križa u Splitu, najavili su. Za kazneno djelo prikrivanja zapriječena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju do tri godine.